11. 1. 2015

«Recenze» Prokletí trapáků

Název: Prokletí trapáků
Původní název: Jinx of the Loser
Autor: Kowitt, N. H.
Série: The Loser List
Díl v sérii: 3.díl
Počet stran: 192
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Jmenuji se Danny Shine a nejsem zrovna sportovní typ. Přesto se mi při jednom baseballovém zápase podařilo chytit míček. Jenže to znamená, že ho nechytil hráč na třetí metě a my prohráli… Celá škola mě teď nenávidí.



----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
Jméno: Danny Shine (Vyslovuje se to jako "šajn, ne jako "šína")
Věk: 12
Škola: Základní škola Geralda Forda
Často ho najdete: v Říši komiksů
Nikdy ho nenajdete: u "cool" stolu v jídelně
Tajná zbraň: kreslí drsná tetování
Má rád: pizzu, Asii O´Neillovou
Nesnáší: tělák, tahání za trenky, strkání hlavy do záchodu
Co asi neudělá: nevyholí si na hlavě logo Chicago Bears
Nejnaléhavější otázka: "Neměl by ten zombík víc slintat?"
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Americká autorka N.H.Kowitt má na svém kontě již několik knih a je především známá díky svým komiksovým obrázkům, které do příběhů vkládá. Nyní krátce po sobě nakladatelství Moba přináší v řadě již třetí díl s názvem Prokletí trapáků.


Za velmi vtipné události se Danny dostane k lístkům na baseball a aby neurazil a hlavně neprozradil důvod, proč jinak absolutní zavrženec sportu s návštěvou stadionu souhlasil, se tam ve společnosti svého kamaráda Jaspera vydá.

Jaké je překvapení, když po nějaké době fandění přichází na chuť a nestydí se ani zakřičet na tým své školy. Vše se zdá být kupodivu perfektní, jenže pouze do té doby, než na Dannyho letí míček. Každý normální člověk, tak jako Denny, by zvedl ruce a skryl si hlavu před možným úderem, jenže tenhle hoch má tu smůlu, že normální není na této škole zdaleka to, co se od něj vyžaduje. Zkazí nejlepšímu hráči a školnímu oblíbenci hru a tím začne hon na Dannyho s výkřiky všemožných nápadů, jak ho zlikvidovat. Jindy neviditelný kluk se rázem mění na jméno, které každý zná a chce mu ublížit. Jak Danny z této šlamastyky a přezdívky prokletého smolaře vybruslí a hlavně zda vůbec se mu to podaří, si můžete přečíst v knize Prokletí trapáků.


Z předchozího dílu Pomsta trapáků, jsem měla výborný pocit a přestože nejsem cílová skupina, knihu jsem si náramně užila a velmi se těšila na další díl. Opět hovorový jazyk, kterým jsou knihy spisovatelky N.H. Kowitt známé, pomáhá k vcítění se do postavy Dannyho a prožívat s ním opět své dětství.

Součástí knihy jsou i obrázky namalované přímo autorkou a zachycují nejvtipnější okamžiky z příběhu. A díky tomu nejen že si čtení více užijete, ale knihu smlsnete na jeden zátah. Příběh vás dokáže pobavit, že úsměv z tváře nesundáte ještě chvíli po dočtení.

Tento titul i celou sérii o trapákovi Dannym doporučuji především chlapcům školních let a troufnu si říci, že je to dobrý začátek, jak své dítě přimknout ke čtení. Ačkoliv chybu neudělá ani starší věková skupina, jelikož oddechovou knihu s vtipným podtextem, si jistě rád přečte každý.


Stručně psané věty a čtivý děj si nemůže nechat ujít žádný čtenář, jelikož čas od času je zkrátka potřeba, se do takovýchto milých a úsměvných příběhů začíst.

Doporučení 3/5
Obálka 5/5



Recenze psaná pro nakladatelství MOBA.
Knihu můžete zakoupit zde.





4 komentáře:

  1. Může to být skvělé. Není to něco podobného jako Deník malého poseroutky? Přijde mi to hodně podobné a jestli opravdu ano, tak to musí výt super, protože poseroutku miluji doteď. Člověk občas potřebuje vypnout a vydat se zpátky do dětství. Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, máš pravdu. Je to něco podobného. :-)
      Mooooooc děkuji. :-)

      Vymazat
    2. Já prosím hlásím, že je pro Poseroutku urážkou srovnávat ho s tímto dílem! :D Poseroutku miluji, tohle jsem ani nedočetla.

      Vymazat
    3. Tady je krásně vidět, jak rčení sto lidí, sto chutí je pravdivé. Mě se to líbilo a pro mě je to i srovnatelné. :)

      Vymazat