18. 1. 2015

«Recenze» Pravda a láska

Název: Pravda a láska
Původní název: Vérité et amour
Autor: Claire Legendreová
Počet stran: 264
Nakladatelství: Argo
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Francesca se se svým mužem, profesionálním diplomatem, ze slunného Nice odstěhovala do Prahy a stala se tak ženou expatriota, což považuje svým způsobem za diagnózu. Krásné, ale ponuré město ji děsí, zdejší řeči nerozumí a navíc záhy zjistí, že si tu její muž našel milenku. A tak se francouzská středoškolská profesorka v českém hlavním městě vydává na pomalou cestu emancipace: začíná vyučovat francouzštinu, poznává prostředí i lidi, nechává se okouzlit svým šarmantním, tajuplným studentem a chtě nechtě se zaplétá do příběhu s lehkou příchutí politického thrilleru. Praha se dá bez nadsázky označit za jednu z hlavních hrdinek románu. Pro českého čtenáře její román obnáší jednu mimořádně zajímavou rovinu navíc: je mu totiž umožněno sledovat, jak se typická francouzská levicová intelektuálka střetává s prostředím, kde se na cokoliv levicového pohlíží s nevraživostí, a jak vnímá pro ni poněkud nepochopitelnou postkomunistickou mentalitu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
"To se to hájí chudí, když je člověk ve vatě," říkával. 
"Ten tvůj komunismus, to je akorát přecitlivělost naivní fajnovky, říkával. 
"Dokonce i v tenise fandíš vždycky tomu, kdo prohrává."
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Kniha francouzské spisovatelky Claire Legendreové pojednává o jejím pohledu na Českou republiku, totalitní režim v několika zemích a životě mladé Francesky, která následovala úspěch svého muže a zanechala za sebou svou krásnou zem.

Středoškolská učitelka, Franceska, opouští prosluněné Nice a odjíždí do Prahy, kde její manžel získal místo, díky své pozici vícekonzula. Následuje sled událostí, jenž Francesce otočí život naruby. Je v jiné zemi, v zemi, kde levice je brána, jako zlo, což nedokáže pochopit, jelikož ona sama, tak trochu k levé straně tíhne. Pro Francesku nastává dilema, zda jít s kůží na trh, nebo se českými lidmi nechat strhnout a nic o své politické minulosti neříkat. Odpověď je to jasná, Franceska ví, že přeživší totalitního režimu nic nepřesvědčí, ani to, že její tíhnutí k francouzské levici je poněkud jiné, než jejich odpor k této české straně.

Je v cizí zemi, slyší jazyk kterému nerozumí a její muž, kterého s láskou následovala si našel milenku. Ona sama se dává do učení českých velkopohlavárů a žurnalistů a tím si najde přátelé, ale i muže, který by mohl být potencionální milencem.

Autorka Claire Legendreová se celý život pohybovala na divadelní scéně, která má k literatuře velmi blízko, proto není divu, že se do psaní nakonec sama pustila. Je autorkou několika děl a učitelkou tvůrčího psaní, se kterým pohostila i Českou republiku v letech 2008- 2011.

"Železná opona prostě dál existuje, jen hodnoty se převrátily."

Pohled a názor na postkomunistickou mentalitu a vůbec celkově Českou republiku francouzskou dívkou, vyrůstající v levičácké rodině, je velmi zdařilý nápad. Autorka zde dokazuje, že o naší zemi toho ví velmi mnoho a nebojí se to do své knihy i napsat. Můžeme se tedy dozvědět nejen krásy města Prahy, ale také, že nás Francouzi vnímají, jako nabručené lidi bez špetky humoru, že jsme země věčné zimy a také udává rozdíly mezi obchody ve zmiňovaných zemích. Ovšem politikaření v této knize převládá a k České republice i Francii se přidává i Německo a hlavně Rusko, které je v knize propírané se stejnou intenzitou, jako země v které žijeme. 

Politiku střídá život samotné Francesky, která trpí vedle muže, jenž ji přestal milovat a brát jako rovnocenného partnera, ale také to, jak nabírá zkušenosti s českými lidmi. Můžeme tedy číst v první osobě Francesky, ale také ve třetích, které se občas v příběhu mihnou a převypráví nám vedlejší postavy, které mají s politikou a hlavně Franceskou mnoho dočinění.

Úderné věty zasazené v krátkých kapitolách dovolují příběh přečíst celkem rychle, ale i tak by mohl leckterý čtenář mít se čtením problémy, jelikož Franceska a její mysl je občas složitá na pochopení. Proto bych také knihu Pravda a láska doporučila starším čtenářům. Správný pohled na věc a hlavně na tento titul, si udělají především čtenáři, kteří s totalismem mají zkušenosti. 


Ovšem, co na knize velmi obdivuji a také mi to ve čtení velmi pomáhalo, je děj zasazen do autentického prostředí přítomné doby, takže jsme svědci sesazení francouzského prezidenta Sarkozyho, ale i vlády Václava Klause a bohužel i smrti prvního českého prezidenta Václava Havla.

Zda má autorka správný pohled na věc, že Češi jsou dřívějšími komunisty stále ovlivněni a žijí s předsudky o východních zemích, přesto, že komunisté už dávno nejsou u žezla, to si musíte zjistit už sami. 

Doporučení 3/5
Obálka 5/5


Recenze psaná pro nakladatelství Argo.
Knihu můžete objednat zde.






4 komentáře:

  1. Tak tohle mě vážně zaujalo! Velice moc děkuji za doporučení. K Francii celkem dost tíhnu a proto mě pohled Francouzky na náš stát velmi zajímá. Asi se po této knize poohlédnu v knihovně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se ti to zalíbilo. Francie byl vlastně důvod, proč jsem po knize sáhla. Také tuto zemi miluji. :-)

      Vymazat
  2. Taky mě to celkem zaujala, ten nápad a celková myšlenka, může to být skvělý a navíc mám ráda francouzsky a zajímalo by mě, jak nás vidí :D (ne všichni jsme bručouni!) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. To je fakt, ne všichni jsme stejný, naopak bručouni jsou frantíci. :-D

      Vymazat