14. 1. 2015

«RECENZE» Evangelium podle Jidáše

Nikdo nedokáže potlačovat své city do nekonečna. Ať se uzavřete sebelíp, vždycky se najde nějaká skulinka, kterou k vám city proniknou, a pak už nic nejde vrátit zpět, nic nejde odestát. Své o tom ví i kněz Leo Newman, který v knize Simona Mawera Evangelium podle Jidáše řeší nejen své city, ale hlavně otázku víry. Co by se stalo, pokud by události, na nichž je založeno křesťanství, byly vyvráceny jako neplatné?

Simon Mawer – Evangelium podle Jidáše

Originální název: The Gospel of Judas
Série: -
Nakladatelství: Kniha Zlín
Počet stran: 352
Rok vydání v Čr: 2014 (2. Vydání)

Anotace: Mezi starověkými papyry od Mrtvého moře je nalezen pozoruhodný svitek. Pochází zprvního století našeho letopočtu a vše nasvědčuje tomu, že obsahuje pravdivé vylíčení Ježíšova života, jak ho zachytil Jehuda iš Karijot – Jidáš Iškatriotský. Pokud by se prokázala pravost svitku, stal by se z něj jeden z nejvýbušnějších psaných dokumentův historii lidstva, který by zásadním způsobem otřásl základními tisíciletými dogmaty katolické církve. Úkolem svitek prozkoumat - potvrdit či vyvrátit jeho pravost – je pověřen katolický duchovní páter Leo Newman, světově uznávaný odborník na Koiné, dialekt starořečtiny, který se používal v oblasti východního Středomoří na přelomu letopočtu, a zároveň muž, který je v novinách označován za „odpadlického kněze“. Leo je stále více pohlcován odkrýváním tajemství Jidášova svědectví, ale zároveň na něj doléhají i temné zákruty jeho vlastního života. Zakázaná, avšak neodolatelná a zničující láska k vdané ženě. Příběh vášnivého a vrcholně tragického milostného vzplanutí jeho matky ve válkou rozvráceném Římě. Jeho vlastní prožitky lásky a zrady ohrožují pevnost a základy jeho víry stejně pronikavě, jako Jidášovo evangelium. Dramatický a emocemi nabitý románový příběh se klene mezi Evropou v období druhé světové války a Jeruzalémem dva tisíce let po Ježíšově narození.




Katolický kněz Leo Newman byl vždy pevný ve své víře a dodržení celibátu pro něj nikdy nebyl problém, protože při představě nahé ženy se vždy otřásl odporem. Jenže pak poznal Madeleine Brewerovou, jež se k němu dokázala nejdříve přiblížit jako přítelkyně a posléze se z nich stali milenci. Ovšem vztah s vdanou ženou se dostane na veřejnost a Leo je označován jako „odpadlický kněz“. Jenže to není jeho jediný problém.

Jako odborník na písmo Koiné, dialekt starořečtiny, se Leo dostane ke svitku, jehož autorem je údajně Jidáš Iškariotský. Svitek pojednává o Ježíšově životě, jenže ten se neshoduje s tím, co si doposud myslel celý svět. Pokud se potvrdí pravost Jidášových slov, otřese se celý katolický svět v základech. Jak se nakonec Leo zachová? Jak moc je pravda důležitá?

„Na něco takového jsem čekal celý svůj život,“ řekl Madeleine. „Na hmatatelný důkaz svědčící o tom, že evangelia, nebo přinejmenším jejich zdroj, předcházela židovské válce, což znamená, že obsahují skutečná očitá svědectví.“ Str. 35

Simon Mawer je úspěšný britský autor, který si získal svými romány popularitu mezi čtenáři i přízeň literární kritiky jak v Evropě, tak v Americe. Již jeho první román Chimera (1989) si získal pozornost a další dílo Mendelův trpaslík (Kniha Zlín, 2010) dokonce překonalo všechna očekávání. I další jeho díla sklízejí ceny na literárním poli (Pád, 2013) a Mendelův trpaslík možná časem dobude i filmová plátna, práva na něj drží Barbra Streisandová.

Evangelium podle Jidáše je kniha plná zakázané lásky. Pozorujeme Lea, jak se v něm hroutí pomyslné hranice a on se nakonec nechá Madeleine svést. Přitom ona není bezchybná žena, není to žádná krasavice a ani on ji tak nevidí. Ví o jejích chybách a i přesto se do ní postupně zamiluje, i když si to hned nechce připustit. Na druhé straně nás provází knihou ještě jeden příběh, a to o tajemné Gretchen, jež žije ve válečné Itálii roku 1943. S ní také prožíváme zakázanou lásku, která sice vzplála rychle jako pochodeň, ale oba zúčastnění jsou tím ohroženi na životě. Dokáže láska opravdu překonat všechny překážky?
 
Příběh, ač nabitý emocemi, je i plný filozofování. Leo stále dumá nad svým životem, potřebou citů a hlavně nad vírou svou i lidí z okolí. A právě tyto úvahy, které by čtenáře místy mohly nudit, jsou podány velmi barvitě. Autor má výjimečný dar vyjadřování, vše je velmi procítěné a díky květnatosti použitých slov si čtení opravdu užijete. Navíc druhá dějová linie v příběhu působí jako oživení, ovšem vysvětlení její přítomnosti si Simon Mawer nechal jako překvapení až na samotný závěr knihy.

Evangelium podle Jidáše je velmi zdařilým dílem, ale nic menšího bychom ani od Simona Mawera nečekali. Ovšem kniha přece jen není úplně pro každého. I když jde o honbu za přeložením svitku a o ověřování pravosti artefaktů, Simon Mawer se zaměřuje převážně na etickou část. Co dělat s tajemstvím, které jeden člověk sám neunese. Rozhodně se tedy nejedná o dobrodružnou četbu, kterou by si pod románem Evangelium podle Jidáše mohl leckdo představit.



Hodnocení    obálka 5/5     příběh 3/5



Katka


Recenze napsaná pro Vaše Literatura.


Zdroj
Anotace, obálka: knihazlin.cz
Obrázky: gnosis.7x.cz, knihazlin.cz

2 komentáře:

  1. Vypadá to dobře a hlavně zajímavě.. Připadá mi to jako kniha, z které si člověk může něco vzít a na knihu jen tak nezapomene.. Krásně napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jsi to vystihla.. Je to rozhodně kniha k zamyšlení a i po čase si na ni vzpomeneš.. Děkuji :-)

      Vymazat