27. 12. 2014

«RECENZE» Nespavost

J. R. Johanssonová – Nespavost

Originální název: Insomnia
Série: Noční strážci
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 352
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Sedmnáctiletý Parker se, jakmile usne, ocitá ve snovém světě toho, komu se naposledy před spaním podíval do očí. Už to nedokáže dále snášet a pomalu umírá vyčerpáním. Pak však potká Miu, v jejímž snu dokáže usnout. Mie začnou chodit anonymní e-maily, které jí nahání hrůzu. Spojí si je s jeho nevysvětlitelným chováním a začne se mu vyhýbat. Jak ji jen přesvědčit, že Parker není jejím nepřítelem?




Parker Daniel Chipp je sedmnáctiletý student předposledního ročníku střední školy v Oakville. Je druhým kapitánem školního fotbalového týmu a díky tomu je i velmi populární, s míčem to totiž opravdu umí. Otec odešel před několika lety a od té doby Parker žije jen s matkou. Všude ho doprovází nejlepší kamarád Finn a Parker se občas neubrání zálibným pohledům, jež vrhá na Finnovu sestru Addie. Ale od té ruce pryč, sestry kamarádů musí zůstat tabu, to je nepsané pravidlo, které se nikdo neodvažuje porušit.

Jenže Parker má i jiné starosti, on totiž nemůže spát a na takový druh nespavosti mu žádné léky nepomohou. Již čtyři roky každou noc navštěvuje sny poslední osoby, s níž navázal ten den oční kontakt. Jeho mozek neustále pracuje, i když tělo vypadá, jako by spalo. Dokonce už to zašlo tak daleko, že se Parker začíná obávat o svůj život. Pak se ale něco změní. Parker narazí na Miu a zjistí, že její sny jsou jiné a on v nich přeci jen dokáže spát. Jenže brzy je na Miině pohledu závislý a nejbližší okolí ho začíná považovat za šílence. Navíc Mie někdo teď posílá výhružné emaily a všechny stopy ukazují právě na Parkera. Jak má ale dokázat, že je nevinný, když sám o sobě začíná pochybovat? Už nedokáže rozlišit, co je sen a co realita

Zápasil jsem s nutkáním povědět jí, povědět komukoli, co jsem viděl. I když bych ale ze všeho nejraději zamířil na policii a řekl jim, že jsem byl ve snu svědkem toho, jak pan Flint zavraždil svou manželku, věděl jsem, že by mi nikdo nevěřil. Str. 10

J. R. Johanssonová studovala psychologii, a to se v její tvorbě velmi promítá. Noční strážci jsou sérií postavenou na psychologii. V Nespavosti jde hlavně o to, co s jedincem dokáže provést nedostatek spánku a jaká také umí být závislost. Autorka sama přiznává, že zkoumala spánek a jeho vliv na tělo a říká, že to bylo jak fascinující, tak i pěkně děsivé. A díky tomu i kniha děsivě působí, čtenář se tak zamotá do Parkerova příběhu, že po pár stránkách už sám neví, co si má myslet. Jestli Parker jen sní, anebo opravdu bdí.

Nespavost spadá do ranku Young adult s prvky thrilleru. Je to kniha zpočátku těžší na čtení a oddechovou četbu v ní určitě nehledejte. Navíc v sobě příběh skrývá psychologický podtext, a tak nemusí každému úplně sednout. Kniha je psaná v první osobě a díky tomu si můžete plně vychutnat všechny Parkerovy pocity. Emoce, jež prožívá, jsou totiž popsané opravdu velmi reálně.

I další postavy jsou skvěle vykreslené a díky možnosti být v jejich snech, všechny poznáte velmi intimně. I na Parkerově okolí se totiž promítá jeho chování. Nejdříve se Parker vyrovnává s faktem, že už na světě dlouho nebude a ostatní ho začínají podezřívat z toho, že bere drogy. Poté se z něj stává stalker a postupně ho opouštějí i jeho kamarádi. Nakonec je paranoidní a agresivní a kromě matky už mu nikdo nezbyl.

Co ještě také určitě na tvorbě J. R. Johanssonové oceníte, je její dovednost přímo bravurně vykreslovat temné vlastnosti člověka. Skvěle si pohrává s charaktery, emocemi, ale i s netypickým chováním jako je dočasné pomatení smyslů vedoucí až k paranoie a také ukazuje, kam až vás mohou dovést výčitky. Díky tomu všemu je příběh naprosto nepředvídatelný, originální a i po dočtení ještě dlouho přemítáte nad tím, kdo tedy byl vlastně zloduch, kdo byl šílený a kdo je ve své podstatě dobrý, i když ne všechny jeho činy tomu odpovídají.

Jak jsem již zmínila, první polovina Nespavosti je bez větší akce, ale o to pozorněji je třeba číst, skrývá totiž v sobě náznaky, jež se budou hodit v druhé polovině knihy k pochopení celého Parkerova příběhu, vše do sebe najednou zapadne jako dílky skládačky a vy si řeknete, že Nespavost vážně za přečtení stála. Navíc konec čtenářům slibuje velmi zajímavé pokračování, v němž se Parkerův dosavadní život od základů změní. Toto pokračování v zahraničí již vyšlo pod názvem Paranoia.  



Hodnocení   obálka 4/5    příběh 3,5/5



Katka



Recenze psaná pro Databázi knih.



Zdroj
Anotace, obálka: bux.cz
Obrázky: toplekar.cz, proactapproach.com

3 komentáře:

  1. Tuhle knihu si chci už dlouho přečíst, takže děkuji za pěknou recenzi, která mě ještě víc navnadila :D. Doufám, že se k ní propracuji co nejdříve :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že recenze navnadila a neodradila :-).. Je to opravdu zajímavý námět a já jsem zvědavá, jaké budou další díly.. Na konci se to vážně rozjelo :-D

      Vymazat
  2. kniha ma pomali ale zvedavý rozjezd a pak vás pohltí :)

    OdpovědětVymazat