28. 12. 2014

«RECENZE» Legenda

Marie Lu – Legenda


Originální název: Legend
Série: Legenda
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 280
Rok vydání v Čr: 2013

Anotace: Na území, kde se kdysi rozprostírala západní část Spojených států, se nyní nachází Republika – stát, který je v nikdy nekončící válce se svými sousedy. Patnáctiletá June se narodila v jedné z nejbohatších čtvrtí v Republice, je zázračným dítětem a připravuje se na závratnou kariéru v nejvyšších vojenských kruzích. Stejně starý Day se naproti tomu narodil ve slumu a už ve svém mladém věku je nehledanějším zločincem Republiky.

Oba pocházejí z naprosto odlišných světů a zdá se, že neexistuje důvod, proč by se jejich cesty někdy měly zkřížit. Ovšem pouze do doby, než je zavražděn Metias, bratr Juny, a než se Day stává hlavním podezřelým. Rozpoutává se hra na kočku a myš, v níž se Day snaží ochránit svou rodinu a June pomstít smrt bratra. Ale při šokujícím zvratu událostí oba odhalí, co je ve skutečnosti postavilo proti sobě. Nyní nastává boj o holý život, boj o budoucnost lidstva, boj o skutečnou lidskou svobodu.




Jsme v alternativním světě, kde místo Spojených států stojí dva rivalové – Republika a Kolonie. O Koloniích toho zatím moc nevíme, ale v Republice vládne totalitní režim a na pořádek v sektorech dohlížejí policisté a vojáci. Mezi obyvateli bohaté a chudé vrstvy jsou až propastné rozdíly. Bohatí mohou vše, pokud se to slučuje s vojenskými plány a chudí jsou bez práv a žijí ve slumech. Ovšem každý může svůj osud změnit, v deseti letech všechny děti prodělají Zkoušku, která určí jejich budoucí život. Ti co propadnou, jdou do pracovních táborů a už je nikdy nikdo neuvidí, ale ti s vysokým hodnocením jdou studovat na prestižní vojenské školy.

V tomto světě se snaží uspět patnáctiletý Day, nejhledanější zločinec Republiky. Původně měl zemřít v laboratořích, ale zázračně svou smrt přežil a teď systému škodí, kde může. Má jen dvě slabiny – Tess, jíž se ujal, když byla na pokraji smrti a jeho rodinu, o níž se snaží i nadále starat. Jenže při jedné loupeži se něco zvrtne a umírá kapitán Metias. To si ale nenechá líbit jeho sestra Jun, zázračné dítě Republiky – jako jediná dosáhla plného počtu bodů u Zkoušky. Rozhodla se provést to, co se doposud nikomu nepovedlo – najít Daye a bratra pomstít.

Jinými slovy, Republika nemá ani zdání, jak vypadám. Zdá se, že o mě dohromady nevědí vlastně nic, tedy nic kromě toho, že jsem mladý, a že když projedou moje otisky prstů databází, nic nenajdou. Proto mě nenávidějí a proto jsem ne sice nejnebezpečnější kriminálník v zemi, ale ten nejhledanější. Kvůli mně vypadají jako blbci. Str. 10

Marie Lu píše hlavně knihy pro mladé a nejvíce se zaměřuje právě na dystopie. Dříve pracovala ve společnosti věnující se vývoji videoher a možná i díky tomu má Legenda svou dnešní podobu. Je to kniha tenká, v níž se střídají dva pohledy. Zbytečné opisy zde nenajdete, Marie Lu vykresluje jen to, co čtenář potřebuje nutně vědět a nezahlcuje ho ničím dalším. Legenda má spád, kapitoly jsou krátké a nabité akcí. Málokdy se stane, že by postavy jen tak „lelkovaly“ a vedly dlouhé dialogy.

Ale i přesto, že sáhodlouhé opisy chybí, dozvídáme se o všech postavách a něco málo i o jejich předchozích životech. Day pochází z milující rodiny a je za ni ochoten položit život. Naskytne se nám pár pohledů do jeho dětství a opravdu nám přiroste k srdci. O Tess se toho zase tolik nedozvíme, ale snad ještě dostane více prostoru v dalších dílech. June je naprosto oddaná Republice. I když je ve škole známá jako rebelka nedodržující pravidla, tak cokoliv prohlásí prezident Elektor Primo, to je pro ni svaté. Jun a Day, každý uznává něco jiného a teď je čeká souboj jejich schopností – kdo bude kočka a kdo myš?


V Legendě nehledejte žádné složité čtení, je to kniha na jeden večer s jednoduchým dějem, který je celkem snadno předvídatelný. Ale i tak je to velmi povedený příběh, jenž dokáže udělat velký dojem, a já osobně už se nemohu dočkat, až si přečtu další díly, které u nás vyšly pod názvem Fenomén a Šampion. Věřím, že s dalšími díly Marie Lu ještě více rozvine svůj talent a představivost a předvede svým čtenářům, že psát opravdu umí, protože potenciál pro to rozhodně má.



Hodnocení   obálka 5/5     příběh 4/5



Katka


Recenze napsaná pro Fantasyknihy.eu.


Zdroj
Anotace, obálka: albatrosmedia.cz
Obrázky: marielu.org, goodreads.com

2 komentáře:

  1. Milujem túto sériu, sú to moje najobľúbenejšie knihy! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vážně moc povedená, Daye zbožňuji a už jsem zvědavá, jak jeho příběh bude pokračovat..

      Vymazat