14. 12. 2014

Jak to vidím já...

Tom Egeland – Tajemství katakomb

Originální název: Katakombens hemmelighet
Série: -
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 240
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: V temných katakombách hluboko pod povrchem římských ulic bloudí čtrnáctiletý Robert a hledá cestu ven. Avšak všechny chodby jsou si podobné, pokryté malbami lebek a záhadnými symboly. Vtom Robert narazí na čerstvé lidské stopy. A nejsou to jeho vlastní… Prastaré mýty a jejich záhadné souvislosti, římské legendy propojené s vikinskými dějinami, archeologické objevy s osudovými následky – Robert se často ocitá ve smrtelném nebezpečí, a to nejen v Itálii, ale i po návratu do Norska, pronásledován skupinou fanatických kněží…




Robert je obyčejný čtrnáctiletý kluk, jehož největší starostí je, jestli bude i nadále kapitánem fotbalového týmu. Ale má i svou druhou stránku a umí být nejen pěkně zvídavý, ale má i pro strach uděláno. A to se nejvíce projeví v době, kdy doprovází svou matku po nalezištích, ona je totiž archeoložka. Jenže k jeho nelibosti je mu vstup do katakomb umístěných pod Římem zapovězen. To by ale nebyl Robert, aby si s tím neporadil.

Do katakomb se vydává sám a chystá se prozkoumat staré symboly, jež jsou vyryty všude na stěnách. Kdyby jen tušil, jak mu tento čin změní celý život. Najednou se stává součástí proroctví, které zvěstuje zkázu nebo spásu lidstva. Zvládne Robert přijít na kloub všem záhadám včas? Než se rozkouká, už mu jde o život. Tajemný mnišský řád totiž chce, aby soudný den nastal, a kvůli tomu jsou ochotni udělat opravdu cokoliv.

Ve schránce ležely čtyři římské mince a na kůži ručně malovaná mapa Říma. Ale archeology přimělo zalapat po dechu něco jiného: byl to šperk. Nepopsatelně nádherný přívěšek. Třpytící se trojúhelník. Dokonce i po tisíci let ve schránce ve vikinském hrobě šperk teple zářil. To je skoro magické, pomyslel si Robert.                      Str. 14

Tom Egeland čtenářům dokazuje, že nejen skvělé severské detektivky k nám ze severu putují. Je mezinárodně uznávaným autorem mysteriózních thrillerů, přeložených již do 24 jazyků. A nejvíce se proslavil románem Konec kruhu (2007). Dále proslul sérií o velmi oblíbeném neurotickém archeologovi Bjornu Beltovi, jehož můžeme znát z knih Strážce úmluvy, Luciferovo evangelium a Nostradamova závěť. Tajemství katakomb je první autorova kniha určená mladším čtenářům.

Tajemství katakomb je kniha, v níž se snoubí hned několik žánrů. A ač jde o knihu určenou spíše mladším čtenářům, kromě akce, nebezpečí, dramatu a záhad, v ní naleznete i prvky thrilleru a místy dokonce i hororu. I když její kvality jistě ocení i starší čtenáři, kteří příběhu také mohou přijít na chuť, nejvíce se zalíbí právě těm mladším. Tom Egeland dokázal nenásilnou formou vsunout do příběhu i Robertovy poznatky, které čtenářům vysvětlují význam pojmů, jako například - co to jsou mýty a legendy, informace o hexagramu a vysvětlení, kdo to byl mučedník. Mladší čtenáři si tajemný a napínavý příběh zamilují a ještě se navíc něčemu přiučí.

Další věcí, kterou jistě také oceníte, je směs hned několika kultur, kniha má opravdu velký rozsah. A také zasahuje hned do několika oborů, nejen do archeologie, ale při čtení se nevyhnete ani astronomii a také získáte informace z mnišského řádu. Příběh se odehrává z části v Římě a z části v Norsku, ale zmínky jsou i o dalších kulturách, jako jsou Vikingové a narazíte i na Egyptské hieroglyfy.

Postavy jsou spíše ploché, což se u literatury pro mladší čtenáře dá očekávat. Nejvíce pocitů si užijete z Robertovy strany, ale pohled se vám naskytne i do pocitů a způsobů přemýšlení jednoho z mnichů. Ukazuje vám svou fanatickou stránku, kdy opravdu všemu co říká, věří a myslí si, že jeho činy budou ospravedlněny, jelikož byly vykonány pro „vyšší dobro“.

Co ještě jistě čtenáři ocení, je grafické zpracování knihy. Do textu jsou zakomponovány kresby a fotografie symbolů, jež vám mají ještě více přiblížit jejich podobu. Díky tomu si Tajemství katakomb užijete opravdu se vším všudy, a kdo ví, třeba nakonec i starší čtenáři se rádi začtou do mysteriózního příběhu, na jehož konci čeká soudný den, anebo ne? Na to už si musíte přijít sami. 


Hodnocení        obálka 5/5            příběh 4/5



Katka


Recenze napsaná pro Databazeknih.cz.



Zdroj
Anotace, obálka: bux.cz
Obrázky: paranormal.komis-site.eu, cs.wikipedia.org

4 komentáře:

  1. Knihu jsi popsala opravdu zajímavě, dost mě to láká si ji přečíst... Jen se trochu bojím toho, že by se to víc líbilo mladším čtenářům... No nevím, ještě si to rozmyslím :D. Ale opravdu jsi mě navnadila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to sporné a i já sama z ní mám smíšené pocity, což se asi dost odráží i v recenzi.. Byly scény, kdy i já jsem měla nahnáno a kniha byla vážně děsivá, ale na druhou stranu ta vzdělávací část už pro mě nebyla - vše zmíněné znám a místy byl příběh i "naivnější" - třeba chování Robertovy matky, většinou syna odbyla a udivilo mě, že jako archeoložka nemá smysl pro tajemno.. Když se jí Robert svěřil, hnala ho k psychologovi.. Ale jde jen o můj názor, třeba budeš mít názor jiný.. Ale rozhodně mě to navnadilo na další knihy od tohoto autora, když i teď mě dokázal vyděsit, zajímalo by mě, co by se mnou udělala kniha pro dospělé :-D

      Vymazat
    2. No, tak touhle odpovědí jsi mi v rozhodování moc nepomohla :D. Ale nejspíš ji vyzkouším, protože to vážně vypadá zajímavě, a pokud to navnadí na další knihy autora, tak je to jenom lepší a pokud ne, tak se nic nestane. Knihy, co mi nesedly jsem už taky četla :D. Ale díky za odpověď :D.

      Vymazat
    3. No nemáš vůbec zač :-D.. Řekla bych to zjednodušeně, že je to taková jednohubka - kniha pěkná, ale znova ji číst nemusíš a přelouskáš ji během pár hodin, ovšem pro mladší čtenáře výborný dárek k Vánocům :-).. Takže přečíst a pak podarovat někoho mladšího z rodiny, kdo její kvality docení víc :-)..

      Vymazat