25. 12. 2014

Jak to vidím já - Solitaire

Název: Solitaire
Původní název: Solitaire
Autor: Alice Osemanová
Počet stran: 336
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Pokud by vás to napadlo, tak tohle není žádná love story. Jmenuju se Tori Springová. Ráda spím a ráda bloguju. Minulý rok – před tím vším, co se stalo s Charliem a předtím, než jsem se musela vypořádat s maturitou a přihláškou na vysokou a faktem, že jednoho dne opravdu budu muset začít s lidmi mluvit – jsem měla kamarády. Všechno bylo úplně jinak, řekla bych, ale to teď skončilo. Teď je tady Solitaire. A Michael Holden. Vím, o co se Solitaire pokouší a Michael Holden je mi ukradenej. Fakt jo. Solitaire je výborný debut devatenáctileté Alice Osemanové, ideální pro všechny, kteří se nadchli pro příběhy Johna Greena či Rainbow Rowellové. Její hlavní hrdinka Tori je cynická až do morku kostí a autentická středoškolačka stejně jako její autorka.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“"Nebuď nudná. Odteď máš zakázány říkat ne."
"Ale to je moje nejslavnější hláška."
"Tak si vymysli jinou."“
-úryvek ze strany 285-
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Kazitelka nálady, jak jí říkají přátelé, i tak by se dala popsat žákyně střední školy Tory. Věčný introvert s oblibou v blogování a sarkastickém humoru. Svůj život bere jako entitu, nic víc, nic míň. V rodině to nemá jednoduché a možná proto, se chová tak tragicky. Její bratr trpí závažnou psychickou nemocí, s matkou se navzájem nemají rády a otec se v příběhu moc nevyskytuje. Přesto, že své bratry Tory miluje a oni ji, nestačí to k tomu, aby do svého srdce vložila i kousek sebe samotné. Dokáže Tory překonat své já a zjistit to co už věděla, jen si to nepřipouštěla?

V jindy nudný školní den, najde na své skříňce růžový papírek s šipkou. I když, jak sama říká, takové trapné hry nehraje, po růžové cestě se vydá. Šipky Tory zavedou do počítačové učebny, kde narazí na nápis SOLITAIRE.CO.UK,ale co je hlavnější, na podivného kluka v obrovských brýlích - na Michaela. Po ještě divnějším rozhovoru se ale Michael vypaří. Tory to nedá pokoje a na webovou stránku i záhadného spolužáka stále myslí. Své jediné přítelkyni Becky se se svým tajemstvím nesvěří a k tomu všemu se ve škole objeví chlapec Lucas, který kdysi býval Toryním nejlepším kamarádem. V době, kdy byla ještě veselá, normální a života si užívala. Co si má počít s lidmi, kteří stojí o její přátelství, ale Tory o jejich ne a jak do toho zapadá blog Solitaire, který začíná trápit školu a učitele v domnění, že pobaví všechny žáky. Což se jim také podaří, až na tu jedinou. Tory to v žádném případě vtipné nepřipadá.

"Ty se nenávidíš, já se nenávidím. Máme společný zájmy. Měli bysme to dát dohromady."

Když dvacetiletá Alice Osemanová psala Solitaire, ani ve snu by ji nenapadlo, jakou strhne lavinu emocí. Na světové databázi dosáhla úctyhodného hodnocení 4,1 a tím sebe i svůj výtvor zařadila do vysoce oblíbených knih. Příběh inspirován jejím životem a časy strávených na škole, se autorce jistě vyplatil.

Solitaire není klasická kniha pro mládež, ale skrývá v sobě mnohem víc, než jak se publikuje. Jako první v čem se vymyká, je absence love story, kterou zde nenajdete. Vlna lásky, na které je příběh obvykle stavěn, v tomto případě vystřídá hlubší myšlenka života. Právě tím se Tory zabývá. Často řeší sama sebe a naopak neřeší nikoho jiného. Úsměv je jí cizí a štěstí si vždy nějakým záhadným důvodem zakáže. A proto si Tory, čtenáři okamžitě oblíbí. Její identita introverta nás baví. Často se zasmějete jejím myšlenkám útoků na sebe samu, třeba jen z důvodu, že vidí zamilovanou dvojici, nebo postavičku s Disney. Hlášky této dívky jsou přímo geniální a čtenáře zkrátka baví.


Přestože jsem psala, že love story v této knize nemá místo, čtenář si ten svůj románek stejně vyfantazíruje. Tory a Michael jsou si tak moc podobní, že málokdo by v této dvojici neviděl pár. Není to zamilovanými pohledy, dvojsmyslnými narážkami ani ničem podobném zaláskovaném, ale tím, že Michael je jediný člověk, který Tory dokáže vyvést z míry. Tak málo u obyčejného člověka, ale tak moc u pesimistické Tory. V tomto příběhu neuslyšíte slova: Miluji tě, ale maniodepresivní psychopat. Dvě slova, která dva mladý lidé svedou dohromady.

Děj nemá žádnou složitou zápletku, přesto čtete mezi řádky a v příběhu dokážete vidět i část svého já. Velmi rychle ubíhá před očima a šikovný čtenář knihu zvládne na jeden zátah. Hovorový jazyk blízký náctiletým, provází celý příběh a mladším čtenářům umožní lépe některé věty pochopit. Solitaire je naprostý opak ve všem. V příběhu, ve vylíčení postav i hlavních myšlenkách. Jedinečná kniha plná deprese, která své čtenáře dokáže pobavit, kdo by tomuto protikladu odolal?

Autorku a její titul Solitaire doporučuji především milovníkům Johna Greena, jelikož si svým melancholickým psaním jsou velmi podobné.



Doporučení 4/5
Obálka 5/5



Recenze psaná pro LaCultura.cz
Knihu můžete objednávat zde.



13 komentářů:

  1. Nevyzerá teda vôbec zle :) A zaujalo ma, že tak je absencia vzťahu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco málo tam přeci je, ale není to tak klišoidní a je to hlavně v pozadí. :-)

      Vymazat
  2. Mně se Solitaire neskutečně líbilo, jsem ráda, že tomu konečně někdo dal vyšší hodnocení než 3*! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla nadšená. Tomu nejde dát nižší hodnocení! :-D

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, knihu jsem dostala k Vánocům a už se na ní těším :) Námět vypadá super, ale tím Johnem Greenem jsi mě vyděsila! Nesnáším ho :D Tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíš, já tam lehké náznaky viděla, ale JG to přímo není. Jen je to podobný styl. :-)

      Vymazat
  4. Krásná recenze, mě však tahle kniha vůbec neláká, i když nevím čím.. Nezaujala mě i přes všechny ty krásné recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na Solitaire neustále někde narážím a já ne a ne se rozhodnout, zda si ji pořídit :D Ale podle tvé recenze vypadá hodně skvěle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zkrátka musíš. :-) Bude se ti líbit. :)

      Děkuji za krásná slova. :-)

      Vymazat
  6. mě to přišlo o ničem , a celé takové bláznivé , čekala jsem uplně něco jiného , vtipnou mladou dívku a to jsem tedy nedostala :(

    OdpovědětVymazat