16. 11. 2014

Víkend s Jotou - Losing It (4)

Název: Losing It
Původní název: Losing It
Autor: Cora Carmack
Série: Losing It
Díl v sérii: 1.díl
Počet stran: 248
Nakladatelství: Jota
Datum vydání v ČR: 2014

Anotace: „Jak to, že jsem pořád ještě panna?“ ztrápeně si opakuje každý den při pohledu do zrcadla Bliss Edwardsová, na první pohled úspěšná a bezproblémová studentka herectví obklopená množstvím přátel, kteří však absolutně netuší, čím se jejich pohledná a inteligentní kamarádka užírá. Hodlá skoncovat s panenstvím – jenže ten pravý stále ne a ne přijít. V okamžiku, kdy se její sexem protřelá kamarádka Kelsey dozví, že Bliss není přes svůj „handicap“ ani lesbička, ani nehodlá odejít do kláštera, navleče ji do úzkých šortek a trička s tak velkým výstřihem, jaké by si samotná Bliss nikdy neoblékla. A potom ji s prohlášením „konečně si vrzneš“ odtáhne do blízkého baru, kde ji po konzumaci několika panáků na kuráž vybízí, aby si našla kvalitního milence na jedno použití. Bliss prchá zbaběle na záchod, ale cestou narazí na zajímavého mladíka jménem Garrick, zabraného do čtení Shakespeara. Neplánovaně přeskočí jiskra a Bliss má tu noc skutečně šanci prožít pohádkový sex…, ze kterého však na poslední chvíli s mnoha nepodařenými výmluvami vycouvá. Další den ráno, první hodinu posledního semestru, Bliss málem omdlí: zjišťuje, že Garrick, který před necelými osmi hodinami ležel nahý v její posteli, je jejím novým profesorem!
----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Potřebovala jsem chvíli pro sebe, než vejdu do třídy. Několikrát jsem se zhluboka nadechla, ale nepomohlo to. A tak jsem udělala tu nejlogičtější věc. Roztančila jsem se. Tančila jsem bez hudby. Křičela jsem bez hlasu. Jásala jsem němě, potmě za oponou, kde mě nikdo neviděl.
"Tak se mi zdá, žes už četla výsledky."
Zůstala jsem zkoprněle stát, zadek stále vystrčený do boku v oslavném břišním tanci. Pomalu jsem se narovnala, obrátila a řekla:
"Ahoj, Garricku."“
Úryvek - Kapitola 4
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Bliss Edwardsová je dvaadvacetiletá dívka, která studuje vysokou školu herectví. Bydlí sama daleko od rodičů, obklopená přáteli. Její jediná starost je ta, že je ve svém věku stále ještě panna. Naštěstí, nebo spíš bohužel to ví pouze její kamarádka Kelsey a ta se jednoho dne rozhodne, že takhle už to dál nejde. Sama se sexem problém nemá, tak proč by měla mít Bliss? Nakonec se Bliss, kamarádkou nechává přemluvit a vezme si na sebe pořádný sexy kus oblečení a zábava může začít...


Po několika panácích a drincích to Bliss vzdává. Žádný z mužů není hoden jejího věnečku a proto se chce vypařit na záchod, kde by měla od Kelsey a jejího dohazovačského umění chvilku klid. A právě na cestě potká krásného kluka, který v nočním podniku dělá tu nejpodivnější věc jakou kdy viděla : Čte si Shakespeara. Od té doby má Bliss jasný plán, ten s kým přijde o své panictví, se jmenuje Garrick a sedí přímo před ní. Jenže z chytré a duchaplné holky se během chvíle stává hlupačka, která místo o pořádný sex zakopává jen o samou trapárnu. Mezi ty největší ovšem nepatří nahý muž v její posteli, kterého tam nechala, když sama zdrhla z vlastního bytu, ale to, že právě ten naháč s pořádnou výbavou je její profesor. A právě při tomto zjištění se vyrojí milion otázek: Pamatuje si mě? Bude to tajit? Má skončit se školou? A touží po tom modrookém učiteli stále? A hlavně co on, na její výstup, když ho nechala ležet vzrušeného v cizím bytě?

Losing It je novinka nakladatelství Jota a už teď se po této knize spustila veliká vlna chtíče. Nádherná obálka nás láká k příjemnému počtení a anotace slibuje, že se tomu také stane. Když se mladičká autorka Cora Carmack rozhodla ke svému blogování napsat i tuto knihu, nenapadlo by ji, jaký bude mít úspěch. Hodnocení 3,82 na celosvětové databázi knih je důkazem, že kniha vážně stojí za přečtení.

Autorka se nebála a svým protagonistům udala věk tak akorát. Ne málo, aby z toho bylo YA, ale zase ne moc, abychom jim příběh nevěřili. Můžeme být tedy svědky opileckých frází, erotických scén, ale stále jsme drženi v mládežnickém životě na škole, kde se zažívají ty nejlepší scény.

Příběh vypráví studentka Bliis, kterou si okamžitě oblíbíte pro její smysl pro humor, trapné scénky a obyčejné problémy s dospíváním, jako jsou muži a škola. A právě ty trapné okamžiky, jaké Bliss se svými přáteli prožívá, z knihy dělají vtipný a neotřelý příběh. Jindy inteligentní slečna se během chvíle a hlavně díky Garrickovi stává zmatkářem, jaký nemá obdoby. 

Jelikož už víme, že Bliss nebude jediná, kdo nás v příběhu bude zajímat, je jasné, že romantice a občasnému klišé se nevyhneme, přesto se z knihy Losing It nestává cukrová vata vrzající mezi zuby, ale udržuje si stále status odpočinkového čtení, u kterého srdíčko zaplesá a tvář zčervená, ovšem spíše ze scének jaké se stanou během vyprávění, než kvůli erotice, které je kupodivu poskrovnu, což je veliké plus. 

Během čtení si uvědomíte, že budou okamžiky, kdy budete chtít knihu škatulkovat mezi milostné trojúhelníky, erotické romány, nebo city přehršené tituly, jenže Losing It je tak skvělá kniha, že během chvíle ze škatule vyskočí, ještě dřív než ji stihnete zaklapnout.


Děj je psán svižně a velmi čtivě, proto než se nadějete máte necelých 250 stran přečtených. To vše a ještě zvědavost, jak ono to vlastně dopadne, i když nějaký obrázek už máte, zaviní to, že budete litovat, že jste nečetli pomaleji, jelikož příběh už skončí.

Přesto, že podobných příběhu i filmů je nespočet, stále nás baví a stále je čteme. Je toho málo, co čtenáře obdobných knih může překvapit, přesto si říkám, že Losing It je mezi nimi na špici. Zachovává si tvář a není lehké ji nazvat jedním názvem, jelikož lásku střídá humor a ten zase vztek a ten opět citové rozpoložení hrdinů a nakonec i čtenáře. Cora Carmack svým čtenářům darovala smích, lásku i myšlenky, za které by se nejeden z nás musel stydět a tak to přece má být.

Autorka se už vytasila s dalšími díly, kdy se na zoubek podíváme Cademu a ve třetí knize Kelsey. Pokud si zachová stejný styl psaní, je na další bestseller zaděláno.


Doporučení 5/5
Obálka 5/5



Recenze psaná pro nakladatelství Jota.
Knihu již brzy můžete zakoupit zde.



Zdroj: obálka + anotace, obr.1, obr.2, obr.3



Četli jste
Část první - SPISOVATELKA
Část druhá - KNIHA + OBÁLKY
Část třetí - ÚRYVEK
Část čtvrtá - RECENZE


Děkuji nakladatelství Jota, bez kterého by tento projekt neproběhl a již se těším, že se brzy u nějakého uvidíme.


14 komentářů:

  1. To je rychlost! Já si schválně dávám načas - jde to z tuha, což o to. Kniha je opravdu úžasná, jsem asi mimo, když jsem knihu ještě nepřelouskala. Jinak netřeba komentovat kvalitu recenze aniž bych se opakovala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem knihu měla přečtenou za 4,5 hodiny. :-D A dva dny si dávala na čas s recenzí. :-)
      Kniha je vážně dobrá, líbí se mi takové obyčeje, jako, že Bliss má pneumatiku na břiše a Garrick je lechtivý, prostě normální dvojice. :-)

      Hohohoooo děkuji, takovou chválu si snad ani nezasloužím. :-)

      Vymazat
  2. Jako oddechovka mezi jinými knížkami to může být dobré, i když na podobné romanťárny nejsem. Čím víc doporučení a recenzí ale čtu, tím více mě kniha zajímá, tak uvidíme, jestli se k ní dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vážně dobré. Správě taková oddechovka, ale moc dobrá. :-)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze! :) Ta kniha se čte vážně sama, myslím, že to bude po vydání opravdu hit.

    OdpovědětVymazat
  4. Já si myslím, že by se mi kniha nelíbila://. Není to můj tip... Jinak moc pěkná recenze:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale, to je škoda. Ani to nezkusíš?
      Děkuji za chválu. :-)

      Vymazat
  5. Na túto knihu sa strašne tešííííím :)

    OdpovědětVymazat
  6. Většinou na takovéto knížky nejsem, ale tahle mě zaujala, určitě si ji přečtu.. ihned mi to připomnělo taky Pretty Little Liars ten příběh.. :)
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to úplně jako PPL, to se může jen zdát, ale obrázek se k tomu hodí perfektně. :-)

      Vymazat
  7. Tak na tohle se nevýslovně těším. Mohu se zeptat, zda ten první obrázek ve vlastní recenzi pochází z nějakého konkrétního filmu???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš na mysli tu fotku dívky a učitele jak na sebe koukají, tak to je ze seriálu PPL. (Pretty little liars. U nás to myslím běželo pod názvem Roztomilé, malé lhářky. Je to i v knižní podobě. :-)

      Vymazat