21. 11. 2014

Jak to vidím já - Tygrův osud

Název: tygrův osud
Původní název: Tiger´s Destiny
Autor: Colleen Houck
Série: Tygří sága
Díl v sérii: 4. díl
Počet stran: 432
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Kelsey a její tygři splnili už tři úkoly bohyně Durgy a zbývá jim naplnit jen poslední, závěrečné proroctví, aby konečně zlomili kletbu. Jejich další pouť vede na Andamanské ostrovy, kde mají získat poslední Duržin dar – ohnivý bič – a s ním pak cestovat napříč časem, aby se pokusili porazit Lokeše, který je teď silnější a mocnější než kdy dřív. Na cestě je čeká spousta nebezpečí, bolestivých ztrát, ale také rozhodnutí, která mohou zásadně ovlivnit nejen splnění jejich úkolu, ale také osud každého z nich...

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Roztřeseně jsem sledovala, jak přistoupili k rakvi, aby přiklopili víko. V náhlém impulsu jsem požádala šál o bílou hedvábnou růži. Utkal mi ji v dlani, a když byla hotová, položila jsem ji opatrně do rakve. Pak už od nás víko navždy odřízlo milovanou tvář..."
Str. 96
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hon za svobodou pokračuje. Kelsey za pomocí svých dvou tygrů se snaží přemoci zlého Lokeše a díky Duržiným darům získat pro tygry plnohodnotný život. Klacky jim padají pod nohy a oni nevědí, zda svého cíle dosáhnou. Navíc otázkou zůstává, kterého z bratrů si Kelsey vybere pro svůj život?
Příběh začíná na Lokešovým území, kde Kelsey drží proti její vůli. Chce s ní zplodit potomka, který získá jejich moc.  Přesto, že je Kelsey tygřími bratry vysvobozená, Lokeš se jen tak nevzdává a svou budoucí ženu chce zpět.
V předchozích dílech Kelsey a tygři Ren s Kišanem za pomoci pana Kadama se vydávali na dlouhé cesty do různých částí světa, aby přivedli své dary před sochu Bohyně Durgy a ona jim za to pomohla zjistit, kde a hlavně jak mají zajistit, aby bratří prokletí bylo zlomeno. Zjišťují, že jejich poslední cesta vede přes Himaláje, až na malý ostrov, který se pyšní stále aktivní sopkou. Ohnivý příběh za svobodou může začít. Na své cestě potkají indické upíry, ptáka Fénixe a dvojčata, která si Kelsey spletou se svojí dávnou nevěstou.  Boj na život a smrt se náhle přehoupne do minulosti, kde teprve začíná pořádná akce a Kelsey zjišťuje, že vše o co přišla, není zdaleka všechno, čeho se musí vzdát.
Čtvrtý díl Tygrův osud, je závěrečnou částí série Tygří ságy, od známé autorky Colleen Houck.  Když tato autorka svou sérii dopsala, vydala ji na své vlastní náklady a poté jako e-book. Nikoho v tu chvíli nenapadlo, že se bude jednat o veleúspěšná díla, která dobijí celý svět.
Tygří sága se pyšní historickými dodatky ze skutečnosti, která se mísí s nádhernou fantazií, jakou zvládne vymyslet jedině Colleen Houck. Díl Tygrův osud na tom není jinak a čtenář si může užít Indickou zemi v zábavné formě. Vykreslení krajiny, historie i fantazie je naspáno přímo bravurně a přesto, že by popisování a historie mohli v jiných titulech rušit, v Tygřím osudu to čtenáře ani nenapadne, jelikož každou stránku i popisek nenasytně hltá.
Tygří sága je známá nejen historií a kvalitou autorky, ale také nerozhodností hlavní hrdinky, která své srdce rozdělila mezi dva tygří bratry a celý svět čeká, jak se nakonec rozhodne. Proto je  kniha ještě víc poutavější. A právě hlavní hrdinka Kelsey nás celým příběhem provází, takže by neměl být problém zjistit, jakého z bratrů si vybere, ale autorka její myšlenky i pocity popisuje tak skvěle, že nejen, že chápeme Kelsyinu nerozhodnost, ale jsme nerozhodní s ní a zamilujeme si jak Kišana, tak i Rena. I přesto by čtenář z hlavní aktérky mohl kvést, její chování bylo více než dětinské po celou dobu všech dílů, ovšem v Tygrově osudu zvyšuje Kelsyina povaha na obrátkách a i když by jiný člověk hrdinku profackoval, nakonec s ní přeci jen sympatizuje. Colleen Houck zvládla popsat vše tak dobře, že o co přišla, nebo naopak Kelsey získala, to jsme pocítili s ní, proto není divu, že u knihy se zasmějete, ale i zapláčete.
Díky emocím vyvolaných v této knize a samotným příběhem, který má velmi zajímavé téma, je Tygrův osud velmi kvalitní zakončení celé ságy. Tuto knihu i celou sérii velmi doporučuji a doufám, že autorka na své čtenáře nezanevře a ještě nám svůj um předvede v dalších titulech.
Dodatek: Neví se přesné datum, dokonce ani obálka, či anotace, ale měl by vyjít pátý díl a zároveň svět oběhla zpráva, že Tygří sága bude zfilmována.

Doporučení 4/5
Obálka 4/5


Recenze psaná pro Fantasyknihy.cz
Knihu můžete objednávat zde.





4 komentáře:

  1. Já bych knize dala plný počet! :) Za mě rozhodně Ren a nechápu, proč většina Kelsey tak hejtuje - mně naprosto sedla. Ale je mi jasné, že každý to musí vidět jinak...
    "...a Kelsey zjišťuje, že vše o co přišla, není zdaleka všechno, čeho se musí vzdát." Tato věta se mi obzvlášť líbí, protože výstižnější ani být už nemůže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvé komentáře mě vždy potěší, je vidět, že recenze vážně čteš. Mo ti za to děkuji. ♥
      Já právě tu poslední * odebrala za Kelsey. :-D

      Vymazat
  2. Páni, on by měl být 5. díl? A jako o čem? To úplně zkazí! :D Jinak film by byl super a recenze je super jako vždy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si říkám. přesto, že anotace zásadně nečtu, tak na pátý díl jsem ji hledala a nikde nenašla, takže vážně nevím. Ale film by mohl být dobrý, hlavně aby se jim povedli efekty. :-)
      Děkuji moc. ♥

      Vymazat