22. 11. 2014

Jak to vidím já - Svůdné nebezpečí

Název: Svůdné nebezpečí
Původní název: Sweet Peril
Autor: Wendy Higgins
Série: Svůdné zlo
Díl v sérii: 2.díl
Počet stran: 360
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání v ČR: 2014


Anotace:  Sedmnáctiletá Anna Whittová už překonala prvotní šok ze zjištění, že není obyčejnou smrtelnicí. Patří mezi potomky padlých andělů, nefily, a její osud předurčuje dávná věštba – právě ona má navždy zlomit moc démonů nad světem lidí. Otec Belial naštěstí stojí při ní, ale naoko musejí oba předstírat, že dál svádějí nevinné duše do temnot závislostí. Na otcovo přání začíná Anna s kamarádem Kopanem cestovat po světě, aby dali dohromady stejně smýšlející nefily. Jejich cesty jsou riskantní, ale na Annu číhá ještě další nebezpečí. Nedokáže zapomenout na Kaidana a její poslání ji nakonec nevyhnutelně zavede i za ním. Dokážou oba odsunout stranou touhu a soustředit se na boj proti zlu? A je jejich láska vítězstvím hlubokého citu nad démonickou přirozeností, nebo jen dalším úskalím, které jim do cesty postavil osud?
----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Kaiův neviditelný oblak feromonů se nasál přímo do mé hlavy a hrozilo, že se mi podlomí kolena. Byla to tak nádherná, sladká vůně. 
Živoucí. 
Zdravá. 
Zalila mě vlna nostalgie. Když jsem se zlehka dotkla jeho ramene, chytil mě za zápěstí a podržel ho v prstech.

Pak přistoupil blíž, ale pořád mě držel. "Nemělas sem chodit."
Málem jsem se skácela - z prudkosti jeho slov, pod žárem jeho pohledu.“

Str.37
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Anna se znovu ocitá v Atlantě, kde doposud bydlí se svou adoptivní matkou Patti a začíná s vyprávěním, které se odehrává během posledního ročníku střední školy a ještě kousek dál. Z předchozího dílu víme, že Anna společně se svými přáteli je nefka, neboli nefilim. Všechny, které zná a že jich není mnoho, jsou míšenci lidí a démonů, kdežto Anna je napůl démon a napůl anděl po své matce. Přesto, že v sobě skrývá andělskou podstatu, musí se skrývat před světem a hlavně před knížaty, kteří jsou zástupci sedmi smrtelných hříchů. Jako každý nef, musí i Anna vykonávat svou práci a šířit zlo v podobě jejího hříchu. V případě Anny to je alkohol a drogy.


Anna se tedy snaží vyvarovat hněvu knížat, kteří za ní posílají špehy, zda svou práci vykonává a z cudné dívenky se stala divoška, kterou celá škola miluje za její pověst královny večírků. Dopřává si alkoholu do sytosti a mezi lidskými přáteli je v pití nepřekonatelná. Ovšem nikdo, kromě Patti neví, že Anna přijde domů, seč opilá, ale uvědomělá, že to co udělala je špatně. Trápí jí výčitky svědomí a snaží se své hříchy napravit omluvami, nebo aspoň obyčejným odvozem opilých bezpečně domů. A právě díky své andělské podstatě Anna získala tajemný jílec, který ji předurčil, že on i Bůh s ní mají velkolepé plány. A taky se jednoho dne dočká, když jí navštíví anděl a celý plán ji představí.  To vše Annu strašně děsí, ale její největší obava je z toho, že už nikdy neuvidí Kaidana, který se ji ze všech sil vyhýbá. Jenže ona ho nejen, že uvidí, ale znovu zakusí chvíle, kdy jí odmítá. Je tedy možné, že ji vážně neměl rád? A jak se s tím Anna vypořádá? Pomůže ji zapomenout Kopano, který se na dlouho cestu za svobodou vydal s ní?

Celosvětově známá autorka Wendy Higgins si získala svým prvním dílem Svůdné zlo nespočet mladých čtenářů, kteří čekali na chvíli, kdy na svět vyjde další část této ságy. Nyní ten čas nastal a čtenář se může ponořit do čtení ještě možná lepší knihy a to Svůdné nebezpečí.


Anna čtivě vypráví svůj příběh v přítomném čase a tím čtenáři dovoluje se do děje pořádně pohroužit. Nebezpečí nedýchá pouze z názvu, ale z celé knihy. Čtenář je tedy svědkem plánu, který Anna společně se svým otcem vymyslí a všichni můžou jen doufat, jak to dopadne. Jelikož tady už nejde jen o dětské hrátky, ale o holý život.


Opět poutavě napsaný příběh se čte velmi snadno a rychle. Očekávání ze zakázaného vztahu nutí čtenáře stránky otáčet ještě rychleji.  Svůdné nebezpečí je navzdory všemu kniha i vtipná, kdy se nad některými frázemi několikrát od srdce zasmějete. Vedlejší postavy z první části, nyní dostávají větší pozornosti a čtenář se s nimi může více spřátelit a udělat si svůj vlastní obrázek.


Ovšem jelikož se jedná o knihu pro náctileté, nechybí v něm ani láska. Anna s Kaidanem si musí vyřešit své záležitosti a přesto, že si napětím čtenářky ukoušou nejeden nehet, je jasné jak to celé dopadne. Jenže příběh nám nedává šťastné chvilky pouze z této lásky, ale v příběhu nechává promísit více postav a leckdy až překvapivě. Proto si na své přijdou romantické duše i ti čtenáři, kteří prahnou po nějakém napětí.

Bohužel se nemůžu zbavit pocitu, že Svůdné nebezpečí je pouze přechodné místo, než se dostaneme na ten pořádný konec v závěrečném díle, kterého si snad brzy dočkáme, jelikož pořádná akce této knize chybí.

Svůdné nebezpečí doporučuji pro lásku, napětí, oblíbené hlavní postavy a příslib do budoucna, že ten pravý trumf, má Wendy Higgins stále ještě v rukávu.


Doporučení 4/5
Obálka 5/5



Recenze psaná pro Webmagazin Rozhledna.
Knihu můžete koupit zde.






Zdroj: obálka + anotace, obr.1, obr.2, obr.3


2 komentáře:

  1. To mi nemůžeš dělat! Teď mám chuť zajít si do knihkupectví a knihu si koupit a začít hned číst! Sakra :D
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat