24. 11. 2014

Jak to vidím já - Smrtící duchové

Název: Smrtící duchové
Původní název: Unholy Ghosts
Autor: Stacia Kane
Série: Downside
Díl v sérii: 1.díl
Počet stran: 288
Nakladatelství: FANTOM Print
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Svět není takový, jaký býval. Mrtví vstali z hrobů a útočí na živé. Mocná Církev Skutečné pravdy, která od pádu vlády o všechny pečuje, přísahala, že odškodní občany obtěžované mrtvými. Seznamte se s Chess Putnamovou, potetovanou čarodějkou a neformální lovkyní duchů, která se v zapuzování děsivých mrtvých opravdu vyzná. Ale Chess skrývá temné tajemství – dluží spoustu peněz nebezpečnému drogovému králi Ranařovi, který chce okamžitou splátku ve formě nebezpečné práce zahrnující černou magii, lidskou oběť, ohavného démonického netvora a tolik zlovolné magie, že by dokázala vyhladit celé město duší. Chess je zmítána mezi vášní k vůdci nepřátelského gangu a přitažlivostí k Ranařovu nelítostnému vymahači. Začíná zvažovat, jestli ten spěch stojí za to… Jasně, že stojí.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Nejspíš jediné místo v celé budově, kde si mohla být jistá, že se nikdo nedívá. Nebyly tu ani bezpečnostní kamery, protože Spojovači se vzbouřili, že je někdo pozoruje při přípravě na cestu. Chess jim to neměla za zlé. 
K mrtvým jste museli nazí.“
Str.43
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------


Černá magie, nebo dobrá magie? Cesaria Putnamová, alias Chasse má jasno. Se svírající hrůzou, kterou pociťuje při černé magii, nechce mít nic společného. Její čarodějnické schopnosti napomohly k tomu, že se mohla stát Odhalovačkou. Loví duchy pro Církev, ta jí i světu zajišťuje bezpečí a domov bez duchů, kteří se snaží stále trhat ze řetězů a nevinné lidi zabíjet. Černá magie je pro Chasse i celou Církev zapovězena, to ale nemění nic na tom, že se najdou tací, kteří to přesto zkouší. Proto není divu, že se k černé magii Chasse připlete, aniž by chtěla. 

Chasse je závislá na drogách a přesto, že si to nepřipouští, její dluhy se vyšplhaly do markantních výšin. Dealer Ranař za ní pošle svého nejlepšího muže, Postracha, aby ji před něj předvedl. Nabídne jí obchod. Anuluje dluhy, když Chasse zajistí zánik duchů na letišti Chester, kde chce svou dobře výdělečnou dobrůtku pašovat. Chasse neváhá, nejen, že se zbaví dluhu, ale taky nedostane od Postracha po hubě, přestože vypadá, že by jí rád jednu natáhl. Bohužel tady nebude stačit pouze pár bylinek a kostí, na letišti je něco většího, smradlavějšího a tajemnějšího. K tomu všemu přidejte muže z nočních můr a máte o zábavu na několik nocí postaráno.

Chasse by nikdy nenapadlo, že mezi strachem o svůj život a nechutí k životu, se může najít muž, který by jí zajímal. Jaké je ale překvapení, když se najdou hned dva najednou. Jenže kdo je lepší? Ten, kdo se živí tím, že mlátí lidi na potkání, nebo vůdce drogového gangu, který je shodou okolností nepřátelský k tomu, pro který nyní pracuje?

Matka dvou dětí, žena různých povolání Stacia Kane, vytvořila fascinující dílo plné duchů, čarodějů a drog. Přes lehkou romantiku, nečekejte žádnou slaďárnu, jelikož Smrtící duchové jsou všechno, jen ne sladké.

Chasse je zvláštní žena, zvládne se o sebe postarat, přesto má chvíle, kdy musí být zachráněna. Vždy se dívá nejen do stran, ale i nahoru a její taška plná kouzel, obsahuje i svazek paklíčů se kterými se dostane do každých dveří, kam momentálně potřebuje. Jejím zvláštním znakem je tetování, táhnoucí se po rameni až k paži a právě to ji zajišťuje ochranu před zlými lidmi, kterých je ve městě Downside plno. Umí zavtipkovat, ale i dát pořádnou ránu. Čtenář si jí ihned oblíbí, i přesto že mu zpočátku bude dělat problém to, že velmi, ale velmi často bere drogy se zvláštními názvy, jako třeba Nervík.

V příběhu se objevují i další postavy, které celému ději dodávají tu správnou šťávu, a to nejen svými jmény. Ranař - kápo drogového podsvětí a také muž, co zaviní Chasseinu šlamastyku. Postrach, Lex, Doyle, Rozum a spousty dalších. Společně s hlavní hrdinkou vytvářejí jednoduchou zápletku. Čtení díky tomu ubíhá rychle a čtenář není rušen zbytečnými popisky, ani složitým pojmy. Stacia Kane se vyznamenala v častých větách končící otazníkem, ale hlavně napjatými přechody kapitol a dokonce i stránek. 

Autorka vytvořila drsný svět plný násilí, drog a magie, což dohromady tvoří akcí nabitý příběh, který jen tak neodložíte. Nakladatelství Fantom Print se opět vytáhlo a dokázalo, že hledat v moři sprostých, sexuchtivých a hlavně temných fantasy, vážně umí.

Doporučení 4/5
Obálka 4/5



Recenze psaná pro nakladatelství Fantom Print.
Knihu si můžete objednat zde.





4 komentáře:

  1. Zajímavá knížka a moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knizku som citala ako vsrtko kolo deja bolo super aj svet postavy fajn az nato jednu vec .....strasne mi vadilo aka je fetacka a ze to ma na haku ...kaslat na to ze sa klepe ved slahnem si este raz...uaaa

    OdpovědětVymazat