27. 11. 2014

Jak to vidím já - Pikový Jack

Název: Pikový Jack
Originální název: Jack of Spades
Autor: James Hankins
Počet stran: 328
Nakladatelství: Galatea
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Před dvěma lety oslavovala média detektiva Johna Spadera jako hrdinu. Podařilo se mu totiž dopadnout zvráceného sériového vraha, který terorizoval Massachusetts. Pak se ale kvůli formálním nedostatkům dostal zločinec na svobodu a znovu zabíjel. Veřejnost se ke svému hrdinovi „Pikovému Jackovi“ obrátila zády. V současnosti řeší detektiv další případ sériového vraha, jenž útočí na své nicnetušící oběti mnohem důmyslnějším způsobem. Svou identitu skrývá za směšnou maskou s téměř bezzubým šklebem mimozemšťana Galaxa. Pomocí technologie ukryté v masce k obětem promlouvá pronikavým vibratem - stejným hlasem, který každodenně miliony malých diváků slyší z televize. A při tom všem mrzačí, mučí a zabíjí své oběti. S rostoucím počtem mrtvých narůstá i strach veřejnosti. Kdo je vlastně záhadný Galaxo? A jaký je jeho motiv? Pouze jediný člověk může v jednání pachatele najít nějakou souvislost. A pouze jediný muž dokáže dopadnout maskovaného vraha a zastavit zabíjení. Pikový Jack.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Galaxo chvíli pozoroval jeho úsilí, pak nesouhlasně zakroutil svou výstřední hlavou: "To není nejvhodnější doba k panikaření. Vážně tě nechci připravit o tvář i obě chodidla, Petře." Lisbonovi se konečně vrátila řeč: " Tak to proboha nedělej!"“
Strana 13
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Detektiv John Spader v ne příliš vhodné době dostává informaci, že po městě Massachusetts pobíhá lidský netvor se žlutou maskou dětského hrdiny Galaxa a páchá netypické útoky na své oběti. Na Spaderova bedra padl případ podobný tomu, který jeho osobní i profesní život velmi poznamenal. Před dvěma lety zatkl a zvládl relevantními důkazy obvinit muže, který měl na svědomí několik vražd. Bohužel díky Spaderovi a jeho kolegovi a hlavně jejich fatální chybě, byl vrah osvobozen a na rozloučenou se Spaderem, mu zanechal dvě další vraždy. Spadera, neboli Pikového Jacka, jak mu veřejnost říká, začala média pranýřovat, a to se s ním u kolegů, ale i v osobním životě táhne do dnes. Proto není divu, že případ Galaxo, je pro něj mnohem závažnější, než by si měl sám připustit. 


Spader neváhá a svým logickým myšlením, které si za léta strávená u policie vypiloval, se pouští za pomoci kolegů a parťáka detektiva Dunbara do lapení vraha, který děsí celé město ve snech. Přesto, že je Spader jeden z nejlepších, vrah mu uniká mezi prsty. Nenechává za sebou DNA, postupuje velmi opatrně a ani profil pachatele obdržený od FBI detektivům moc nepomáhá. Vrah nemá žádný vzorec a o to víc jsou policisti zmateni.

Na druhou stranu Spader řeší i své soukromí, kdy jeho milovaná žena ho opustila a nechala se rozvést. Bývalá manželka Olivia vychovává jejich syna Davida, a přesto že jsou rozvedeni, Olivia je stále ve Spaderově srdci i myšlenkách. Vídají se kvůli Davidovi a jeho četným problémům ve škole i doma. Olivia jednoho dne vnukne Spaderovi myšlenku a on se ji chytí a nepustí. Teď jen chybí, aby Spader utvrdil hlavního Kapitána i své kolegy v tom, že má pravdu a je vrahovi na stopě. Přesto, že to je, zdá se lehký úkol, Spader má bohužel svázané ruce, ale on se přesto nevzdává.

Nakladatelství Galatea nedávno vydalo knihu Pikový Jack a opět se v žebříčku vydávání zajímavých knih posunula výše. Spisovatel James Hankins, také znám jako autor knižního bestselleru Pouta, znovu dokazuje, že čtenářům má stále co ukázat.  James Hankins dokázal sepsat velmi bravurní dílo, které se čtenáři dostane pod kůži. Samotné vyšetřování případu, ale i sám Spader se vám stanou osobními a nedokážete přestat číst, dokud nedojdete na poslední stranu a sami nebudete svědky toho, že je vrah lapen a Spader spokojen.

Spisovatel, ale není znám pouze svými knihami, zvládl napsat i filmový scénář, za který získal cenu a přestože se mu v této sféře už dál nevedlo, nesvěsil hlavu a vydal se studovat právničinu. Jako velmi dobrý advokát byl zaměstnán v uznávané právnické firmě a jeho život se zdál spokojený. James Hankins, ale nezanevřel ani na psaní a po narození jeho dvou dětí s nimi zůstal doma a psaní se začal věnovat intenzivněji.

A z toho také vyplynula kniha Pikový Jack. Detektivní příběh plný drastických popisků, domněnek a netypických scén. Dílo to je podivuhodné a obdivné. Když vezmeme v potaz, že vyprávění o Spaderovi je občas přerušeno a nahrazeno samotnými obětmi, vznikne něco neočekávaného. Čtenář si získá svůj obrázek nejen o oběti a vyšetřování, ale i o samotném vrahovi, u kterého může použít své domněnky a odhalovat pachatele společně se Spaderem a jeho týmem.


Jelikož se jedná o detektivní thriller, táhlost příběhu se přímo vybízí, přesto kniha Pikový Jack je velmi čtivá a ubíhá před očima. Něco málo přes tři sta stran zvládne pokročilejší čtenář přečíst i během dvou dní, kdy příběh slibuje, že strávené chvíle u něj nebudou zbytečné. Čtení si jistě užijete do sytosti a emočně vypjaté chvíle také.

Knihu Pikový Jack velmi doporučuji. Nese v sobě drama, záhadu, podrobnosti vyšetřování, ale i krev, násilí a drastické části, které jsou chvílemi až nechutné. A právě proto je tento příběh tak dobrý. Dokáže ve čtenáři vyvolat nejrůznější emoce a sama kniha mu bude ležet v hlavě ještě spousty dní po dočtení.

Doporučení 5/5
Obálka 5/5


Recenze psaná pro nakladatelství Galatea
Knihu může zakoupit zde.




4 komentáře:

  1. Super recenze! Plán na Vánoce je jasný :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som nad ňou rozmýšľala, čítala som od autora Pouta a tie sa mi páčili. Uvidíme :)

    OdpovědětVymazat