23. 11. 2014

Jak to vidím já - Na stejné vlně

Název: Na stejné vlně
Původní název: Do you come here often?
Autor: Alexandra Potter
Počet stran: 389
Nakladatelství: Kristián
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Taky jste kdysi v mládí potkala někoho, do koho jste se bláznivě zamilovala, ale pak se vaše cesty rozešly a už jste se nikdy neviděli? A kolikrát vás napadlo, jak by se život vyvíjel, kdybyste měli víc času se poznat? Jenže láska nečeká věčně a člověk nesmí promeškat šanci zjistit, jestli je to ten pravý. Tuhle otázku si klade nejen Grace, která se právě rozešla se snoubencem, ale i její nejlepší kamarádka svobodná matka Rhian. Spolu s nimi se pokoušejí najít tu pravou lásku i posluchači netradiční rozhlasové seznamky „Na stejné vlně“. A díky ní se dají věci do pohybu. Grace se nestačí divit, co všechno spustí jedno náhodné setkání, ale už nehodlá dělat kompromisy. Co jí může nabídnout kluk, který ji kdysi zklamal?
----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Mlha se náhle zvedla a tu přišlo prozření. Místo úlevného vydechnutí ale přišel šok. Že by mě zasáhl Amorův šíp?“
Str.225
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Představte si, že vám je přes třicet. Milujete muže, který má raději víno než vás a zásnubní prsten na prstu nosíte už dva roky. Přesně takhle to má totiž Grace. Spencer je bohatý právník, slušný muž, ale pouze do té doby, než si lokne ze skleničky. Když Grace zjišťuje, že se čím dál víc od Spencera vzdaluje a vadí jí každičký jeho pohyb, nedá na sobě nic znát a žije v poklidu dál. Jenže Spencer se na její narozeniny vyznamená a Grace už vážně dojde trpělivost. Dá mu nůž na krk. Svatba, nebo nic. Jak ale takový nátlak může dopadnout? Zvlášť, když Grace potká Jimiho Malika, proutníka, který ji kdysi zlomil srdce. Teď je to na Grace, chce vážně svého snoubence, anebo Jimimu odpustí a nechá se uchlácholit jeho krásným kukučem?

Na druhé straně tu je Rhian, Gracina nejlepší kamarádka a matka samoživitelka. Muž ji opustil krátce po narození jejich syna a Rhian od té doby zanevřela na lásku, jelikož ten pravý jí upláchl. Nebo se snad mýlí a on se teprve objeví? A jak do toho všeho zapadá Margaret? Pracovní kolegyně a žena o dvacet let starší? To vše a mnoho dalšího se dozvíte v knize Na stejné vlně. S názvem stejným, jako pořad v rádiu, který celý Londýn poslouchá přesto, že se za to stydí...

Alexandru Potter si oblíbil celý svět a její romány dosáhly mnoha kladných ohlasů. Na stejné vlně se nenechá zahanbit a slibuje pořádnou dávku romantiky i humoru. Kniha poukazuje na starosti běžného života a čtenáři tedy není zatěžko, se do příběhu vcítit, tak jak potřebuje. Můžeme se v knize dozvědět o nešťastné lásce, výchově dítěte jedním rodičem, ale i o zákeřné nemoci.

Láska z této knihy dýchá z každé stránky a doprovází nás celým příběhem. Autorka má čtivý styl psaní, ale také nás zahrne častými popisky osob, míst i pocitů. Zpočátku to ruší, ovšem po nějaké době si na to čtenář zvykne a už s tím  nemá problém.

Tím největším tahounem tohoto děje je určitě rozhlasový pořad, který uvádí moderátor Doktor Láska. Právě on se dostane do míst, kam jiný nedohlédne a přesto, že se někdo tváří skepticky, nebo naopak moc dychtivě, každý moderátora poslouchá a tajně drží palce těm, co se odvážili do rádia zavolat, nebo zaslat dopis.

Osud, nebo snad klišé? I tak by se dal nazvat příběh, jaký v sobě kniha ukrývá i přesto, že je velmi předvídatelná, bude čtenáře bavit a její oddechová četba vhodná k odpočinku, vám vykouzlí úsměv na tváři.

Kapitoly se střídají a čtenář se může vcítit do několika postav najednou. Ovšem tou nejzásadnější je Grace a její trápení s muži. Zpočátku povrchní žena, která postupem času zjistí, že to co měla za krásný život, by mohlo být rázem změněno na něco ještě hezčího, a to že je stále slečna, v tom nehraje žádnou roli.


Doporučení 3/5
Obálka 3/5

Recenze psaná pro nakladatelství Kristián.
Knihu si můžete objednat zde.




6 komentářů:

  1. Knihu bych chtela, od Alexandry Potter jsem cetla Neni prani jako prani, to bylo fajn a Ja a pan Darcy, naopak zklamani.
    Knizni regal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tuto knihu četla jako prvotinu od této autorky, ale už teď se těším, že si něco dalšího přečtu. :-)

      Vymazat
    2. Tak si určite prečítaj Není přání jako přání, tá bola pre mňa od nej zatiaľ naj :)

      Vymazat
    3. Jé děkuji, mrknu po tom. :-)

      Vymazat
  2. Nemusí to být vůbec špatný, dokonce jsem tuhle knihu viděla v knihovně, takže si pro ni nejspíš skočím co nejdřív.. (jen co se ztenčí hromada u mé postele :D ). Jinak skvěle napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat