2. 11. 2014

Jak to vidím já - Azurové nevěry

Název: Azurové nevěry
Autor: Petra Nachtmanová
Počet stran: 296
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Ema a Diana jsou dlouholeté kamarádky. Obě už překročily třicítku, pracují u stejného zaměstnavatele a jejich manželé jsou jim nevěrní. Zatímco Ema se o nevěře svého muže brzy dozví, Diana stále nic netuší...







----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------

“Úplně ničím neokořeněné, zažité, všední a nikam nevybočující. Měli by se oba snažit víc pepřit, sladit, kořenit cizokrajnými lahůdkami. Oba nějak v experimentování zlenivěli."
Strana 16

------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------


Ema a Diana jsou svým zvláštním způsobem úplně jiné, přesto jim nic nebrání v tom, být nejlepšími kamarádkami. Dlouhá léta co se znají, spolu nejen pracují, ale hlavně si i skvěle povídají, hlídají děti a člověk by mohl říci, že jsou jako sestry. Prožívají slasti s vínkem a vzdycháním nad pohlednými muži. Ale stejně se vždycky obě dvě „vyjuchané“, ale šťastné vrací domů ke svým manželům.

Diana je matka malých dvojčat, která dělají samou neplechu a dospělé dcery, která naopak matce přináší
samou radost… Nikdy by ji nenapadlo, že by jí mohl být manžel nevěrný a už vůbec ne to, koho si ke svému hříchu vybere. Jak ovšem čtenář brzy zjistí, tak to nebude to nejhorší, co Dianu začne děsit.

Naopak Ema je bezdětná, vdala se za muže svých snů a i přes lehké odcizení zapříčiněné léty ve svazku, má, jak se na první pohled zdá, vztah ideální. Bohužel stejný názor jako Ema nemá její muž Petr. Chytá ho druhá míza a na Emě je veliké rozhodnutí – oplatit stejnou měrou, nebo za svého muže bojovat?

Do ruky se mi dostala kniha s celkem pohlednou obálkou a i přes počáteční rozpaky nad českými jmény a hlavně spisovatelkou Petrou Nachtmanovou, jsem se do čtení dala celkem urputně. Již po chvíli jsem zjistila, že to nebyla chyba to a já si mohla užít příběh plný vtipu, lásky a každodennosti všedního života, tak jak ho zná každý z nás.

Spisovatelka Petra Nachtmanová se v roce 2002 odstěhovala za české hranice a to konkrétně na ostrov Curaçao, ani to jí ovšem nezabránilo v dalším psaní a na svět vychází stále nové tituly. Tím jejím posledním jsou právě zmiňované Azurové nevěry.

Čtenář dostává knihu naplněnou čtivým textem a příběhem, který svým nadlehčeným stylem vyprávění polehoučku poučuje a poukazuje na každodenní problémy mezilidských vztahů. Téma není podáno nijak násilně a čtenář se kupodivu i několikrát zasměje.


Přesto že knihu napsala žena, dokázala se autorka vcítit do mužských protagonistů tak moc, že čtenář nepozná, že Petr, Martin a jiné pánské postavy, jsou výtvorem ženské fantazie. Tragédie, komedie, sarkastický humor a chvíle strávené mezi dvěma přítelkyněmi vám budou připadat jako byste vzali na kávu místo této knihy právě tu svou kamarádku. Přesně tak se u čtení čtenář cítí. 


Petra Nachtmanová dokazuje, že psát umí a hlavně co je důležitější, že svým příběhům sama rozumí, proto jsou Azurové nevěry velmi zdařilou knihou.

Doporučení 4/5
Obálka 3/5


Recenze psaná pro nakladatelství MOBA.
Knihu můžete objednávat zde.





8 komentářů:

  1. Podle názvu by mě knížka nikdy nezaujala, ale tvoje recenze mě pro ni nadchla! :D třeba se k ní někdy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda. Bohužel taky dost dávám na obálky, ale v tomto případě, jsem chybu neudělala. :-)

      Vymazat
  2. Od autorky jsem nic nečetla a obálka by mě odradila, ale po tvé recenzi se mi kniha celkem zalíbila. Určitě to není špatné, tak se po tom asi podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě mrkni, je to zábavné a takové ze života. Moc se mi líbila. .)

      Vymazat
  3. Kniha me zaujala hned jak jsem ji videla , uz ji mam i doma a brzo se na ni chystam :)

    tva recenze zni vice nez skvele :) mam rada kdyz se do knihy umis dobre vcitit a kdyz ti to prijde jako kdyz ti to vypravi kamaradka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak přeji příjemné čtení a doufám, že se podělíš o svůj názor. :-)

      Vymazat
  4. Kniha nebyla špatná , nerikam ze se takové veci nedějí , to vim ze dějí a daleko horší jen mi přišlo ze autorka tam chtěla nacpat co nejvíc tich věcí , jako kdyby jedna vec nestacila a rekla si udelam ji jeste vetsi chudinkou a jeste tohle a jeste tohle aby to nebylo obvykle :-) jinak tema nevery , nemanzelskych deti a podobnych vim moc dobre o cem je rec ikdyz mi je neco malo pres 20:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak jsem to nemyslela, že na to nemáš věk. Spíš místo starší ženy, jsem měla napsat ženy s nevěrou se potkávající. :-D
      já názor druhých respektuji, ale chtěla jsem vyjádřit i svůj. :-) Snad se nezlobíš?

      Vymazat