8. 10. 2014

Jak to vidím já...

Carlos Ruiz Zafón – Kníže z mlhy

Originální název: El Príncipe de la Niebla
Série: Kníže z mlhy
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání v Čr: 2013
Počet stran: 196
Anotace: Je válka a Carverovi se rozhodli opustit město a přestěhovat se do malé pobřežní vesničky, kde koupili dům. Ale od chvíle, kdy překročí jeho práh, se začnou dít podivné věci. V domě totiž před lety záhadně zahynul Jacob, malý syn předešlého majitele. S pomocí nového kamaráda Rolanda odhalují Max a Alicia Carverovi podezřelé okolnosti této smrti a objeví tajemné, ďábelské stvoření, jež si říká Kníže z mlhy. Vrátil se ze stínů, aby vyřídil dluhy z minulosti. Podaří se hrdinům rozplést všechny nitky příběhu? Uniknou ze spárů nevypočitatelného nepřítele?

Carverovi se rozhodli opustit město a přestěhovat se do malé pobřežní vesničky, kde koupili dům. Ale od chvíle, kdy překročí jeho práh, se začnou dít podivné věci. Carlos R. Zafón je známý svou sérií Pohřebiště zapomenutých knih, málokdo už ale ví, že počátky jeho tvorby tvoří knihy pro děti a mládež. Mezi ty úplně první patří Kníže z mlhy.
Děj se odehrává v létě roku 1943, zuří válka a dvanáctiletý Max se s celou svou rodinou stěhují z města na venkov, kde není nebezpečí tak velké. Max se skamarádí s místním chlapcem Rolandem, který žije u svého dědečka. Spolu s ním se Max chodí potápět a postupně zjišťuje, že pobřeží je místem mnoha nešťastných událostí a Maxe brzy napadne, zda není vesnice prokletá. Navíc má jeho starší sestra Alicia od přestěhování zvláštní sny. Rozluští Max s Alicií tajemství z dávné minulosti dřív, než si pro ně přijde Kníže z mlhy?

V dálce před ním se zvedal les a v jeho stínu stála zahrada se sochami. Viktor Kray už tam nevkročil celé roky. Znovu se zastavil a prohlížel si kamennou zídku. Bál se toho, co se za ní skrývá. Zpoza zčernalé kovové brány se ze zahrady táhla hustá mlha.
Str. 149

Postavy v knize jsou velmi dobře vykreslené a hlavního hrdinu Maxe si hned oblíbíte pro jeho chytrost a odvahu. Carlos Ruiz Zafón se občas uchýlí ke klišé, kdy mají postavy strach z pootevřených dveří u skříně nebo z klaunů, na které se po dočtení knihy Kníže z mlhy už nikdy nebudete dívat jako dřív.
Carlos Ruiz Zafón je dnes známým španělským autorem a Kníže z mlhy je jeho prvotinou, jejíž příběh disponuje tajemnou atmosférou a napětím. A ačkoliv se kniha řadí do ranku Young adult, rozhodně si ji užijí i starší čtenáři. Záfon v předmluvě mimo jiné poznamenává, že když si po letech svou knihu přečetl znovu, měl nutkání ji přepsat. Naštěstí pro nás to ale neudělal, protože Kníže z mlhy je v téhle podobě naprosto skvělý.
Kníže z mlhy je tedy kniha určena čtenářům mladším i starším a hlavně pak těm, kteří mají rádi hororové a tajemné příběhy.


Hodnocení          obálka 4/5               příběh 4/5



Katka

Recenze napsaná pro Sarden.




Zdroj
Anotace, obálka: albatrosmedia.cz
Obrázky: wast.zing.cz, oeiras-a-ler.blogspot.com

6 komentářů:

  1. Od Zafóna jsem četla jen Marinu a upřímně, moc mě neoslovila. Kníže z mlhy mě tedy taky moc neláká, ale možná to zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se líbí ten nádech tajemna a navíc je to i rychle přečtená kniha.. Marinu jsem bohužel nečetla, ale Knížete určitě zkus..

      Vymazat
  2. Už obálka je zajímavá a vybízí k dalšímu zkoumaní. Anotace je super a po tvé recenzi si myslím, že by se mi příběh mohl líbit. Pokusím se po tom podívat, protože mě to hodně zaujalo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji, v brzké době se tu objeví i recenze na Půlnoční palác.. Zafón píše vážně dobře, já se teď chystám na jeho zářijovou novinku.. A děkuji moc :-)

      Vymazat
  3. Vypadá super,pekná recenzia! :)
    http://booksmakesenseofmylife.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat