23. 10. 2014

Jak to vidím já...

Ralph Sarchie, Lissa Collier Coolová – Chraň nás od zlého

Originální název: Beware the Night
Série: -
Nakladatelství: NOXI
Počet stran: 288
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Ralph Sarchie pracuje jako policista v 46. newyorském okrsku v jižním Bronxu. Kromě toho se ale zabývá i tajemnem, jak tomu sám říká. Vyšetřuje případy démonické posedlosti a asistuje při exorcismu, při vymítání nejhoršího – a nejnebezpečnějšího – nepřítele lidstva. V této knize zobrazuje neuvěřitelné skutečné zločiny a případy nelidského zla, které nebyly nikdy vyřešeny, objasněny ani pochopeny. Vyškolen v rituálech exorcismu a jako očitý svědek mnoha případů démonické posedlosti líčí své zkušenosti s dosud nevysvětlitelnými jevy, které na stíny přicházející z temnot vrhají nové světlo. Seznamuje čtenáře s hierarchií pekla na zemi a odkrývá odporné rituály kněze Pala Mayombeho. Vypráví strašidelné historky ze života: příběh mladé dívky, jejíž nevinnost je pošpiněna inkubem; o domě napadeném zlomyslným duchem nevěsty zavražděné v 19. století; o smrtelném hříchu; o zloději duší; o bloudění ztracených duší; o nešťastném muži, který se měnil ve vlkodlaka; popisuje temné stránky soužití se sousedy věnujícími se satanismu a jiné. Všechna tato odhalení jsou znepokojujícím spojením mezi „tradičním“ zločinem a mrazivými hrůzami nadpřirozeného světa.



Do svého života nás nechá nahlédnout newyorský policista Ralph Sarchie. Vypráví o tom, jak se dostal k Tajemnu – do buňky/skupiny lidí, kteří tu jsou proto, aby nezištně pomáhali proti zlým duchům neboli démonům. Nevadí, pokud jste skeptici, Ralphovy příběhy vycházející ze skutečných událostí, možná dokáží nalomit i vás. Už nikdy se na svůj byt/dům nebudete dívat jako dřív. Ve tmě budete zaostřovat, jestli náhodou ten další kout není tmavší. A ti s bujnou fantasií? Budou se dívat kolem sebe, jestli neuvidíte kreaturu, kterou Ralph Sarchie nejednou popisoval.

Ralph Sarchie se nyní nachází v důchodu, ale během své kariéry zadržel více než 300 zločinců a za svou práci získal 7 ocenění. V Tajemnu se zabýval démonologií a osobně asistoval u více než 20 případů exorcismu. Je spoluzakladatelem Newyorské pobočky Společnosti Nové Anglie pro výzkum okultismu. A právě všemu tajemnému a paranormálnímu se věnuje i jeho kniha Chraň nás od zlého. Protože kdo ví, co vše se vyskytuje v našem okolí, na první pohled očím skryto. Někdy je možná lepší nevědět.

Copak celá rodina spala tady? Viděl jsem to i v jiných případech, kdy byli lidé tak vynervovaní z nadpřirozených událostí, že přestali existovat jako jedinci a odmítali se pohybovat po domě sami. Domov by měl být bezpečné místo, kde na konci dne odpočíváte, pohodlné a mírumilovné místo, ale v tomto domě to neplatilo. Jak jsem měl možnost brzy zjistit, suterén jejich domu ovládal zvláštní druh strachu.                                                     ∞Str. 20∞

Chraň nás od zlého není klasicky psaná kniha, kapitoly jsou psané formou příběhů, kdy jedna událost může zabrat i několik kapitol, protože během hlavního příběhu do něj Ralph vkládá ještě další historky. Ralph Sarchie vypráví různé příběhy o tom, jak se seznámil se svým kolegou z Tajemna Joem Foresterem a oba svou úlohu v Tajemnu berou jako poslání, snaží se pomáhat všude, kde je jich zapotřebí. A to i v případě, že si pak démoni vezmou na paškál jejich rodinu. Nenechají se vydírat.

Já sama nepatřím ani do jedné skupiny, neříkám, že démoni ani posednutí jimi neexistuje, ale také nejsem úplně věřící. Ovšem některé příběhy mi opravdu vyvolaly mrazení v zádech a rozhodně nedoporučuji čtení knihy před spaním, obzvlášť pokud jste doma sami. Ralph Sarchie při vyprávění nevynechá jediný detail, kdy popisuje týrání rodin zlými duchy. Ať už jde o pohybování předměty, zjevování se, posednutí, mlácení oběti, ale i znásilnění inkubem. Jenže nelze mluvit o ďáblu, pokud nezmíníme i druhou stranu. A Ralp Serchie je velmi nábožensky založený, zmínek o Bohu nalezneme v knize opravdu mnoho.

Kniha je na čtení obtížnější, proto se určitě nenechte zmást nižším počtem stran, i tak vám vystačí na dlouhou dobu. A pokud by vás ani takovými příběhy Ralph Sarchie nepřesvědčil o existenci nadpřirozených sil, určitě si aspoň můžete vzít k srdci zmíněné rady - čemu se vyvarovat, abyste zbytečně na sebe jednoho takového zlovolného ducha nepřilákali. A určitě stojí za zhlédnutí i stejnojmenný film, který byl nedávno v našich kinech.


Hodnocení        obálka 5/5           příběh 4/5



Katka


Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství NOXI.



Zdroj
Anotace, obálka:
noxi.cz

Obrázky: starburstmagazine.com, aconstantlyracingmind.blogspot.com

4 komentáře:

  1. Já už ji mám rozečtenou asi 3 měsíce, protože mě strašně nebaví (hlavně kvůli tomu náboženství), ale hodlám ji dočíst. A prodat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mi přemíra náboženství moc nesedla, ale nenechala jsem si tím zkazit celkový dojem z knihy.. Ono se to asi dalo i čekat, není to jako Keanu Reeves ve filmu Constantine, kde dobro bylo podané úplně jiným způsobem :-D.. Každopádně jak se začne číst, nelze přestat, ať už je v knize Bůh zmíněný kolikrát chce :-D

      Vymazat
  2. To zní... nechutně :D Já na takovéhle knihy nejsem, protože jsem děsný strašpytel a hrozně bych se bála.. Hororů a podobných knih se vyhýbám, takže bych po této nesáhla, ale pro ty kdo to mají rádi.. proč ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě takové věci zajímají, ale i tak jsem měla místy nahnáno, určitě kniha není pro slabší povahy..

      Vymazat