16. 10. 2014

Jak to vidím já...

Když se Thomas probere, pamatuje si jen svoje jméno. Ocitl se mezi cizími chlapci – jejichž vzpomínky jsou taky pryč. Za vysokými kamennými hradbami, které obklopují Plac, je nekonečné proměnlivé bludiště. Představuje jedinou cestu ven – a zatím se z něj nikdo nedostal živý. Kniha Jamese Dashnera Labyrint: Útěk je nyní hodně diskutovaným tématem, a to nejen kvůli stejnojmennému filmu, který do kin uvedl Twentieth Century Fox.


James Dashner – Labyrint: Útěk



Originální název: The Maze Runner

Série: Labyrint

Díl v sérii: 1

Nakladatelství: Yoli

Počet stran: 360

Rok vydání v Čr: 2014


Anotace: Thomas se probudí ve výtahu a nepamatuje si nic kromě vlastního jména. Vynoří se do světa, kde žije asi šedesát dospívajících chlapců, kteří se naučili přežít v naprosto uzavřeném prostředí. Každých třicet dní se objeví nový chlapec. Původní skupina je už na místě asi dva roky a marně se snaží uniknout labyrintem, který obklopuje jejich životní prostor. Už se vzdávají naděje. Pak se ale objeví dívka v bezvědomí a jejich svět se začne měnit...



Tma a chlad, to jsou Thomasovy první pocity a myšlenky hned poté, co se probral v pohybující se kleci. Nevěděl kde je, ani jak se tam dostal, pamatoval si jediné – své jméno. Klec ho vyvezla mezi další podobně staré chlapce, kteří si také nic z minulosti nepamatovali. Ale nejde jen o obyvatele tohoto místa, jde o samotný objekt, Thomas se totiž ocitl uprostřed Labyrintu, ze kterého není úniku. Již dva roky vybíhají běžci s rozedněním mezi zdi Labyrintu a snaží se najít cestu ven, vracejí se až se soumrakem, v té době se totiž začínají Labyrintem pohybovat monstra, která byste jen neradi potkali.

Uprostřed Labyrintu je místo, kde chlapci žijí, přátelí se, ale i umírají, nazývá se Plac a chlapci si přezdívají Placeři. Pěstují zde zeleninu, chovají dobytek, vaří - každý má své místo a ví, co má dělat, panuje zde řád. Jenže Thomas cítí, že s ním není něco v pořádku, na Place se cítí jako doma a Labyrint ho neskutečně láká. Proto už od začátku ví, že se musí dostat mezi běžce, mezi ty nejlepší, kteří denně vybíhají do spletitých chodeb Labyrintu a riskují své životy. Ale nejen Thomas cítí, že není vše v pořádku, i ostatní chlapci začínají být neklidní, přichází změny, které je konečně donutí jednat, ale je vůbec nějaká šance na útěk? Co když cesta ven z Labyrintu neexistuje?


Břicho mu sevřela bouře emocí, kroutila je a tahala za ně, chtělo se mu křičet, brečet, zvracet. Chór hlasů se odmlčel, ale v okamžiku, kdy ho škubnutím přetáhli přes ostrý okraj té temné komory, někdo promluvil. A Thomas věděl, že ta slova nikdy nezapomene. „Rád tě vidím čóne,“ řekl ten chlapec. „Vítej v Placu.“                            ≈Str. 10≈


James Dashner si vymyslel originální svět, který existuje za svých vlastních podmínek. Chlapci používají svůj slang, který je velmi chytlavý a během čtení vám nedělá problémy se ve významu slov zorientovat. Navíc nás nečekají žádné dlouhé a někdy až zbytečné popisy, které knihy tohoto žánru většinou provázejí. Jsme spolu s Thomasem vrženi do nového světa, a tak jako on o něm neví nic, my to nevíme také, vše se dozvídáme až spolu s ním a díky tomu některé otázky naleznou odpovědi až na samotném konci knihy.

Postavy si většinou oblíbíme, Thomas je velmi chytrý a bystrý, někdy vám přijde, že je chytrý až moc, ale to se později vysvětlí. I když je s námi Teresa skoro celou knihu, i přesto je s námi vlastně jen chvíli, ale i to nám stačí k tomu, abychom ji měli rádi. Vznětlivý Alby se snaží o dodržování pravidel a kvůli tomu umí být velmi nepříjemný. Chuck je smutná postava, i když je nejmladší, dostal nejhorší práci a všemi je odstrkován. Newt je skvělý kamarád, který je nejen spravedlivý, ale i rozumný. U Minha nás překvapí, že i přes své postavení, dokáže přiznat své chyby. A samozřejmě nesmí chybět ani záporný hrdina a tím je Gally, ten stojí proti Thomasovi již od začátku, nevěří mu. V knize se setkáváme s různými charaktery postav, ale kromě Thomase nejsou popsané až tak do hloubky, neznáme pocity postav, vidíme je jen Thomasovým pohledem.

Labyrint: Útěk doporučuji všem, kteří mají rádi originální a čtivě napsané příběhy. Navíc s tím vším, co se v dnešní době kolem nás děje, na mě kniha nepůsobí zase až tak nereálně. Rozhodně ji doporučuji ke čtení všem, je to velmi podařený základ pro další díly a já už jsem moc zvědavá, jak si James Dashner poradil s jejím pokračováním, které nám slibuje zase úplně jiný příběh.



Hodnocení             obálka 5/5                 příběh 4/5


Katka


Recenze napsaná pro Webmagazín rozhledna.



Zdroj
Anotace, obálka: bux.cz
Obrázky: youtube.com

8 komentářů:

  1. Na tuto knihu se těším. Už jí mám doma koupenou ale ještě jsem se k ní nedostala. =) Viděla jsem film, byl pěkný ale kniha bude třeba ještě lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem nejdřív viděla film a pak se bála, že se mi kniha už nebude tolik líbit, protože film byl dokonalý.. Ale již po pár stránkách jsem zjistila, že se bát nemusím, kniha je úplně jiná a jsem ráda, že jsem první viděla film :-).. Kniha je moc dobrá, ale vidět film až potom, tak jsem s ním asi nespokojená :-D

      Vymazat
  2. Knížku jsem přelouskala rychle během dvou dní, protože jsem na ni šla do kina a chtěla jsem ji mít nejdřív přečtenou :) Věc, která se mi na knížce líbila nejvíc, bylo to neustálé napětí. To, že čtenář do posledního momentu nevědel, co se to děje, proč jsou v labyrintu, kdo ho stvořil, kde je... Doslova jsem šílela zvědavostí :D Takže mě pak film trochu zklamal, protože ke všem těmto odpovědím dal vodítka už na začátku a divákům všechno okamžitě docvaklo. Strašně mě fascinoval herec, který hrál Minha :D Knížka se mi ale líbila mnohem víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to měla naopak, takže momenty překvapení jsem měla u filmu, ale líbilo se mi obojí :-).. Viď, také jsem se nemohla vynadívat :-D..

      Vymazat
  3. Knížka je opravdu bombová, akční, napínavá, moc se mi líbila! Hrozně chci vidět film, ale ještě ho nemám dostupný s dabingem :-( Táťka nemá rád titulky a čtení jich, a sestra ti nestíhá :-)...
    Jinak jsem dneska napsala článek o Vašem blogu: http://kouzelnysvetknih.blogspot.cz/2014/10/predstavuji-vam-blogera-5.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš se na co těšit, je moc povedený :-).. Jůůůů, děkujeme moc, je krásnýýýýýý a já se tu teď rozplývám :-) <3

      Vymazat
  4. Knihu jsem četla, mám na ni i recenzi na svém blogu:). Je to bomba kniha. Máš pravdu, že James Dashner vytvořil zajímavý, originální svět. Plně souhlasím s poznámkou, že nemusíme očekávat nějaké dlouhé popisy atd.:)
    Knihu jsem si zamilovala a jsem vážně ráda, že leží v mé knihovničce. :)


    PS.: Zase mooc skvělá rcenze!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opět moc děkuji a jsem ráda, že jsem vystihla i Tvé pocity z knihy ;-).. Je vážně moc dobrá a už se těším, co si pro nás připraví autor ve druhém díle..

      Vymazat