15. 10. 2014

Jak to vidím já...

Po třech letech, čtyřech měsících a šestnácti dnech nelidského věznění, se Chrisovi, Cathy a Carii podaří utéct. Definitivně za sebou zanechávají své dětství, ale také mrtvého bratra a nejpřirozenější lidský cit - lásku k matce, kterou kdysi tak velice milovali, ale která je svou neodpustitelnou zradou hluboce zranila. Po Květech z půdy od Virginie C. Andrewsové nás opět čeká strhující příběh dětí, jež utržily šrámy na těle i na duši. Druhý dílem pentalogie jsou Lístky ve větru.


Virginia C. Andrewsová – Lístky ve větru

Originální název: Petals on the Wind

Série: Květy z půdy

Díl v sérii: 2

Nakladatelství: MOBA

Počet stran: 456

Rok vydání v Čr: 2014 (3.vydání)


Anotace: Po čtyřech letech nelidského věznění se Chrisovi, Cathy a Carii podaří utéct. Definitivně za sebou zanechávají své dětství, ale také mrtvého bratra a nejpřirozenější lidský cit- lásku k matce, kterou kdysi tak velice milovali, ale která je svou neodpustitelnou zradou hruboce zranila. Zejména Cathy zachvátí hořká nenávist a touha po pomstě. Co čeká sourozence ve světě, před kterým byli tak dlouho skryti? Dokážou uskutečnit svá předsevzetí a dosáhnou cílů, o nichž snili v prachu, tmě a špíně půdy?





Po úspěšném útěku z jejich vězení, se děti rozhodnou prchnout do Clairmontu, kde se chtějí přidat k cirkusu a na stravu si vydělávat jako artisti. Jenže opět zasáhne osud, Carie vyzvrátí celý obsah žaludku a omdlí, naštěstí naleznou pomoc u neznámé ženy, která je přivede za osamělým doktorem. Ten dětem pomůže a ujme se jich. Povedou děti s pomocí doktora Sheffielda normální život? Sedmnáctiletý Chris si přál být lékařem a patnáctiletá Cathy primabalerínou, dokáží si splnit své sny? Carie už si přeje jen jediné, vyrůst. 

Jenže nelze navázat tam, kde děti skončily, než byly odříznuty od zbytku světa. Postupně se musí přenést přes nedůvěru ve své okolí a právě s tím má největší problém Cathy. Po tolika letech na půdě je citově vyprahlá a teď se mezi tolika muži, jež jí jsou na blízku, musí naučit ovládat svou sexualitu. Sleduje, jak na muže působí, ale přitom se pořád porovnává s matkou, nechce být jako ona. Pomalu osnuje pomstu. Navíc se ještě musí vypořádat s Chrisem, jenž se rozhodl, že žádnou jinou už nikdy chtít nebude. A do toho ji ještě trápí Carie trpící kvůli nesouměrnému vzhledu, jelikož děti umí být velmi kruté.


Čert tě vem, mami! Přála bych si, aby Foxworth Hall vyhořel do základů! A tobě bych přála, aby ses už ani jedinou neklidně nevyspala v té nádherné labutí posteli! Už ani jednu, nikdy!  A ať si tvůj mladý manžel najde milenku, mladší a krásnější než ty! A ať s ním máš takové peklo, jaké si zasloužíš!     ∞Str. 9∞

Lístky ve větru nám přibližují osud nechtěných dětí, které se kvůli svému nejbližšímu okolí dostaly až na samotné dno. Ale jak je vidět, vždycky zbývá aspoň malinká naděje, ne všichni lidi jsou zlí a zkažení. Jenže ani poté, co se děti dostanou do bezpečí, ještě pořád nemají vyhráno. Musí překonat nejen počáteční nedůvěru, ale také se musí vyrovnat se svým osudem - s tím, že je vlastní rodina, jejich krev, chtěla zabít. Když ono to tak bolí, být zrazen vlastní matkou. Navíc se Carie musí vyrovnat se šikanou od spolužáků. A všichni si v sobě nesou vypálený cejch na duši, jsou ďáblovi zmetci, protože svazek mezi jejich matkou a otcem nebyl správný. 

Opět se setkáváme s bravurně vykreslenými komplikovanými postavami, se kterými se život nemazlil. Čas letí a děti dospívají, vidíme, jak někdy během jedné kapitoly zestárnou i o několik let. Soucítíme s Carií, k níž byl osud opravdu nemilosrdný. Nevíme co si myslet o Chrisovi a jeho citech k sestře. Přejeme jim to, ale pořád jsou v nás zakořeněné předsudky, že je to špatné. Cathy je bojovnice, nikdy se nevzdává, i když ne všechny její činy budete schvalovat, tak nikdo není neomylný a ji omlouvá doba strávená na půdě. Navíc jako jediná se nedokáže přenést přes to všechno a hoří touhou po pomstě, která ji neustále sžírá. Není den, kdy by si na matku nevzpomněla.

Virginia C. Andrewsová (1923 - 1986) žila v Norfolku ve státu Virginia, USA. V dětství při pádu ze schodů utrpěla vážné poranění zad, po němž byla doživotně upoutána na invalidní vozík. I přes svůj hendikep vystudovala malířství a brzy se stala úspěšnou módní ilustrátorkou a portrétistkou. Ve svých dílech kombinovala prvky gotického hororu a rodinné ságy, kdy hlavním tématem bylo rodinné tajemství a zakázaná láska. Její romány dosáhly takové oblíbenosti, že byly přeloženy do čtrnácti jazyků. Román Lístky ve větru jsou druhým dílem pentalogie a u nakladatelství MOBA brzy vyjde i třetí díl pod názvem Vykoupení ohněm.


Když porovnáme oba díly Květy z půdy i Lístky ve větru, každý je úplně jiný, a to úplně ve všem. V knize Lístky ve větru nenajdeme malé ustrašené děti, které se nemohly hnout z místa. Teď již máme před sebou dospívající a později i dospělé bytosti s jejich touhami, ať už naplněnými, potlačenými nebo neuskutečnitelnými. A ač jsou knihy úplně jiné, Virginia C. Andrewsová nám opět dokazuje, že psát opravdu umí. Lístky ve větru jsou velmi poutavým románem, kdy se ve vás při čtení vystřídají snad všechny emoce, a to převážně ty negativní.




Hodnocení                obálka 5/5                    příběh 5/5



Katka


Recenze napsaná pro Vaše Literatura.


Zdroj
Anotace, obálka: mobaknihy.cz

Obrázky: en.wikipedia.org, weheartit.com, insidetv.ew.com, 3d-pictures.picphotos.net

2 komentáře:

  1. Hezky napsáno! :) Mně se tenhle díl líbil už o trošku méně, ale pořád je skvělý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. Mě se líbily oba díly, každý něčím jiným.. Jsem zvědavá na ten další, ale tento díl by byl jako zakončení pěkný :-)..

      Vymazat