14. 10. 2014

Jak to vidím já...

Carlos Ruiz Zafón – Půlnoční palác

Originální název: The Midnight Palace
Série: Kníže z mlhy
Díl v sérii: 2
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 264
Rok vydání v Čr: 2014
Anotace: Hned po svém narození dvojčata Ben a Sheere málem padla za oběť nájemnému vrahovi. Pro své vlastní bezpečí proto vyrůstají každý zvlášť. Ovšem v roce 1932, kdy je jim oběma šestnáct let, vše začne nanovo a hrozí jim neskutečné nebezpečí. Při pátrání po pravdě se dvojčata dostávají čím dál hlouběji do temného kalkatského podsvětí a mají proti sobě soupeře, jenž se zdá být pouhou iluzí, který přesahuje možnosti veškerého chápání.


Půlnoční palác začíná v roce 1916 v indické Kalkatě. Banda vrahů se právě snaží najít a zabít právě narozená dvojčata. Proč? To se dozvíte na stránkách dalšího románu Carlose R. Zafóna, který se jmenuje Půlnoční palác.
O patnáct let později vyrůstá jedno z dvojčat – Ben - v Sirotčinci svatého Patrika. Čeká na den, kdy mu bude šestnáct a bude moct on a jeho kamarádi z dětského domova odejít a začít nový život. Všichni jsou členy tajného klubu Chowbar Society, který sídlí ve zřícenině nazvané Půlnoční palác. Už brzy ale bude jejich přátelství podrobeno velmi těžké zkoušce.
V den šestnáctých narozenin totiž vyplouvají na povrch tajemství Benovy minulosti a ze stínů vychází ďábelský přízrak kalkatských mlh. Rozjíždí se pátrání, během něhož Ben zjistí, že jeho osud je úzce spjat s vyhořelým nádražím Jheeteŕs Gate, které je mimo provoz od doby, co v něm před léty shořel vlak. Mezi obyvateli se šeptá, že vlak bývá někdy vidět v ulicích Kalkaty a ozývá se z něj křik tří set šedesáti obětí, které v něm zahynuly.
Půlnoční palác je volným pokračováním románu Knížete z mlhy, respektive druhým dílem série Kníže z mlhy. Stejně jako u prvního dílu, se i tentokrát jedná o mysteriózní román, v němž Zafón brilantně pracuje s hororovou, takřka mrazivou atmosférou. Opět nechybí hromada napětí a stejně tak ani dobrodružství – ostatně k tomu chlapecká parta jednoduše svádí. Zafón Půlnoční palác zaplnil celou škálou zajímavých postav – Ben je šprýmař se sklony k lhaní, další z hrdinů rád vypráví příběhy. Charaktery nemají barvu šedi, ale už od začátku je jasně rozdělené, kdo je na jaké straně. I přes to se ale stále jedná o román pojednávající o tradičním tématu, který se historií táhne již tisíce let. Půlnoční palác pojednává o věčném střetu mezi přisluhovači dobra a zla.
Půlnoční palác slibuje zajímavý čtenářský zážitek všem věkovým kategoriím a bude zajímavé sledovat, kam se autorovy cesty budou dál ubírat.

Hodnocení                 obálka 5/5                       příběh 4/5

Katka

Recenze napsaná pro Sarden.

Zdroj
Anotace, obálka: albatrosmedia.cz
Obrázky: carlosruizzafon.com, 

2 komentáře:

  1. Nečetla jsem první díl, ale dost nad tím uvažuji, protože to zní velmi hezky :) Hezky napsané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-).. Ona je to hodně volná série, nenavazuje to na sebe, takže klidně můžeš začít tímto dílem :-)

      Vymazat