1. 10. 2014

Jak to vidím já...

Věříte pohádkám? Sofie čekala celý život na to, až ji unesou… Ptáte se kam? No do pohádky přeci. O tom, že je to možné, se můžete přesvědčit v pohádkami přímo nabité knize Škola dobra a zla od Somana Chainaniho.

Soman Chainani – Škola dobra a zla

Originální název: The School for Good and Evil
Série: Škola dobra a zla
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 416
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Sophie se celý svůj život nemohla dočkat toho, až ji unesou… Takhle začíná knížka Škola dobra a zla. Sophie pochází z města, ze kterého se pravidelně jednou za čtyři roky ztrácí dvě děti. Všeobecně se tvrdí, že je unáší tajemný profesor ze Školy dobra a zla a že na té škole pak studují. Vybírá vždycky jedno nejhezčí a nejhodnější děvče (nebo chlapce) a pak jeho naprostý protiklad. Jedno dítě je předurčeno stát se kladnou pohádkovou postavou a druhé zápornou. Několik let nato, co se děti ztratí, je obyvatelé města nacházejí v ilustracích knih, které se záhadně objevují v místním knihkupectví. Všem dětem tajemný profesor nahání strach a nepřejí si, aby je unesl. Jedinou výjimkou je Sophie – ta se už nemůže dočkat, až z města zmizí…



Najít svého prince, stát se součástí pohádky a žít šťastně až na věky - právě o tom sní dvanáctiletá Sofie z Gavaldonu. A její přání se jí možná splní, nebo aspoň ten první krok. Již přes dvě stě let visí nad Gavaldonem prokletí, každé čtyři roky se vrací zvláštní bytost – Školník-, jež s sebou vždycky odvede z Gavaldonu dvě děti – jedno pro školu dobra a druhé pro školu zla.

A právě letos to vypadá, že by se mohlo štěstí usmát na Sofii, která si nepřeje nic jiného, než být princeznou. Je pro to ochotna udělat cokoliv, pije okurkovou šťávu, sušenky jí jen bez másla a také vykonává dobré skutky, i když trochu po svém. A jedním takovým dobrým skutkem má být i její přátelství s Agátou, o které si všichni myslí, že je letošní adeptkou pro školu zla. Agáta totiž žije na Hrobovém vršku jen se svou matkou a kocourem, je škaredá a s ostatními dětmi se nestýká.

Zatím co Sofie sní o pohádce, Agáta chce žít poklidný život v Gavaldonu. Ale Školník je neúprosný a obě děvčata unese. Jenže ejhle, někde se stala chyba. Může se Školník zmýlit? Jak je jinak možné, že se Agáta ocitne mezi vílami, princi a princeznami ve škole dobra? A naopak Sofie je mezi vlky a jinými podivnými tvory ve škole zla? Obě dívky postupně zjišťují, co pro ně znamená jejich přátelství a že se Školník možná zase tolik nezmýlil. Najdou princezna a čarodějnice své šťastně až na věky a nikdy víc?


„Pohřbená pod krajkovými polštáři slyšela Agáta jen echo šesti bolavých slov. TAK SI ŽIJ SVŮJ VLASTNÍ ŽIVOT! Ale jaký život, když před Sofií znala jen tmu a bolest? To Sofie jí dala pocit, že je normální. To Sofie jí dala pocit, že ji někdo potřebuje. Bez Sofie byla jen divná existence, nicka… Agátě se sevřel žaludek. Čarodějnice nemá nikdy vlastní pohádku. Bez Sofie byla čarodějnice.“  ≈str. 306≈


Pokud máte rádi lidové pohádky jako je Popelka, Červená karkulka nebo Sněhurka, určitě vás příběh okouzlí.  Naleznete v něm vše, co v žádné pořádné pohádce nesmí chybět. Svět se dělí na černý a bílý, kde postavy jsou buď kladné, nebo záporné, střídají se emoce jako je láska a odpuštění s nenávistí a žárlivostí. Samozřejmě nesmí chybět ani zapeklitá hádanka a pohádka v sobě ukrývá i ponaučení. A na co se také nesmí zapomenout, jako u jiných pohádek, i zde najdete nádherné ilustrace, které doprovází každou kapitolu.

Postavy ve Škole dobra a zla jsou doslova pohádkové. Bytosti se dělí na navěky, což jsou kladní hrdinové, a na nikdyvíce, záporné postavy. V příběhu najdeme kromě princů, princezen a čarodějů i rytíře, ježibaby, královny, trolly, kouzelníky, vlkodlaky, skřety, ptakostlivce a dvouhlavého psa. Navíc jsou obě školy zmodernizované, škola dobra používá jako odměnu fintírnu a ve škole zla vás potrestá v mučírně Bestie. Ale co když přeci jen nic není takové, jak se na první pohled zdá? Může být dobro na povrchu ošklivé a naopak? Hlavní postavy se nakonec musí poprat s malicherností, sobeckostí a domýšlivostí.

Soman Chainani věří pohádkám snad víc než Sofie, Agáta nebo ostatní děti z Gavaldonu. A nejspíš díky tomu mohla vzniknout jeho prvotina Škola dobra a zla, jež je originálním, vtipným a hlavně okouzlujícím příběhem, který je určený všem čtenářům. Kdo by se rád nevrátil do dětských let, kdy mu rodiče četli před spaním právě takové pohádky, ve kterých dobro vítězí nad zlem. A věřte, že hranice mezi pohádkou a skutečností, je velmi tenká.



Hodnocení                          obálka 5/5                  příběh 5/5



Katka



Recenze napsaná pro Webmagazin rozhledna.


Zdroj
Anotace, obálka: albatrosmedia.cz
Obrázky: cooboo.cz

9 komentářů:

  1. Na tu knížku se hrozně moc těším ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš na co, kniha je vážně moc pěkně zpracovaná :-)

      Vymazat
  2. Co čtu recenze, tak mám čím dál větší chuť si knihu koupit. Díky, vážně, aspoň vím, že nemá jen hezký obal :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, pod krásnou obálkou se ukrývá krásný příběh :-)

      Vymazat
  3. Na knihu jsem prvne narazila pred rokem a uplne me okouzlila a doufala ze se dockame vydani u nas. A dockala a hrozne se tesim az si ji prectu, zvlast pri cteni uryvku z knihy :-) I kdyz se obavam, ze mi bude lezt Sofie svou povrchnosti a pychou na nervy, a to jsem ji ze zacatku ( po precteni uryku) litovala, kam se to dostala. Jj vazne si ji musim precist, protze to jednoznacne dokazuje, ze neni doro ani zlo na prvi pohled patrne. Takze kniha neni jen pro nejmensi ale vsechny ctenare. A urcite se ani doma nestrati ;-)
    Marci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že úryvek má také úspěch :-).. Ano, také mi Sofie často lezla na nervy, ale naopak Agátu jsem si moc oblíbila :-).. Neztratí, je to chlouba knihovny :-)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  4. Pekná recenzia. :)
    Už keď knižka vyšla ma zaujala. Musím sa do nej pustiť. :D

    OdpovědětVymazat