18. 10. 2014

Jak to vidím já - Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender

Název: Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender
Původní název: The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender
Autor: Leslye Walton
Počet stran: 280
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání v ČR: 2014

Anotace: Rodina Rouxova má pošetilou lásku ve vínku, což nevěští nic dobrého pro její nejmladší členku, Avu Lavender. Ava – skoro ve všech ohledech normální dívka – se narodila s křídly.Ve snaze pochopit tuto svou zvláštnost a s rostoucí touhou zapadnout mezi své vrstevníky se šestnáctiletá Ava odváží do světa, naprosto nepřipravená na to, co ji může čekat, a naivní vůči zvráceným pohnutkám ostatních lidí. Lidí, jako je třeba zbožný Nathaniel Sorrows, který si Avu splete s andělem a jehož posedlost dívkou s křídly vygraduje v noci oslav letního slunovratu.Tu noc se nebe roztrhne, vzduchem se mezi poletujícím peřím řinou provazce vod a osud Avy i její rodiny nabírá na ničivé kadenci.


Vyprávění Avy Lavender začíná na začátku dvacátého století a my se hned dozvídáme, jak žila její rodina a z kolika členů sestává. Přes rodinné rozepře, smutné zprávy a události, jako stěhování za velkou louži, se dostáváme do doby, kdy Ava vypráví o dětství své babičky Emilienne. Ta je v příběhu dost důležitá a právě při povídání o ní, se jako první dozvídáme o nadpřirozených jevech, které v příběhu gradují. 

Po nezdařených pokusech o lásku a úmrtí svých milovaných, se Emilienne odstěhuje se svou láskou z rozumu Connorem do Seattlu. Po chvilkovém hledání vhodného bydlení, narazí na osamělý dům stojící na kopci. Hlavní třída a místo kde dům stojí, se jmenuje Pinnacle Lane a od té doby příběh pořádně začíná. Dům odsouzen k předpojatosti ze své minulosti, podivní noví nájemníci a láska, která je doprovází na každém kroku - což je sice správné, ale ne v případě Emilienne a její rodiny...

Když Emilienne porodí svou jedinou dceru Viviane, krátce poté zemře Connor. Emilienn po svém muži zdědí úspěšnou pekárnu, do které ovšem nehodlají lidé z okolí chodit, jelikož Emilienn nikdy neměli rádi a slovo čarodějnice bylo často  s jejím jménem spojováno. Do příběhu se dostává nová kamarádka, další muži a nakonec i samotná Ava, která celý příběh vypráví. Láskou a smutkem protkaný příběh, to je Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender.

Když se nakladatelství CooBoo vytasilo s touto knihou, člověk si mohl představit ledacos. Ovšem až po dočtení zjistíte, že vaše představy byly úplně mylné. O autorce Leslye Walton toho moc nevíme, snad jen to, že pochází z Ameriky. Její první u nás vydaná kniha je čtivě napsaný příběh, který si vás získá od první stránky a nepustí do poslední chvíle. Ava celé své dětství a ještě dále do minulosti vypráví velmi poutavě a knihu si okamžitě zamilujete

Hlavní protagonisté jsou až na výjimky velmi příjemní a přirostou vám k srdci. Příběh je  především o lásce a jejích strastech, ale nesmíme opomenout ani to, že se jedná o fantasy žánr. Není to ale takové to klasické, naopak v této knize je to jiné, slabé a přesto silné. Je to tak krásně popsané, že by tomu i čtenář věřil, což je v příběhu velmi důležité. 

Děj je lehce předvídatelný, což v tomto případě je úplně zbytečné řešit, jelikož ani tak nejde o nějakou hlavní zápletku, naopak zde hltáte každou stránku, větu zvlášť a berete si z toho, co sami potřebujete. Čtenář se může dočíst, jaká byla doba, když sám ještě na světě nebyl, ale osoby jež sám poznal, už ano. Jak se čas i samotné postavy měnily a hlavně neobyčejný příběh, ve kterém emočně strádat jistě nebude.

Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender je neobvyklá a velmi zajímavá kniha,  která čtenáři v paměti zůstane jako něco milého a líbezného.


Doporučení 4,5/5
Obálka 5/5


Recenze psaná pro Databazeknih.cz
Knihu můžete objednávat zde.


Mája



1 komentář:

  1. Další knihy kterou všichni vychvalovali a já absolutně nepochopila co na ni všichni vidí , příběh je neobyčejný to je pravda , nic podobného jsem nikdy nečetla a takto mimo misu dlouho ani asi číst nebudu

    OdpovědětVymazat