29. 10. 2014

Jak to vidím já - Pekáč buchet

Název: Pekáč buchet
Autor: Kateřina Petrusová
Počet stran: 160
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: ONA - Redaktorka ženského časopisu, expertka na vaření. Miluje nové recepty, oprašuje staré po babičkách, dobrého jídla se nikdy nepřejí a je pro ni středobodem vesmíru. Sama o sobě říká, že je gastrosexuálka. Sport je pro ni nutné zlo, aby nenakynula jako její milované tvarohové buchty. Jmenuje se Klára.
ON - Adrenalinový sportovec. V létě leze po horách, v zimě po zamrzlých vodopádech. Sport je součástí jeho života a nedokáže bez něj existovat. Jeho břišní, zádové, hýžďové, no prostě všechny svaly, podle toho patřičně vypadají. Pekáč buchet může spořádat na posezení a nebude to na něm vůbec vidět. Jmenuje se Matouš. Je vůbec možné, aby dva takto rozdílné světy fungovaly společně? Stačilo jediné včelí bodnutí a následná prudká alergická reakce, a bylo to. Náhoda je spojila dohromady, a tak na nich můžeme otestovat hned dvě lidová moudra: že láska prochází žaludkem a že láska hory přenáší.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Nejdřív jsem myslela, že mu prostě chutná a že si taky rád vychutnává jídlo z plna hrdla, ale během druhého sousta mi došlo, že takhle normálně nejí. Každý kousek dezertu si pomaličku nabral, prohlédl ho, jako by se kochal, pak sousto vložil do úst, a tou dobou už jsem mu na rtech visela pohledem. 
A nešlo jen o tiramisu. 
On mě sváděl jídlem!"
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------


Mladá a především svobodná Klára se živí prací v časopise pro ženy, a to rubrikou o vaření. Její vášeň je jídlo, a to na všechny možné způsoby. Shoda okolností zapříčiní, že Klára se musí dostavit s diktafonem za hvězdou horolezectví a udělat s ním rozhovor. Na první pohled protivný a arogantní mladík i přes rozpaky odpovídá. Z Kláry má vyloženě legraci a je mu úplně fuk, že se jedná o ženu a ještě k tomu o nějaký ten rok starší. Kuře, jak sportovci Klára začne pro sebe říkat, je krásný, vtipný, ale taky mladý. Nic víc než rozhovor Klára neplánuje. Jenže karty osudu se zamíchají a tím vzniká legrační příběh plný lásky...


Velmi očekávaná kniha české autorky Kateřiny Petrusové je na pultech. Nakladatelství Fragment nenechalo čtenáře dlouho čekat a Pekáč buchet už se pyšní v tisících knihovnách a domácností. Aby ne, když autorka již několikrát dokázala, že psát prostě umí. V případě této knihy tomu není jinak, nebo se mýlím?  

Příběh o Kláře a Kopřivovi, alias kuřeti, je napsán čtivou a velmi poutavou formou. Humoristické scény vystřídaly zábavné dialogy a hlavní protagonisté takový, jak je umí napsat jen Kateřina Petrusová. Pouze tato autorka dokáže vykreslit nespočet postav s různými charaktery tak, že si je oblíbíte do jednoho. Je úplně fuk, že se jedná o namyšlence, vzpurnou sestru, nebo šéfovou megeru, máte je rádi prostě všechny a právě v tomto autorka vyniká, což nám dokázala ve svých předchozích knihách.

Styl, obálka, jméno autora, to prostě nemá chybu. Bohužel čtenář Petrusové znalý, najde i pár much, a to v příběhu. První mě zarazil rozhovor, který vůbec neměla dělat hlavní hrdinka, ale dělala. Nebylo to už někde? Příběh má svá slabá místa a přesto, že se u knihy řádně pobavíte, to pravé Petrusovské to přeci jen není. 

Zamilovanost z celé knihy přímo prýští a je popsána tak, že to hlavní dvojici čtenář uvěří. Od románu pro ženy by čtenář neměl mít příliš veliké očekávaní nějakého hlubšího podtextu, ale zde se přeci jen najde. Bohužel to je ve chvíli, která je momentálně knižním hitem, a to životní tragédie. Ve světě je toho mnoho a sečtělejší člověk by s tím už mohl mít problém, jelikož mu ty dramata lezou krkem. Tím dostáváme největší zklamání celé knihy, jelikož spisovatelka zde ztrácí na své originalitě.

Každopádně i přes ta veliká klišé, která se v příběhu objevují, si čtenář užije příjemné čtení plné jídla, krásných mužů, vtipu a lásky. Dokáže vzít Pekáč buchet do ruky zas a číst ho po několikáté. Malý počet stránek a poutavost tomu jen napomůžou.

Ač je tento titul nejslabší z dílny Kateřiny Petrusové, stále má své kouzlo i místo v knihovně milovníků vtipných knih a zamilovaných románů.

Doporučení 3,5/5
Obálka 5/5


Recenze psaná pro nakladatelství Fragment.
Knihu můžete objednávat zde.










8 komentářů:

  1. Já knihu teď taky dočetla a více méně souhlasím. Je to krásná, vtipná, oddechová knížka, která se mi zrovna do toho všeho stresu hodila. :) Super napsaná recenze, jen bych dala asi vyšší hodnocení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že souhlasíš. :-)
      Nene, bohužel víc si Kopřiva nezaslouží, byť je sebedokonalejší. :-)

      Vymazat
  2. Tak na tuto knihu se opravdu těším. Vždyť je to Petrusková :-) Ale po tvé recenzi jsem se zhrozila toho knižního hitu s tragédii :-/ Určitě mi to radost z přečtení nezkazí, ale ... opravdu už toho je na trhu dost.
    A teď mě tak napadá, které mi to teď připomíná knihy? Nabíječ + 50 odstínů dohromady.
    Marci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano 50 odstínů, Nabíječ, Borec a další. Možná to je omylem, možná ne, snadno souzeno člověkem, který čte jak o život. :-D

      Vymazat
  3. Tak už se těším, až se mi kniha dostane do ruky :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na tuhle knížku jsem už četla/slyšela spoustu recenzí. Tahle byla velmi povedená a už začínám zvažovat, že si jí vážně přečtu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, jsem ráda, že se líbí a knihu si určitě přečti. Užiješ si pěkné odpoledne. .-)

      Vymazat