24. 10. 2014

Jak to vidím já - Kořeny

Název: Kořeny
Původní název: Snakeroots
Autor: Andrea R. Cremer
Série: Smečka
Díl v sérii: 4. díl
Počet stran: 288
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Příběh napůl lidské a napůl vlčí smečky neohrožených Ochránců, jejich pánů Strážců a odvěkých nepřátel Hledačů znovu ožívá... Vůdce Strážců Bosque Mar děsí ve zlých snech Adne i Logana a snaží se vrátit z podsvětí, kde ho uvěznili Calla a Shay po závěrečné bitvě ve válce všech proti všem. Přidá se Adne k temné straně? Získá Logan zpět svou dědičnou moc? V čem tkví společné kořeny osudů Ochránců, Strážců i Hledačů?
----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Sabine čekala, že Anika vyskočí na stůl a nakopne Holta do hlavy, protože to by považovala za naprosto přiměřenou reakci, Anika však jen přikývla.
"Dělej, co musíš, Holte. Nebudeme tě rušit."
Otočila se na patě a vyšla z místnosti. Ostatní ji následovali, jen Sabine se zdržela.
"Holte, pověz mi, slyšel jsi historku o tom, jak jsem zabila svého bývalého pána? Efrona Banea?"
Nepatrně vykulil oči, ale to jí stačilo, aby se usmála.
"Výborně. Jen jsem chtěla mít jistotu."
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Když si fanoušci před lety přečetli poslední stránky románu Oběť, dostali velice překvapující závěr. A jak je u podobných konců zvykem – i tenhle láká na další díly. Nyní vyvstává jednoduchá otázka – dosahují
Kořeny kvalit starších bratříčků?

Nejmocnější ze všech lidských strážců Bosque Mar byl poražen a nyní se chce z podsvětí vrátit zpět mezi živé. Děsí zlými sny bývalou vlčiči Adne i Logana, který ze strážců zbyl jako jeden z mála a uzavřená průrva Shayem s Callou se otřásá v základech. Závěrečná bitva proti všem sice nastolila mír a pořádek, ale jak s tím naloží přeživší? Ochránci se proměnili nadobro ve vlky a Hledači nemají co na práci. Šíp, hlavní skupina Hledačů se snaží vyhnout zásadnějším střetům se Strážci, ale ti jim nedávají jinou možnost. Přestože Logan Bane dopomohl ke svržení Bosqueho Mara, nyní ho chce dostat za každou cenu zpět na zemi a ovládnout lidský svět i se všemi nadpřirozenými skupinami. Magie zmizela a on je jediný, kdo ji může vrátit zpět a tím svůj plán uskutečnit. Válka všichni proti všem skončila, přesto nikdo nevyhrál. Každý ztratil to své nejcenější a když už si všichni myslí, že je nastolen klid, další bitva na sebe nenechává dlouho čekat…

Na Kořeny jsem se velmi těšila, ale hned od prvních stránek jsem měla se čtením problémy. Nedokázala jsem si totiž vybavit děj předchozích knih, zejména Oběti, od které dělí Kořeny dva roky. I když autorka předchozí díly lehce naťukne, čtenář si z toho moc nevyvodí. V jiných příbězích jsou čtenáři unuděni dlouhými vysvětlivkami, zde je to pravý opak. Než se tedy začtete do příběhu, bylo by možná lepší si přečíst předchozí části, abyste si oživili hrdiny a příběh.

Kniha má málo propracovaný děj, který sestává z jednoduché linie, u které nemusíte moc přemýšlet, což se dá u knihy pro mládež očekávat. Na druhé straně – pokud budeme Kořeny brát jako přestupní stanici mezi Obětí a dalším dílem, pak svůj úkol plní dobře. Nicméně tu chybí pořádná akce nebo překvapení, které by vás drželo napnuté jako strunu. Knize ovšem nelze upřít řádnou dávku čtivosti, takže není problém ji přelouskat během dvou dnů.

Ve výsledku je však kniha zklamáním. Ovšem další díl si ujít nenechám a doufám, že co nepřineslo toto dílo, to Andrea Cremer nabídne hojně ve své další knize.

Doporučení 2,5/5
Obálka 5/5


Recenze psaná pro Sarden.
Knihu můžete objednávat zde.

Mája


Zdroj: obálka + anotace, obr.1, obr.2,



4 komentáře:

  1. Já, ačkoli mám celou sérii ve čtečce, jsem se ještě nedostala ani k jednomu dílu :D Ale soudě podle recenzí a anotace to vypadá dobře, jsem ráda, že vydali i čtvrtý díl :) No, uvidíme, co na to řeknu já :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak sa mi zdá, že sa to nemôže rovnať kvalite predchádzajúcich troch dielov. :) Pre mňa séria skončila prekvapujúcim záverom. :)

    OdpovědětVymazat