8. 9. 2014

Jak to vidím já - Můj život u sousedů

Název: Můj život u sousedů
Původní název: My life next door
Autor: Huntley Fitzpatrick
Série: Můj život u sousedů
Díl v sérii: 1. díl
Počet stran: 371
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Garrettovi jsou všechno to, co Reedovi nejsou – hlasití, chaotičtí a láskyplní. A Samantha Reedová nemůže odolat a každý večer tuto úžasnou rodinu pozoruje ze svého střešního okna a touží být jednou z nich – vymanit se z područí dominantní matky a nepodřizovat svůj život jejím přáním. Avšak zdá se, že je to pouze krásný sen… až do jednoho letního večera, kdy za ní vyšplhá Jase Garrett. A všechno se změní! Oba se potýkají s trapnostmi i krásami první lásky, Jaseova rodina Samanthu okamžitě přijme do svého středu, i když ona ho před tou svou drží v tajnosti. Vše je téměř dokonale až do okamžiku, kdy se stane něco, co změní celý její svět. A Samantha se náhle musí rozhodnout a zvolit si, kterou z obou rodin zachrání.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Seděla jsem na střeše, jako na bidélku nakukovala do Garrettovic zahrady a snažila se očima najít Andy, vyslídit Harryho nejnovější vylomeninu nebo se pokochat Alicinými praštěnými modními kreacemi. Garrettovi bylo mou pohádkou na dobrou noc, i když jsem ještě nevěděla, že i já sama jednou vstoupím do děje."
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------




Představte si, že žijete v honosném domě pouze se svou starší sestrou a matkou, pro kterou je čistější koberec důležitější než vlastní děti. Přesně takhle totiž žije Samantha Reedová. Sedmnáctiletá dívka, která se nedobrovolně stává skleníkovým dítětem. Přesto, že její matka je velmi bohatá, musí Sam pracovat a to dokonce ve dvou pracích. Pokoj mít vždy naklizený a oblečení střídmé. Od dob, kdy se Samanty matka stala guvernérkou, je to ještě horší. Povrchní a úzkoprsá žena, která si myslí, že pro svou zemi dělá jen to nejlepší, už ale nevidí, jak se její dvě dcery trápí. Když se vedle jejich přepychového domu nastěhují nový nájemci, mají Reedovi o zábavu postaráno. Paní Reedová nepropásne jediný okamžik, aby mohla nové sousedy pomlouvat a s odporem sledovat dění na jejich zahradě a to netuší, že její dcera Sam dělá něco podobného. Sleduje... již několik let sleduje své sousedy a sní o takové milující a chaotické rodině, jakou ona sama nemá. To ovšem do posledního okamžiku ani jedna netuší, že Garrettovic rodinka, není zas tak daleko, jak se pro ně zdá. Když se Sam do jednoho z Garrettů zamiluje a vlastně do celé rodiny, stane se příšerná událost a před Samanthou stojí nelehké rozhodnutí. Reedovi, nebo Garrettovi?



Nádherná obálka, zajímavá anotace a záštita nakladatelství CooBoo nám slibovala skvělé počtení a tím se kniha Můj život u sousedů stala dlouho očekávanou novinkou. O autorce Huntley Fitzpatrickové toho moc nevíme, ale i takové málo jako to, že její rodina byla celý život ponořena do knih stačí k tomu, abychom dostali velmi zajímavou knihu. A tak se také stalo. Skvělé letní čtení hodící se přesně k tomuto ročnímu období, jaké právě máme, dopomáhá k zhltnutí za jeden, či dva dny. Přesto, že je kniha poněkud rozsáhlá, což mě samotnou překvapilo, nejedná se o žádnou složitou zápletku. 



Příběh je psán v ich formě a vyprávění Samanthy nám ulehčuje vcítění se do ní samotné. V ději se vystřídá několik postav a nejedna z nich je velmi zajímavá a já doufám, že autorka jim dá v dalších částech této série více prostoru. 


Kniha je protkaná láskou na více způsobů. Že hlavní hrdinka zažehne milujícím plamenem k jednomu chlapci již víme, ale co se mi velmi líbilo je to, že v ději se střídá láska milostná i s tou rodinou. Dozvídáme se, že peníze a postavení nejsou na světě všechno, že láska k dítěti je možná různými způsoby a dokonce i to, že přátelství je stejně prchavé jako bublinky v láhvi sektu. Že ten, jež jsme celý život považovali za nejlepšího přítele, ho záhy může vystřídat někdo jiný u koho bychom to vůbec nepředpokládali. 

Kniha má i pár drobných nedostatků jako třeba předvídatelnost, nebo občasné nudné části, které ovšem během chvíle vystřídá poutavý úsek. Proto bych to příběhu odpustila a na knihu nezanevřela, jelikož toho lepšího je tu více. Dívčí román, který v sobě ukrývá daleko více, stačí se pořádně podívat. Spisovatelka vytvořila lehké dílo plného každodenních starostí ve kterých se najde nejen z nás.

Tuto poutavou a lehce čtivou knihu doporučuji především náctiletým dívkám, kdy se ovšem nudit nebude ani starší čtenář, chtějící večerní odpočinek plný různých emocí.


Doporučení 4/5
Obálka 5/5

Recenze psaná pro databazeknih.cz.
Knihu můžete objednávat zde.



Mája



4 komentáře: