14. 9. 2014

Film podle knižní předlohy - Labyrint: Útěk

Režie: Wes Ball
Předloha: James Dashner (kniha)
Scénář: T.S. Nowlin, Grant Pierce Myers, Noah Oppenheim
Kamera: Enrique Chediak
Hudba: John Paesano

Hrají: Dylan O´Brien, Aml Ameen, Hong-ki Lee, Thomas Brodie-Sangster, Will Poulter, Dexter Darden, Kaya Scodelario, Chris Sheffield, Joe Adler, Alexander Flores, Patricia Clarkson, Don McManus, Blake Cooper


Obsah: Podzemní výtah Thomase vyvezl na louku obklopenou vysokými zdmi. Vůbec na nic si nepamatuje, dokonce si zpočátku nevzpomíná ani na vlastní jméno. Hned po příjezdu jej přivítá skupina dalších mladíků, které již dříve potkal stejný osud. Vytvořili zvláštní komunitu, která se na tom podivném místě snaží přežít a zároveň neúnavně hledá únikovou cestu. Možnost utéct mají každé ráno, kdy se ve zdi otevírá obrovská brána. Ta jim však pouze umožňuje vstoupit do obrovského a neustále se měnícího bludiště, které jejich nový domov obklopuje. Nejlepší a nejodvážnější běžci hledají cestu ven a postupně mapují jednotlivé části labyrintu. Mají na to jen čas vymezený denním světlem, večer se brána uzavírá a kdo se nestihne včas vrátit, mezi stěnami labyrintu nepřežije. Zůstane po něm jen přeškrtnuté jméno vyryté na stěně. Labyrint se totiž v noci mění na děsivé místo plné nejrůznějších nástrah, kvůli nimž se pravděpodobnost přežití v jeho útrobách limitně blíží k nule. Thomase přesto bludiště neustále přitahuje. Možná za to může i fakt, že je jiný než ostatní chlapci. Jemu jedinému se zdají podivné sny o minulosti a o záhadné organizaci skryté pod zkratkou W.C.K.D. Navíc právě jeho jméno vykřikne nový pasažér, kterého přiveze další výtah. K překvapení všech to ale není chlapec, ale dívka (Kaya Scodelario). A právě ona možná drží klíč od brány jejich vězení.


Film Labyrint jsem měla v hledáčku celkem dlouho. Nejdříve jsem chtěla přečíst knihu, ale nakonec přišla nečekaná nabídka, na film se podívat, a to rovnou v předpremiéře. Na jednu stranu mě mrzelo, že vůbec nevím o čem film bude, jelikož jsem knihu přečíst nestihla a anotace já zásadně nečtu, ale na druhou stranu jsem měla celý film jako jedno veliké překvapení. Byl to tah, myslím dobrý...


Přiznám se, že filmové obsazení moc neznám, tedy až na hlavního hrdinu Dylana O´Briana, který hraje i v seriálu propagovaném na televizní stanici MTV. V tomto seriálu je Dylan veliká špice a já se těšila, jak zvládne novou roli, která s jeho hlavní postavou ze seriálu nemá vůbec nic společného. Zvládl to více než bravurně a celému filmu dodal pořádný šmrnc. Nejen, že je krásný, ale neopomněl ani na své grimasy, kterými je tak moc známý. Jeho role zachránce byla už zpočátku jasná, to on zachrání tři roky psychicky týrané a životně strádající muže. O roli Thomase se zajímali i herci jako Breiton Thwaites, který ztvárnil roli v právě vycházejícím filmu Dárce a Connor Paolo, kterého jsme mohli spatřit v seriálu Gossip Girl, kde ztvárnil roli mladičkého gaye Erika. Nakonec přeci jen roli dostal Dylan a přesto, že zbývající herci mají své přednosti, nikoho jiného než Dylana si v roli Thomase představit nedokážu.

Další protagonisté nejsou až tak moc známí, ale přesto jim role padly přesně na tělo. Jak je v amerických filmech známo, mezi herci se objeví i lidé různých etnik. Například černoch Alby, vůdce celé skupiny, dále jeho mladičký zástupce zrzavý a pihovatý Newt, nebo také Korejec Minho a spousty dalších. Uvnitř labyrintu je jen jediná žena, je jí dívka jménem Teresa, která se myslím ještě pořádně předvede v dalších dílech.

Zvukové efekty velmi chválím a počítačové ztvárnění určitých scén také. Samotný labyrint, neboli bludiště, bylo perfektně ztvárněno a husí kůže vám z rukou moc často nesleze.

James Dashner sepsal výborný příběh a režisérovi Wessu Ballovi se podařilo vytvořit parádní film plný dobrodružství, strachu, ale i naděje. Při sledování filmu nezvládnete udržet své emoce na uzdě a pokud se nebudete smát, a to převážně malému chlapci jménem Chuck, tak si popláčete nad nespravedlností a dojemnými scénami, které přesto nejsou přitažené za vlasy. Ovšem nejčastěji kino nadskakovalo leknutím, diváci křičeli zděšením a velmi hlasitě podporovali Thomase i jeho přátele.

Celý film hodnotím velmi kladně a chci ho vidět znova! 
Knize dám také šanci, protože tento příběh číst o samotě v podvečer bude nepředstavitelný zážitek.



Můžete se ještě těšit na celkový report jak z filmu, tak i z Yoli srazu, který promítání filmu předcházel. Tentokrát se účastnila celá MaKa a nás těší, že se k tomu můžeme konečně pořádně vyjádřit obě dvě.






Mája



16 komentářů:

  1. Anoooo! A o Dylanovi jsem ani neslyšela, v čem hraje? Ne že bych měla málo rozkoukanejch seriálů, ale on je ... ehm :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hraje postavu jménem Stiles v seriálu Teen Wolf :)

      Vymazat
    2. Přesně! A Míšo styď se, že to nevíš. :-)

      Vymazat
  2. film si chcem pozriet aby som ho mohla porovnat s knihou..velmi dobra recenzia :) ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wau, děkuji. :)
      Já knihu stále nečetla, ale musím, musím. :)

      Vymazat
  3. Já hrozně nerada sleduji film před přečtením knihy. Hrozně mi to pak kazí zážitek z té knihy. A The maze runner byla opravdu fenomenální kniha! Na film se snad dostanu tento týden, už aby to bylo :))

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku právě čtu a zatím je to skvělý! :) Na film se rozhodně chystám. ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Už sa neviem dočkať kedy pôjdem do kina :).

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu by som si chcela prečítať, a hlavne to vidieť aj ako film. Vyzerá to vážne božsky. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tento film úplne zbožňujem. Šla som naň do kina a nevedela som si spomenúť, odkiaľ mi je Dylan taký povedomý. A potom mi to došlo. Hrá v TW! Takže keď som prišla domov z kina, hneď som si šla pozrieť prvé diely. Videla som ich pred tromi rokmi, ale vtedy ma seriál nezaujal. Teraz som mu dala druhú šancu a ukázalo sa, že to bola tá najlepšia vec, akú som mohla spraviť, pretože je to úplne najlepší seriál, aký som zatiaľ videla, a to ich už bolo teda dosť :D

    OdpovědětVymazat
  8. Mě se ten film moc nelíbil. Knižní předloha bude asi lepší.

    OdpovědětVymazat