6. 8. 2014

Jak to vidím já...

Lois Duncan – Šibeniční vrch 

Originální název: Gallows Hill 
Série:
Nakladatelství: Baronet 
Počet stran: 216 
Rok vydání v Čr: 2014 


Anotace: Sedmnáctiletá Sarah Zoltanneová se proti své vůli ocitá v městečku Pine Crest, kam se její matka přestěhovala za svým partnerem. Konzervativní starousedlíci nevítají nové sousedy s otevřenou náručí a Sarah se v místní střední škole cítí jako vyvrhel. V předvečer svátku Všech svatých se pořádají tradiční studentské oslavy a Sarah, v naději, že konečně získá kamarády, souhlasí s rolí věštkyně budoucnosti. Její přesvědčivý výkon má obrovský úspěch a Sarah zdráhavě souhlasí, že bude ve hře pokračovat. Nevinná zábava se však změní v noční můru. Spolužáci podezírají Sarah z čarodějnictví a chtějí ji vystrašit. Nakonec ale podlehnou davové hysterii a chystají se napodobit zfanatizovaný dav, který koncem 17. století oběsil v nedalekém Salemu devatenáct údajných přisluhovačů ďábla...

„Chtěl jsem, abys na vlastní oči viděla, co se může stát, když konzervativní městečko ovládne fanatismus.“ „Souvisí s tím nějak ta mrtvá vrána?“ „Nechci, abys to podcenila.“ „Snad si nemyslíš, že se nám někdo chystá podpálit dům?“ „Nikdy nevíš, co se může stát,“ prohlásil Charlie moudře. „Pine Crest má v sobě něco strašidelného. Jako by pod povrchem cosi probublávalo a mohlo kdykoli vyvřít.“            -Str. 162 – 

Lois Duncan je autorkou více než padesáti knih včetně poezie, literatury pro děti a románů pro dospělé. Největší věhlas jí však přinesly napínavé romány určené pro dospívající mládež, které získaly v šestnácti státech USA a dalších zemích cenu „Mladého čtenáře“, přičemž samotná Duncan obdržela od různých amerických knihovnických společností několik významných uznání. 

Čarodějnice ze Salemu 
Sarah Zoltanneová do Pine Crestu nikdy nechtěla. Ale co zmůže proti vůli své matky Rosemary, která se zamilovala do ženatého muže a rozhodla se i s dcerou za ním přestěhovat? Sarah je sedmnáctiletá studentka střední školy a už ji čeká jen poslední ročník, bohužel o kamarády ve Ventuře přišla a v konzervativním Pine Crestu ji spolužáci moc dobře nepřijali. Nakonec se ale přeci jen naskytne příležitost, aby si pár kamarádů našla. Velmi pohledný Erik Garett ji požádá, aby se zúčastnila Halloweenské párty a přestrojila se za věštkyni. Kdyby jen Sarah tušila, jak se jí za ten jeden večer změní život a mohla si dopředu předpovědět hrůzy, které ji čekají. 

Šibeniční vrch je kniha, kde napětí stoupá pomalu a přibývá úměrně s počtem přečtených stran, kdy na konci knihy je pro čtenáře připravené opravdové vyvrcholení příběhu. Zpočátku jde spíš o seznámení se situací Sarah, kdy se řeší hlavně vtah matky s despotickým přítelem Tedem. Sarah jejich vztah nechce akceptovat. Navíc tím získala nevlastní sourozence, devítiletého Briana a jen o pár let mladší Kyru se kterou se nesnášejí. 

Postava Sarah se chová někdy až moc rozumně - je přemýšlivá, snaží se být nekonfliktní a místo aby se hádala, raději z místnosti odejde. Ostatní postavy jsou také dobře propracované a většina má dáno už od prvních stránek, zda je dobrá nebo špatná, zvratů zde moc nečekejte. Rozhodně jsem se zarazila nad chováním Rosemary, kdy se tvářila jako milující matka, ale přitom se za dceru nepostavila a nechala ji šikanovat jak od spolužáků, tak napomínat od svého přítele Teda. 

V knize čtenáře provází úryvky z procesů s čarodějnicemi ze Salemu, které hodnotím velmi pozitivně. Příběh je díky tomu děsivější a napínavější. Úryvky naznačují čtenáři směr děje a díky tomu se zvyšuje zvědavost nad tím, jak to se Sarah dopadne. Téma karmy a křesťanské společnosti, která má až fanatické sklony, bohužel nepůsobí příliš reálně, ale to příběhu rozhodně neubírá ani na zajímavosti ani na čtivosti. 

Šibeniční vrch doporučuji spíš mladším čtenářům, kterým je kniha určená. Ovšem ani starší čtenáři se u této knihy nudit nebudou, jen před začátkem čtení nesmí mít příliš velké očekávání. Mě osobně hodně zaujala představa reinkarnace a karmy, je to téma, nad kterým každý z nás přemýšlí. Každého zajímá, co s námi bude a jaké měl případně minulé životy. Tak proč by někdo nemohl být v minulém životě třeba čarodějnicí ze Salemu



Hodnocení              obálka 5/5            příběh 3,5/5 



Katka 


Knihu si můžete zakoupit ZDE

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Baronet


Zdroj 
Anotace, obálka: baronet.cz
Obrázky: geocaching.com, geocaching.com

8 komentářů:

  1. Mě má knížka dojít, ale asi se někde sekla, nebo nevím :/ Ale dost mě to zaujala, jen doufám, že mě to teď nezklame. Hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-), doufám, že se Ti bude kniha líbit a ráda si přečtu Tvoji recenzi.. Já řeším s poštou problémy pořád (2 balíky se mi ztratily úplně a teď také má jeden zpoždění už týden)

      Vymazat
  2. Podle anotace mi kniha připomíná nějaký film... hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. Mě podle anotace ani ne, ale při čtení úryvků, které se týkaly honu na čarodějnice, jsem si pokaždé vzpomněla na film Čarodějky ze Salemu..

      Vymazat
  3. Tedy, anotace je docela síla. Nevím, zda seberu odvahu si to přečíst :) Příliš nevyhledávám takové děsivé příběhy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě knihu zkus, zase tak děsivé to není, až tedy na konec, ten je parádní :-)

      Vymazat
  4. Taky nevim, jestli bych tuhle knihu zvladla...

    OdpovědětVymazat