9. 8. 2014

Jak to vidím já - Přivolávání

Název: Přivolávání
Původní název: The Summoning
Autor: Kelley Armstrong
Série: Nejtemnější síly
Díl v sérii: 1.díl
Počet stran: 306
Nakladatelství: Galatea
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Jmenuji se Chloe Saundersová a můj život už nikdy nebude stejný jako dřív. 
Ve svých patnácti letech jsem vůbec netoužila být jiná než ostatní. Chtěla jsem chodit do školy, mít kamarády, bavit se. A taky jsem chtěla, aby si mě trochu víc všímali kluci. Už ani nevím, jaké je to být obyčejná holka. Všechno nabralo zcela jiný směr toho dne, kdy jsem ve škole poprvé spatřila ducha. Vyděsil mě tak, že nikdo nezapochyboval o tom, že jsem se naprosto pomátla. Teď už ve škole všichni vědí, kdo jsem. Jen z jiných důvodů, než bych si přála. Ve filmech nejsou duchové nic neobvyklého. Když se však v reálném životě snažíte lidem vysvětlit, že vidíte duchy zemřelých lidí, automaticky získáte poukaz na pobyt v léčebně pro duševně choré. A tak jsem se ocitla zavřená v Lylově domově, což je „speciální zařízení“ pro narušenou mládež. Chtěla jsem se co nejdříve uzdravit a vypadnout odsud. Brzy jsem ale pochopila, že je to jiný domov, než se na první pohled zdá. Dějí se tady podivné věci a ani mí noví spolubydlící nejsou choré bytosti. Mají zkrátka poněkud zvláštní schopnosti. Nevím, komu mohu důvěřovat. Musím přijít na to, jaká nebezpečná tajemství skrývá Lylův domov… , a to dříve než povstanou jeho kostlivci a začnou mě pronásledovat.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„Už nejsem tou Chloe Saundersovou z umělecké školy, co se ji všichni snaží zachraňovat. A teď už nejsem ani Chloe Saundersovou, která trpí schizofrenií. A pokud se Chloe Saundersová, nekromantka, bude snažit vrátit k životu podle původních pravidel, patrně skončí ve vypolstrované místnosti, kde si bude pro sebe cosi drmolit o hlasech, které nikdo jiný neslyší.
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------



Anotace nám toho prozrazuje celkem dost. Už víme, že Chloe není obyčejná dívka, jak si doposud, to jest patnáct let, myslela. Zjevují se jí duchové, které cítí, slyší i vidí. Po jedné nepříjemné události se ocitá v Lylově domě, kde mimo jiné, je několik dalších dětí, s různými diagnozami. Ovšem to, co mají být nemoci různých charakterů, jsou spíše nadpřirozené dary, které ani jeden z chovanců neumí ovládat. Jednoho dne se většina spolčí a chtějí utéct, aby našli otce jednoho z nich, který by jim měl pomoci získat více informací. Mělo by to být jednoduché, vždyť jsou nadpřirození, ale vědí o tom jen oni samy? Nebo jsou na takovéto případy v Lylově domě připraveni? Dokážou se dostat z domu plného záhad a najít muže, ve kterým chtějí najít útěchu a oporu? A co důležitější otázka, můžou věřit samy sobě?


Kniha Přivolávání se těší veliké úspěšnosti a já byla velmi zvědavá, jak si s autorka pohrála. V příběhu je několik postav ve stejném věku a to je vždy pořádný oříšek, každému dát ty správné vlastnosti, aby mu padli tak, jak správně mají. Možná právě proto, že autorka Kelley Armsrtong pochází ze čtyř dětí, nebo jen holý fakt, že prostě dobře píše, ji dokázal pomoci k tomu, že vše zvládla na jedničku. 

Zavřít skupinku teenagerů do jednoho domu a postupně odhalovat záhady jejich, i samotného domu, je přímo skvělé. Ani na chvíli Vás příběh nebude nudit a vyprávění ze strany Chloe, byl skvělý tah. Dívka odpírající si jiné, než realistické dění, postupně přichází na to, že svět není takový, jakým ho zprvu měla. V celku rozumná holka, která si dokáže vše vysvětlit tak, že skoro nedělá žádné chyby. Jindy se to čtenáři zdá protivné, tady se role Chloe stává důležitou a neobtěžující, jelikož její rozum a vyspělost nenutí čtenáře kroutit očima a čekat, kdy dospěje k závěru, který už čtenář dávno zná. Parta dětí namíchaná z obou pohlaví je vždy hop, nebo trop, ovšem od Přivolávání nečekejte, žádnou romanci. Lehké náznaky čtenář najde, ale já jsem ráda za to, že opravdu jen náznaky. Autorka nám dokázala, že i bez nehynoucí lásky, se dá napsat skvělá kniha

Děj je strhující a čtivost příběhu nás nutí otáčet stránky jednu za druhou. Čtenář očekává velkou fantasy akci a místo toho se ocitá v pozici vyšetřovatele a hltá text s takovou urputností, aby zjistil, zda se mýlil, či měl pravdu. To má za následek to, že kniha je absolutně nepředvídatelná a netušíte, co od ní můžete očekávat. 

Nakladatelství Galatea se opět vytáhlo a dala všem jasně najevo, že na žebříčku úspěšných knih, sahá stále vysoko.

Doporučení 4,5/5
Obálka 4/5



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Galatea.
Knihu můžete objednávat zde.




Mája



11 komentářů:

  1. Obyčejně tento žánr nečtu, ale knížka mě zaujala...
    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, určitě si tato kniha pozornost zaslouží. :-)
      Moc děkuji. :)

      Vymazat
  2. Páni, zajímavý tip! :) Na to se určitě mrknu.

    OdpovědětVymazat
  3. Z knížky jsem četla pár kapitol jako FanPřeklad a musím říct, že mi opravdu zaujala a jsem ráda, že ji u nás nakonec vydali a moc ráda si ji přečtu.
    A i obálka od původní není zas tak hrozná, povedla se :-) Marci

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavé, snad první recenze, která mě nalákala se na knihu kouknout. ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Dlho po nej pokukujem a recenzia ma utvrdila v tom, že po nej siahnem ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, vážně si kniha pozornost zaslouží. :-) Mrkni na ní a těším se na recenzi. :-)

      Vymazat
  6. Nápad hodně dobrý :) cetla jsem první dva díli , treti mi čeká na poličce :D

    OdpovědětVymazat