7. 8. 2014

Jak to vidím já - Jednooký králík

Název: Jednooký králík
Původní název: Den enögda kaninen
Autor: Christoffer Carlsson
Počet stran: 363
Nakladatelství: Panteon
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: V údolí za městečkem, kde David strávil dětství, stojí opuštěný dům. Společně s pěti přáteli tu teď David tráví dlouhé letní dny - slunce, grilování, pití, sex a páchání krádeží. Kradené zboží ukrývají v domě. V malé skupině ale postupně narůstají rozbroje, pod povrchem to vře. Co se opravdu děje v údolí? Jednooký králík je napínavý román o malém místě, kde se dějí velké věci. Letní venkovský thriller s náladou, která se zadírá pod kůži.


----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„Ty vole, to je smrad. Martin si rukou zakryje nos. "Nejdřív asi psa, co?"
Sehnu se, abych lépe viděl, a v tom vykřiknu. Martin se tak vyděsí, že upustí psa, který žuchne na zem.
"Co je? ptá se vyděšeně. "Co je zas?"
"Nejsme první, koho sem napadlo něco schovat.“
Str.94
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------


David vylétl z hnízda a odjel z malého městečka, kde ho všechno dusilo... do Stockholmu. Město, které žije a ruch na Vás doléhá i v zavřeném bytě. Příběh začíná ve chvíli, kdy se David vrací na prázdniny, k rodičům.  Do své rodné vsi, kde zanechal své přátelé, bratra, i dívku, ke které cítí více, než si sám uvědomuje. S partou několika přátel, okamžitě upadá do jejich koloběhu života, jako jsou krádeže, kouření a braní drog. Dům, ve kterém se vše odehrává, se nachází uprostřed lesů, utajen před okolním světem. Nejen David, má z domu veliký respekt a myslí si, že se v něm skrývá o dost více, než oprýskaná omítka předvádí. Přesto všechno, dokáže David odmítnout své dávné přátelé a jít si svou vlastní cestou, nebo po hlavě skočí do tajů a nebezpečných hrátek? Je vůbec něco v Dalenu, městečku, které stíhá jedno neštěstí za druhým, bezpečného?

Jednooký králík je kniha spisovatele Christoffera Carlssona, který za svůj první vydaný titul Případ Vincent Franke získal cenu nejlepšího krimirománu za rok 2013. Laťku si postavil vysoko a na čtenářích je, zhodnotit, zda se k ní přiblížil, či dokonce přeskočil. Já sama jsem četla oba dva tituly a přesto, že je každá kniha jiná, stále tento uznávaný blogger dokazuje, že psát vážně umí.


Kniha nenese příliš mnoho stran, přesto se čte zdlouhavě. Ne kvůli absenci své čtivosti, nebo málo napínavému ději, tomu je právě naopak, ale protože děj v sobě ukrývá několik dějových linií a je na čtenáři, zda si jich povšimne. Pokud ano, hltá každičkou stránku a v každém slovu, či písmenu hledá hlubší význam. Zpočátku zdánlivý obyčejný příběh party lidí, se svažuje k psychologii a zajímavým úvahám.

Nepatrné, ale přesto znatelné, vložení scény z první autorovi knihy, se mi velmi líbilo. Příběh je zajímavý a velmi napínavý. Nechává nám prostor pro vlastní fantazii, přesto se vše, vždy do puntíku vyřeší. Příběh vypráví sám David, který se občas od děje odkloní a převypráví nám příběh úplně jiný a to pouze proto, aby nás navedl na tu správnou vlnu a pozdější scénu, jsme pochopili.
Jednooký králík je výborně vymyšlen a ještě lépe propracován. Budou jisté chvíle, kdy od příběhu budete očekávat úplně něco jiného, přestože to děj v sobě vůbec neukrývá a to se mi velmi líbilo, jelikož to dokládá to, že předvídatelnost v tomto příběhu nenajdete.
Nemám knize absolutně co vytknout, jelikož je bravurně zpracovaná do posledního puntíku, odhaluje ve Vás hluboko vsazené emoce a nuda, Vám při čtení této knihy, vůbec nic neříká. Obálka je tématická tak moc, že se při čtení přistihnete, jak na ni neustále koukáte.

Věřím, že si Jednooký králík najde své čtenáře, jak u mužů, tak i u žen všech věkových kategorií.


Doporučení 5/5
Obálka 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Panteon.
Knihu si můžete objednat zde.


Mája





4 komentáře:

  1. Hmm, kniha vyzerá zaujímavo :) Musím si ju objednať, len škoda že nie je preložená do slovenčiny :)
    PS: Pekný blog :))

    http://readingbookswithlove467.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat