9. 8. 2014

Jak to vidím - Aliance

Název: Aliance
Původní název: Allegiant
Autor: Veronica Roth
Série: Povstalecká trilogie
Díl v sérii: 3.díl
Počet stran: 364
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Tris a Tobias jsou opět spolu, ale společnost a systém, v kterém oba vyrůstali a kterému oba věřili, je v troskách. Systém frakcí je kompletně rozvrácený, rozhoří se souboj mezi jednotlivými vůdci toužícími po moci, ale všichni ve skutečnosti touží po jediném – po pomstě. A svět za plotem obklopujícím celé město se zdá ještě nemilosrdnější. Pokud však Tris chce ochránit své blízké, musí se vydat právě za hranice svého rodného Chicaga. A zde odhalí tajemství, které je ještě více šokující, než čekala.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„Znovu se podívám z okna. Pomalu, zhluboka se nadechuju a nedokážu se pohnout. Jen zírám na krajinu pod sebou a napadá mě, že tohle je, jestli nic jiného, přesvědčivý důkaz o tom, že Bůh existuje, jak tomu věřili mí rodiče. Že náš svět je tak neskutečně obrovský, že se zcela vymyká naší kontrole. Že nejsme ani zdaleka tak velcí, jak si myslíme.
Téměř zanedbatelní.
Je to zvláštní, ale něco na té myšlence mi přináší pocit... svobody.“
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hlavní protagonisté Tris a Tobias už jsou opět spolu. Jejich svět už není tím, co býval a systém frakcí je v troskách. Tajně se přidali do skupiny, která si říká Aliance a po těžkých peripetiích se jim podaří získat svobodu za hranicemi Chicaga. Ovšem, vážně se jim bude svobodně dýchat? Co na ně za hranicemi, kam se obyčejný člověk bojí vkročit čeká? Závěrečný díl Povstalecké trilogie Vám na všechny otázky odpoví a budete vážně překvapeni.

Autorka svůj příběh zasadila do města, ve kterém nyní žije. V Chicagu se odehrává celá trilogie a až v tomto, závěrečném díle se nám podaří dostat se i za samotné hranice. Veronica Roth dokázala touto sérií upoutat miliony lidí po celém světě nejen svým vypravěčským uměním, ale také čtivým stylem psaní a šokujícími scénami, ve kterých se nebojí ani množství krve. Hlavní postavy jsme si stihli oblíbit již v předchozích dílech a přesto, že se autorka nebojí své protagonisty zabíjet, vždy nám je nahradí někým novým. Celá tato série, ze které Aliance vychází, je autorčiným debutem a to velmi úspěšným. O kvalitě této série svědčí i fakt, že první díl Divergence se po filmovém zpracování dostal i do našich kin a nyní se natáčí díl druhý Rezistence.

Aliance nám nabídne více prostoru pro řešení politických věcí a lásku necháváme alespoň pro chvíli stranou. Již při čtení jsem si uvědomila, že kniha v sobě skrývá nespočet prazvláštních pojmů a zdlouhavé monology, které nám vysvětlují záhady z předchozích dílů. Autorka si s textem bravurně pohrála a přesto, že si možná občas přijdete, že se do samého vysvětlování zamotáváte, nakonec z toho vždy vybruslíte jako vítěz, znalý všech doposud utajených informací. Příběh je vyprávěn ze dvou pohledů, kdy autorka dává nahlédnout do hlavy všemi čtenářkami milovaného Tobiase, i jeho dívky Tris. V tomto díle to bylo vůbec poprvé za celou třídílnou sérii. Zprvu mi to přišlo jako skvělý nápad, ale postupně při čtení možná zjistíte, že Tobias není takovým, jakým jste si ho vysnili. Což je škoda, jelikož pro mnoho čtenářů, se na Tobiasovi staví celý úspěch této série.


Autorka nám nedala moc prostoru pro emoce a řešila především genetiku a vše s ní spojené. Což je v ději velmi důležité, ovšem taková ta krása zakázaného a hlavně divokého vztahu tam chybí. Děj bych zhodnotila jako velmi čtivý příběh s dech beroucími úseky, kdy jeden šok střídá překvapení. Poslední kapitoly jsou pro čtenáře infarktovými stavy, který nám dokazuje, jak poutavě a zajímavě autorka umí psát.

Knihu doporučuji dívkám školního věku, kdy ovšem celá tato série nadchne i nejednu ženu v nejlepších letech.

Doporučení 4/5
Obálka 5/5

Recenze psaná pro webmagazin Rozhledna.
Knihu si můžete objednat na stránkách Arara.


Mája

8 komentářů:

  1. Souhlasim, emoce malicko chybely :)

    OdpovědětVymazat
  2. Také se mi nelíbila změna Tobiasovi postavy nebo spíš cesta jakou se jeho charakter dál vyvíjel :) Nejlepší byl stejně v prvním díle.

    OdpovědětVymazat
  3. Mne sa tento diel páči najviac z celej série. Na rozdiel od Rezistencie, kde sa vzťah Tobias&Tris riešil stále, tu už nebol hlavnou témou a to mi vyhovovalo. Je tam viac politiky, to je pravda, čítalo sa to veľmi ľahko, prelúskala som knihu za jeden deň :-) Najviac sa mi páči koniec, ak by to dopadlo inak zrejme by som bola sklamaná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konec byl dobrý, bohužel pro mě už neměl takový efekt, jelikož já někde zahlídla spoiler, každopádně byl nepředvídatelný. :-)

      Vymazat
  4. Těším se, až si tuhle trilogii přečtu. :-)

    OdpovědětVymazat