19. 7. 2014

Strašidelné YA léto s Jotou


V dnešní části projektu Strašidelné YA léto s Jotou, pro Vás máme rozhovor s překladatelem knihy Asylum a také trailer k této skvělé knize. Ten je ovšem jen pro otrlejší povahy. :-) Tímto bychom moc chtěly poděkovat Janu Kozákovi za to, že si našel čas a na rozhovor nám odpověděl. 


 ČTVRTÁ ČÁST


Všimla jsem si, že na svém překladatelském kontě toho máte opravdu hodně, ale žádná z knih se zatím Asylu nepodobala. Musela to pro Vás být změna, jak se Vám kniha překládala? 

Máte pravdu, byl to pro mne víceméně nový žánr, ačkoli z podobného soudku byly Kuzněckého detektivní thrillery, které jsou ovšem více prošpikovány humorem. Mám rád, když je kniha napínavá, jako třeba Asylum, to vám pak práce jde úplně jinak, zahryznete se do příběhu a věty vám do hlavy přicházejí jaksi samy, nemusíte ani moc „překládat“. To byl právě případ této knihy, dělala se mi opravdu dobře a po skončení práce jsem se vždycky těšil na druhý den, až budu v příběhu pokračovat. 


Kniha místy používá slovní výrazy mladší generace, dělala Vám některá slova problémy? 


Mám dvě dospívající děti, dceru a syna, takže to jejich výrazivo znám z každodenní praxe. Na druhé straně je pravda, že jsem se u této knihy „odvázal“ asi trochu víc než u jiných, pokud jde o slang, a jsem rád, že se to povedlo a že to paní redaktorka tolerovala, což nebývá vždycky pravidlem. 



Jaký názor na knihu máte? 

Kniha je přesně taková, za jakou se vydává, na nic si nehraje a mrazivě svižně ubíhá ke svému dramatickému rozuzlení. Kdo si ji koupí, neprohloupí – určitě nebude zklamaný, neboť dostane tu správnou dávku literárního adrenalinu. 


Bojíte se rád nebo na Vás kniha nezapůsobila? 

Každý se asi bojí rád, když ví, že se ho to přímo netýká a že to bude mít svůj začátek i konec, dvě jistoty ve víru nejistoty někoho cizího. Lidé zkrátka příběhy jiných prožívají s větším nadhledem než svoje patálie, které si sami navařili. (Jak je to s tou třískou a trámem v oku…?) Strach je jiná věc, ten vás sevře, ochromí, brání vám žít naplno – a toho, bohužel, vidím dnes kolem sebe víc, než je zdrávo. Manipulace různých samozvaných „elit“ se strachem je však téma na jindy, a určitě ne na váš blog. Takže bych rád skončil na pozitivní notu, poděkoval za Váš zájem o mou osobu a práci a popřál krásné léto Vám i všem čtenářkám a čtenářům. –JK– 

Ještě jednou moc děkujeme Janu Kozákovi za poskytnutý rozhovor a také přejeme krásné prožití letních prázdnin.:-)


Trailer ke knize Asylum 




Katka

Četli jste:
První část - Seznámení s autorkou a knihou
Druhá část - Ukázka z knihy

2 komentáře: