27. 7. 2014

Knižní výběr.. (3)

Více informací naleznete ZDE





Divergence 
Nacházíme se v dystopickém Chicagu, kde je společnost rozdělena do pěti frakcí. Každá frakce se zaměřuje na jednu ctnost – Candor na upřímnost, Abnegation na obětavost, Dauntless na statečnost, Amity na mírumilovnost a Euridite na moudrost. Každý rok v předem určený den si všichni šestnáctiletí musí vybrat, které ze zmíněných ctností zasvětí zbytek svého života. Pro Beatrice tato volba znamená rozhodnutí mezi životem s rodinou a tím, čím je doopravdy. A to, co si vybere, nakonec překvapí i ji samotnou. Během výcviku, který probíhá ve velmi konkurenčním duchu, si Beatrice zvolí nové jméno (Tris) a snaží se v novém prostředí najít místo, kam patří. A také si nějak utřídit své pocity vůči jednomu na jednu stranu fascinujícímu, ale na druhou stranu velmi nebezpečnému chlapci. Do toho všeho ji tíží jedno velmi zásadní tajemství, které (jak se později ukáže) může zachránit život všem, které miluje... ale také ji zničit. 

Co na to MaKa: Kdo by v dnešní době neznal Divergenci a její hlavní hrdiny neohroženou Tris a aaaaachhh Čtyřku. Tris je jedna z mála hlavních hrdinek, kterou jsme si oblíbily a Čtyřka je prostě úžasný.:-) Mě osobně se první díl líbil nejvíc (na poslední díl můžete brzy očekávat recenzi na blogu). 



Past na sněhurku 
Čtrnáctiletá Stella ztratila paměť při autonehodě, při níž přišla o život její matka. Stella se na ostrově v Severním moři, kam se přestěhovala s otem, který tu hledá zapomnění, ocitla daleko od svých přátel a připadá si opuštěná. Ve škole se s ní baví jenom podivná Antje a pohledný Robin, o něhož se však zajímá právě Antje. Navíc se kolem Stelly dějí záhadné věci způsobující, že si připadá jako v té nejhorší noční můře. Musí se potýkat nejen s nimi, ale i s nedůvěrou okolí, které vše připisuje pouze jejímu špatnému zdravotnímu stavu. Stella však začne brzy tušit, že klíčem k vyřešení všech problémů jsou vzpomínky. S Robinovou pomocí začíná objevovat pravdu, která vede k odhalení strašlivého tajemství, tak neuvěřitelného, až se její paměť zdráhá jej odhalit... Dokáže Stella zjistit, co se tehdy skutečně stalo? 

Co na to MaKa: Byla to pro mě velmi neobvyklá kniha, navíc ne každý český autor mi sedne. Ale tady jsem se do knihy trefila, moc se mi líbila. 



Tygrovo prokletí 
První kniha Tygří série. Vášeň. Sudba. Čest. Byli byste ochotni to dát na misky vah, abyste mohli změnit svůj osud? Sedmnáctiletou Kelsey Hayesovou by nejspíš ani ve snu nenapadlo, co jí čeká tohle léto; že se bude pokoušet zlomit tři sta let starou indickou kletbu. A to se záhadným bílým tygrem Renem. Na druhé straně zeměkoule. Ale přesně to se stane. Kelsey je vtažena do dobrodružství, kde na ni číhají temné síly, prastará magie a mystikou zahalené světy, v nichž není nic takové, jaké se na první pohled zdá. Nakonec musí riskovat vše, aby pochopila dávné proroctví a mohla tak kletbu zrušit navždy. Prokletí tygra je prvním dílem romantické fantasy série, který vás strhne a zanechá ve vás pocit nenaplněné touhy. 

Co na to MaKa: Další z oblíbených známých knižních sérií. Kelsey nám občas leze na nervy, v posledních dílech nám občas leze na nervy i Ren, ale Kišan, to je zlatíčko. Ne Májo, neboj se, neberu ti ho, pořád je můj favorit Ren, i když mě v tom třetím díle tak nakrknul. :-D 



Inkarceron 
Oceněná kniha pro mládež na pomezí fantasy a thrilleru. Incarceron - futuristické vězení, uzavřené od pohledu, kde žijí potomci původních vězňů v temném světě, ve světě obsahující rivalitu a barbarství. Je to děsivá kombinace špičkových technologií - obývací budova, která prostupuje celý román, budova, kde jsou středověké mučírny - řetězy, velké haly, bludiště. Sedmnáctiletý Finn denně bojuje o život v Inkarceronu, obrovském vězení, které má vlastní inteligenci a krutě s ní střeží tisíce vězňů. Finn si je díky znamení na ruce jist, že se zde nenarodil jako ostatní, ale přišel Zvenčí. Claudia je dcerou Správce Inkarceronu a má se vdávat; nenáviděný princ jí byl nastrčen mocichtivou královnou. Panuje totiž navenek středověká Doba – supermoderní svět se zastavil a dobrovolně se zbavil vší techniky v zájmu míru. Claudia i Finn jsou vězni svých světů – jenže vše se změní, když naleznou křišťálový klíč, který jim umožní spolu komunikovat. 

Co na to MaKa: Kniha určitě stojí za přečtení. Představa vězení je opravdu geniální a celkově je příběh moc pěkně napsaný. 



Mezi láskou a smrtí 
Sedmnáctiletá Pierce se málem utopila v bazénu na zahradě domu svých rodičů a vyvázla jen zázrakem. Událost byla posledním hřebíčkem do rakve rozkládajícího se manželství jejích rodičů a Pierce se s maminkou přestěhovala do ostrovního městečka jejího mládí, kde žije i babička a strýček s pochybnou pověstí. Po počátečních obtížích nachází ve škole nové přátele a setkává se i s tajuplným, ponurým, lehce agresivním, ale právě proto nesmírně atraktivním Johnem Haydenem, který se objevuje vždy, když to Pierce čeká nejméně, ovšem zaručeně přesně ve chvíli, kdy potřebuje jeho pomoc. Pierce o něm docela jistě ví jen jediné – je temný, půvabný a neodolatelný, ale není to žádný anděl. Kdyby mu propadla, byla by navždy odsouzena k existenci v místech, která ji děsí a kam se v žádném případě nechce vrátit... Dá přednost bezpečnému každodennímu životu, nebo omamující lásce v náručí smrti? První díl nové strhující „podsvětní“ řady. 

Co na to MaKa: Kniha je určená spíš mladším čtenářkám, ale to nebrání ani těm starším si příběh přečíst jako oddechový fantasy čtení a John je příjemné zpestření. :-)

12 komentářů:

  1. Já se ještě k Alianci nemám, protože většina lidí jí moc nechválí, tak si pohled na tuto trilogii zatím nechci zkazit, i když jsem čím dál víc zvědavá, jak to vlastně skončí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě poslední díl taky chybí a také se do něj moc nehrnu, naštěstí se obětovala Mája :-D.. Já vůbec mám problémy s dokončováním sérií :-D

      Vymazat
  2. Pekný výběr :) Divergenci jsem četla už dvakrát a ne naposledy :D Jen Aliance mi ještě do kompletu chybí.
    Inkraceron je krásný příběh, musím si ho ještě někdy přečíst.
    A souhlasím s Renem - do třetího dílu jsem ho měla raději, pak mě tak naštval, že jsem fandila jen Kišanovi. Ten byl vždy svůj a prostě zlatíčko ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, taky se do Aliance nehrnu, abych řekla pravdu, tak už rezistence mohla být místy lepší a toho posledního dílu se vážně děsím :-D, ale mrzí mě to, první díl byl vážně super.. Na Inkarceron se moc těším na film, jsem zvědavá, jak si s ním poradí :-D.. Jo jo Ren je poslední dobou moc velký sobec :-D

      Vymazat
    2. Inkarceron jako film? Teda, to se musím mrknout na nějaké bližší info. Kdyby se jim to povedlo, bylo by to úžasné :)

      Vymazat
    3. Ano, je naplánovaný na příští rok a už jsem zahlédla i nějaké plakáty :-)

      Vymazat
  3. Holky neblázněte!! Aliance za přečtení určitě stojí :)) Vím, že se o ní hrozně moc spoileruje a i já jsem tušila co mě čeká a vůbec se mi do ní nechtělo. Nakonec jsem ji ale přelouskala, na konci jsem si pobrečela a jsem přesvědčená, že je to dobré zakončení celé trilogie. Bohužel už nedosahuje takových kvalit, jako knihy předchozí, ale stojí za to :)
    Jinak přijde mi, že máš docela podobný vkus na knížky, na Inkarceron už se dlouho chystám a Tygrovo prokletí na mě také už nějakou dobu pomrkává - jen na to mít víc času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, časem se k ní taky dostanu, jen moc nepospíchám :-D.. Jsem ráda, že jsem se s výběrem trefila a knihy si určitě přečti, jsou vážně moc pěkné :-)

      Vymazat
  4. Já jí právě čtu, jsem vážně na začátku, takže se zatím nemůžu vyjádřit, ale určitě se vypíšu v recenzi. :-)

    P.S. Katko máš štěstí!! Kišan je můůůůj! :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo pořád, vždyť to píšu :-D, nemusíš si značkovat území :-D

      Vymazat
  5. Divergendi jsem samozřejmě četla a čtyřka! ♥ Inkarceron A Tygrovo prokletí si chci přečíst protože jsem na to už pár recenzí četla a vypadá to zajímavě! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo Čtyřka má své kouzlo :-D.. Obě knihy si určitě přečti, obě jsou úplně jiné, opravdu velmi originální, ale moc pěkné. :-)

      Vymazat