26. 7. 2014

Jak to vidím já...

E. J. Allibis – Unika: Plamen života 

Originální název: Unika - La fiamma della vita 
Série: Unika 
Díl v sérii:
Nakladatelství: Zoner Press 
Počet stran: 424 
Rok vydání v Čr: 2012 


Anotace: Ve světě andělů se schyluje k válce, která může drtivě zasáhnout i do života lidí. Andělé provázejí lidstvo od prvopočátku, objevovali se u všech rozhodujících okamžiků týkajících se celé lidské populace, ale stojí i u každého jednotlivce v jeho těžkých chvílích. Ani harmonický svět andělů však není bez vady – jeden z jeho mocných válečníků chtěl uchvátit moc nejen nad anděly, ale nad celým světem. Byl poražen a uvězněn v temném pralese, z něhož není úniku. Za dlouhá tisíciletí své samoty si díky neobyčejným schopnostem dokázal vytvořit armádu nestvůr a je připraven utkat se v nelítostném boji o moc a získat Plamen života a Klíč štěstí, dvě základní substance, z nichž se rodí andělé. Do událostí, které těsně předcházejí ozbrojenému střetu, zasáhnou i čtyři lidé: profesor, který se zabývá anděly z vědeckého zájmu, a trojice teenagerů – talentovaná klavíristka Eve, přátelský Joseph, kterému všichni říkají „Jo“, a svérázný Zack, milující hudbu. Přítomnost jednoho z nich ve světě andělů však není náhodná, není to totiž člověk… 


„Každý z vás ví, že se vrátil Plamen života, a znáte důvody, které nás přinutily vyzvednout ho ze skrýše ze světa lidí: Padlý anděl ho vypátral, proto jsme ho přivedli opět sem, abychom ho mohli lépe chránit, společně s klíčem štěstí. Od včerejška jsou Unik s Unikou oba s Sefiře a pod naší ochranou.“      -Str. 237- 

Zlo ve světě andělů 
Ve světě andělů se vracíme o 15 let zpátky a sledujeme, jak se velmi mocný a překrásný anděl Unika rozhodla obětovat pro vyšší dobro. Unika podstoupí znovuzrození a rozdvojení, aby mohla být znovu narozena ve dvou tělech. Do jednoho dětského srdíčka se vloží Plamen života, toto dítě se pošle na zem a přenechá na výchovu lidským rodičům. Druhému dítěti se do srdce vloží Klíč štěstí a toto dítě zůstane na výchovu andělům. Vše musí probíhat v naprosté tajnosti, aby se o tom nedozvěděl padlý anděl Ophidiel, který se znovu pokouší získat moc nad světem lidí i nad světem andělů. O 15 let později se skupina tří kamarádů a jednoho profesora dozvídají, že jeden z nich je anděl a všichni musí jít do údolí Sefira, kde žijí andělé. Ophidiel má všude své špehy, zjistil jak to je s artefakty a rozhodl se, že je na čase vykonat pomstu a konečně získat moc pro sebe. 


V knize Unika – Plamen života nás autorka E. J. Allibis seznamuje se zcela novým fiktivním světem andělů. Jde o originální dílo, kdy si vše autorka předělala pro svoji potřebu. Například postavení andělů - andělé síly, andělé jara, jsou to pro nás nové termíny, které neodpovídají skutečnosti. Celá andělská říše je promyšlená do posledního nejmenšího detailu a nechybí ani vysvětlení jakým způsobem je andělská říše propojena se světem lidí. A tady je možná kámen úrazu, v popisech. Autorka popisuje až moc a vůbec nenechává místo pro čtenářovu fantasii, navíc se může leckterý čtenář místy až nudit. Ale i přes spousty popisů je kniha celkem čtivá, a tak ji každý ještě rád dočte do konce. Postavy nejsou propracované moc do hloubky, ale u této knihy to asi nikdo ani nečekal. Jde spíše o poklidné čtení, kde už od začátku čtenář ví nebo aspoň tuší, kdo je záporná postava a kdo kladná, napětí tu také moc nečekejte a ani extrémní boje se v knize nevyskytují. Je to spíš kniha, nad kterou nemusíte moc přemýšlet, ale to rozhodně není na škodu. I takové knihy jsou potřeba a kdo by se rád nezasnil a nepřemístil se do překrásného údolí Sefira, kde by se proletěl s překrásnou Unikou a mocným Metatronem. 

Můj osobní názor na knihu není úplně pozitivní, ale bohužel nejsem cílová skupina této knihy. Doporučila bych ji spíš mladším čtenářům, a to především dívkám. Je to příjemné fantasy čtení, které bych si dokázala představit číst někde v klidu na dece na dovolené. O autorce toho moc známo není, píše pod pseudonymem a víme jen, že je to Italka. 


Hodnocení             obálka 3/5                příběh 3/5 


Katka 


Knihu si můžete zakoupit na arara.cz. 

Recenze napsaná pro Fantasyknihy.eu

Zdroj
Anotace, obálka: zonerpress.cz
Obrázky: mojiandele.cz, divotvornazahrada.cz

6 komentářů:

  1. Škoda, ta anotace je poměrně zajímavá.. Ale po přečtení Tvého názoru do toho asi nejdu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem si pod anotací představila něco trochu jiného.. Ale tím rozhodně nechci odradit úplně, třeba zrovna Tobě by se kniha líbila..

      Vymazat
  2. Jój táto recenzia ma prekvapila. Dávnejšie som knižku našla na internete ale nikde som ju nevedela nájsť a bohužial ani recenzie. :)
    Nevyzerá príliš zle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda překvapuji :-D.. Určitě jí zkus, jak říkám, špatná kniha to není, jen se musí počítat s častými popisy krajin a pod, ale ten vytvořený fantasy svět je opravdu moc pěkný :-)

      Vymazat
  3. Skvěle napsaná recenze. Mě se kniha líbí námětově, ale odradili mě ty zdlouhavé popisy. Já tyhle části strašně ráda přeskakuji a kniha potom nemá to osobní kouzlo. Ale zase se mi líbí úplně nový svět andělů. No nevím, pokud ji budou mít v knihovně tak si ji přečtu, ale kupovat si ji nebudu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. To bych asi u této knihy doporučila, nejdřív si přečíst aspoň první kapitolu, než jí někdo koupí.. Styl psaní je od začátku do konce stejný, takže pokud se bude líbit začátek, bude se líbit celá kniha :-).. Ten svět je opravdu moc pěkně vymyšlený ;-)

      Vymazat