17. 7. 2014

Jak to vidím já...

Velmi oblíbené severské detektivky nás nepřestávají překvapovat, na žebříčku oblíbenosti se drží vysoko již poměrně dlouhou dobu, ale i přesto nám mají stále co nabídnout. Chris Tvedt vsadil na kombinaci skutečných událostí se smyšleným příběhem a tím vzniklo velmi zajímavé a originální dílo. 

Chris Tvedt - Prach jsi a v prach se obrátíš 

Originální název: Av jord er du kommet 
Série: Edvard Matre 
Díl v sérii:
Nakladatelství: Jota 
Počet stran: 354 
Rok vydání v Čr: 2014 


Anotace: Na samotě u lesa v oblasti Østlandet je doslova popraven starý muž. Vyšetřovatel Edvard Matre nenachází po vrahovi žádné stopy. V Oslu místní úřady ustoupily tlaku veřejnosti a nechaly otevřít masový hrob s pacienty z gaustadské nemocnice. V Bergenu je nalezena mrtvá mladá žena a jiná leží v kómatu v nemocnici. Mnoho skutečností naznačuje, že všechny oběti má na svědomí stejný pachatel. Edvard Matre je poslán zpět do města, které opustil před mnoha lety, aby dopadl možného sériového vraha. Ale jako by se po něm slehla zem. Tlak najít pachatele dříve, než se dopustí další vraždy, je neúnosný. Navíc se Edvard dozvídá, že jedno z těl, které bylo nalezeno v masovém hrobě v Gaustadu, patří jeho vlastní matce. 

"Šel rychle dolů po schodech a ona už věděla, že to Miguel není. Nestihla přemýšlet nad ničím jiným. Něco základního a instinktivního v ní převzalo velení a vyslalo signály, že je něco špatně, že se musí otočit, utéct, dostat se pryč."             -str. 199- 

Chris Tvedt se narodil v roce 1954 v Bergenu, kde také vystudoval práva a literární vědu. Pracoval jako advokát, ale po svém knižním debutu s kriminálním románem Nade vši pochybnost (Rimelig tvil) z roku 2005 se stal spisovatelem na plný úvazek. Za román Kruh smrti (česky Nakladatelství JOTA, 2012) získal Tvedt cenu Riverton za rok 2010

Jakou cenu má lidský život? 
Edvard Matre, vrchní komisař KRIPOSu, se svým týmem nedokáže vyřešit případ zastřeleného muže a tak je odvelen do Bergu, kde se staly hned dva závažné zločiny najednou. Jedna žena je brutálně zavražděna a zohyzděna a druhá leží v nemocnici v komatu. Přijde Edvard na to, co oběti spojuje dřív, než bude zabita další oběť? Po psychické stránce Edvardovi moc nepomáhá ani fakt, že je otevřen masový hrob na hřbitově v Riisu a díky tomu se dozvídá, že byl adoptovaný. Proč ale byla jeho biologická matka v hromadném hrobě, který patřil pod psychiatrickou léčebnu Gaustad, kde lobotomie byla na denním pořádku? Co když je vše propletené víc, než si myslí? 

Prach jsi a v prach se obrátíš patří mezi klasiku severských detektivek - vražda je brutální, prostředí, ve kterém se děj odehrává je drsné a v knize je vše do posledních detailů propracované a popsané. Je zde hned několik dějových linií, které se v konečném důsledku propojí v jednom velkém rozuzlení a že to tedy bude rozuzlení opravdu nečekané a šokující

Děj je napsaný opravdu velmi čtivou formou, určitě tomu napomáhají i velmi krátké kapitoly a také chybějící zbytečné popisky, Chris Tvedt vše dokázal popsat do detailů, ale přitom velmi úsporně. Také si skvěle vyhrál s propracovaností postav, kdy každá byla úplně jiná. Edvard je sympatický hlavní hrdina, který klade důraz na pečlivost. Solveig by byla skvělá policistka, ale bohužel jí v tom brání její výchova a Tommy je arogantní muž, který si s sebou nosí důsledky špatné výchovy. Postavy působí různorodě a opravdu velmi reálně. 

Prach jsi a v prach se obrátíš určitě moc doporučuji, předchozí knihu tohoto autora jsem bohužel nečetla, ale rozhodně to hodlám napravit, protože Christ Tvedt má opravdu skvělý styl psaní, který v kombinaci se skutečnými fakty vytváří příběh reálný i děsivý zároveň. 



Hodnocení            obálka 5/5                   příběh 5/5 


Katka 


Knihu si můžete zakoupit na arara.cz .

Recenze psaná pro Webmagazín Rozhledna


Zdroj 
Obálka, anotace: jota.cz 
Obrázky: tydeniky.cz/, 1914.valka.cz

8 komentářů:

  1. Mmm to zní dost dobře, takové já ráda, určitě po ní někdy mrknu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji zkus, je moc pěkná a čte se vážně dobře, za dva večery máš přečteno :-)

      Vymazat
  2. z tech vasich obrazku jednou dostanu infarkt, obcas jsou fakt dost ... vite jak :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažíme se :-D.. Ale zase až přečteš knihu, tak přesně pochopíš, co znamenají :-)

      Vymazat
  3. Kniha vypadá opravdu dobře. :) Rozhodně si jí chci přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já si teď od něj koupila Kruh smrti, tak doufám, že to bude taky dobrý :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten si chci časem taky přečíst, věřím, že bude určitě také moc dobrý :-)

      Vymazat