10. 7. 2014

Jak to vidím já...

Stephen King – Nespavost 

Originální název: Insomnia 
Série:
Nakladatelství: Beta - Dobrovský 
Počet stran: 616 
Rok vydání v Čr: 2011 


Anotace: Hlavního hrdinu provázejí problémy. V poslední době má potíže se spánkem. Mívá vidění, ale není si tak zcela jistý, zda se skutečně jedná jen o halucinace. Stále se ještě nesmířil se svou čerstvou rolí vdovce a zažívá teď opravdu těžké časy... A není divu, vždyť děj příběhu se odehrává v Derry, malém městečku tak velmi dobře známém všem fanouškům tohoto autora. Pod klidným povrchem všedního života zde zuří temné síly a strhávají obyvatele nemilosrdně do svého smrtícího víru. 


„Je mi moc líto, že jsem ji uhodil,“ řekl Ed. „Nechtěl jsem to udělat.“ „No jasně, kdybych pokaždé, co tohle uslyším, dostal čtvrťák od cesty, nemusel bych si už nikdy kupovat pití ze svého platu. Zatýkám vás na základě obvinění z napadení druhého stupně, pane Deepneaui – klasifikovaného též jako napadení v rodině.“                                                          - Nespavost, str. 80 – 


Nespavost aneb Život Smrtelných na Harris Avenue 
Nacházíme se v městečku Derry roku 1992. Nejrozšířenější téma, které se teď všude řeší, je interrupce a domácí násilí. Bohužel zrovna do Derry má dorazit hlavní představitelka feministického sdružení, Susan Dayová, která je pro interrupce. Ve městě se strhnou potyčky a demonstrace. V té době přijde o svou ženu Carolyn Ralf Roberts. Ralfa se dění ve městě moc netýká, řeší svoji nespavost, která právě vyústila ve vidiny. Nebo to nejsou halucinace a je to skutečnost? Když se Ralf rozhoduje nad tím, jestli nezešílel, zjistí, že ve městě žijí i jiné bytosti kromě lidí a než se stihne rozkoukat, je vtažen přímo do centra dění. Ralf se nyní pohybuje mezi samými krvežíznivými šílenci a je jedno, zda to jsou divné bytosti nebo lidé z masa a kostí. Je jen na něm, jak se vypořádá s účelem a náhodou... 

Stephen King je jedním z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti, který je znám hlavně díky svým špičkovým hororům. Některé jeho knihy byly i zfilmovány, jako například Carrie, Zelená míle, Pavučina snů. Nespavost je první knihou tohoto známého autora, se kterou jsem měla možnost se setkat. Je to kniha na kterou jsem našla protichůdné názory a z toho vyplývá, že kniha se Vám většinou buď líbí nebo ne a je jen málo názorů mezi tím. Já tedy asi budu ta střední výjimka, kniha se mi moc líbila díky propracovanosti postav, kdy autor dokázal výborně a do detailů vystihnout chování i přemýšlení seniorů a také skvěle popsal radosti i strasti tohoto období lidského života. Rozhodně si mě získal i dalším tématem, kterým byla interrupce a domácí násilí páchané na ženách a dětech. Ovšem kniha má i svá proti a těmi jsou zbytečné popisky, klidně by mohla být o spousty stran kratší. Ale i když je zde popisků někde až příliš, stále je kniha psaná velmi čtivou formou, kdy nám autor postupně dávkuje napětí tak, aby čtenář nemohl knihu odložit nedočtenou.

Hlavním hrdina Ralf je senior, který se pomalu vyrovnává se smrtí své ženy a s nespavostí, která ho od smrti ženy provází. Když jeho nespavost zajde už tak daleko, že spí jen dvě hodiny denně, začnou se dít divné věci a Ralf se snaží najít příčinu své nespavosti. Jako hlavního hrdinu si Ralfa určitě oblíbíte, je to takový milý dědeček, který se do všeho vrhá po hlavě a pro své milované by udělal cokoliv. Jsou chvíle, kdy na jeho vysoký věk úplně zapomenete. Po čase se k Ralfovi připojí další hlavní hrdinka Lois, kterou si také celkem oblíbíte i přes její občasnou nechápavost. Ovšem to by nebyl Stephen King, kdyby tady nebyl také záporný hrdina, který ve vás dokáže vyvolat jen ty nejhorší pocity, ale kdo to je, na to už si musíte přijít sami.

Jak jsem již řekla, Nespavost byla mým prvním setkáním se Stephenem Kingem a věřím, že pro začátek to nebyla špatná volba. Kniha se mi líbila i přes množství popisků a rozhodně se chystám si brzy zase něco od tohoto skvělého autora přečíst. 



Hodnocení           obálka 4/5              příběh 3,5/5 



Katka


Knihu si můžete zakoupit ZDE

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Beta – Dobrovský


Zdroj 
Obálka, anotace: knihybeta.cz 
Obrázky: toplekar.cz, psychicke-zdravi.cz

10 komentářů:

  1. V prvom rade musím povedať, krásna recenzia! :)
    Od Kinga som ako prvú knihu čítala horor TO v českom jazyku a tu bolo tiež veľa popiskov, ale v konečnom dôsledku to bol super príbeh! Čítala som Nezbytné veci, ktoré odporúčam, lebo sú skvelé. Vlastne som od Kinga čítala toho dosť a napríklad psycho kniha je Mizéria a Geraldova hra. Strašne psycho, ale mega vykreslené. :)
    Nespavosť vyzerá tiež dobre, asi si ju vyhľadám a prečítam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-) Určitě si knihu přečti, já bych si chtěla ještě určitě přečíst Pod kupolí, Osvícení a Doktor spánek..

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. :) Já mám celkově Kinga ráda a doteď si pamatuji, když jsem si z knihovny brala první knížku - Holčička, která měla ráda Toma Gordona. Od té chvíle jsem si ho oblíbila a začala číst další knihy. Bohužel, Nespavost jsem ještě nečetla, ale vypadá celkem dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Určitě ji zkus, je vážně moc pěkná, jen počítej s tím, že Ti čtení zabere trochu více času :-)

      Vymazat
  3. Juch juch, já mám doma Holčičku, která měla ráda Toma Gordona a půjčila jsem si Dlouhý pochod nebo tak nějak a těším se, nic jsem nečetla, jen viděla filmy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna na tyhle knihy jsem asi filmy neviděla, ale stydím se, protože třeba Pavučina snů se mi jako film líbila a vůbec jsem nevěděla, že je to podle knižní předlohy..

      Vymazat
  4. Už je to nějaký rok zpátky, co jsem Nespavost četla, takže si klasicky nic nepamatuju. Kromě toho, že mě neskutečně bavila a nemohla jsem ji dát z ruky. Bylo to u mě jasných pět z pěti, jen si tak pamatovat proč vlastně :D

    OdpovědětVymazat
  5. od Kinga jsem jeste nic necetla, ve skole na stredni jsme cetli jednou nejakou ukazku a bylo to dost strasidelnyyyy, ale chtela bych od nej neco vyzkouset, mozna zacnu nespavosti :) pekna recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, myslím, že Nespavost je pro začátek dobrá, není právě až tak moc strašidelná a můžeš si zvyknout na Kingův styl psaní, jen počítej s tím, že je to větší kniha a chvíli ti určitě zabere :-)

      Vymazat