18. 7. 2014

Asi jsem vyměkla?



Poslední dobou si zpětně procházím recenze a říkám si, že dávám převážně vysoká hodnocení. Je to tím, že si vybírám knihy, které mě vážně zajímají? To bych neřekla, žánry míchám a občas si vyberu i knihu, kterou bych normálně nečetla. Že by všichni autoři najednou začali psát stejně dobře? To je také nějaké divné. Přiznám se, že když dočtu knihu, i když se mi třeba tolik nelíbilo téma, ale jinak byla kniha čtivá, hodnocení neklesá, protože přeci nedám nízké hodnocení za to, že mi nesedlo téma knihy, za to autor nemůže a pokud je jinak kniha dobrá, snažím se hodnotit spíš objektivně. Naopak jsou knihy, kde příběh vlastně není skoro o ničem, ale je to tak dobře napsané, že text hltám, takovou knihu jsem už dlouho nečetla, ale když jsem ji měla v ruce dřív, také jsem se snažila opět mírnit svoji subjektivitu v závěrečném hodnocení. Ale pořád jsem nepřišla na to, kde beru ta vysoká hodnocení. Nebo mi začalo stačit jen málo, aby se mi kniha zalíbila? Je pravda, že když píši recenzi, snažím se opravdu upozornit na vše dobré, co v knize je, ale také nezapomínám i na to špatné. 

Jelikož se poslední dobou strhly na pár místech dohady o tom, jak psát recenze a také jsou časté rozhovory na téma kladné recenze versus negativní, tak mi to moje hodnocení poslední dobou nějak vrtá hlavou. Rozhodla jsem se, že se zeptám Vás, protože Vy to rozhodnete nejlíp. Jak se Vám líbí můj styl hodnocení? Shodujete se se mnou nebo jsem na knihy moc hodná nebo snad i přísná? Opravdu se nebudu zlobit za jakoukoliv odpověď.:-)


Katka

Zdroj obrázky: ctenarska-gramotnost.cz, petrovice.rugby.cz, denikpolitika.cz

20 komentářů:

  1. Já si myslím, že pokud se ti kniha líbí, tak není důvod, abys ji nehodnotila kladně. :)
    Já mám tvé recenze i hodnocení ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  2. buď naprosto v klidu taky si příjdu, že těm knihám dávám nějak hodně :D i když u mě je to asi hlavně tím, že si opravdu vybírám a málokdy se mi stane, že mi něco opravdu nesedne
    jinak co se týče hodnocení, hodně záleží jak chceš své recenze pojmout, třeba já se je snažím psát co nejvíce objektivně ať si zde každý najde ten střípek, který ho zaujme
    pak máš recenze ryze subjektivní, kde jí sepsuješ protože ti prostě nesedla. U těch subjektivních je to jednodušší dáš prostě to co si myslíš.
    U objektivních je to horší (ano vím, že recenze ze zásady nemůže být moc objektivní, přeci jen jde o názor recenzenta, ale lze to brát z globálu)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za vyčerpávající příspěvek :-).. U některých knih je vážně těžké být co nejobjektivnější :-D.. No budu se snažit dál hodnotit co nejobjektivněji a snad to časem ještě vypiluji k dokonalosti :-)

      Vymazat
  3. Mě tohle taky dělá problémy a to dost velké. Taky bych řekla, že píšu převážně kladná, i když mi třeba styl nesedl. takže v tomhle ti asi moc nepomůžu, protože řeším stejný problém. Ale myslím si, že tvoje recenze jsou dobré a taky nejde tak úplně o to bodové hodnocení, ale spíš co napíšeš. Když napíšeš, že ti styl nesedl, ale je to dobrá kniha, tak je to všem jasný. Myslím, že je to hlavně o tom, jak to člověk v článku podá. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo ve článku se snažím vše vypsat a kolikrát jsem si říkala, že třeba nakladatelství pak ani k tomu bodování tolik nepřihlíží, ale jednou se mi stalo, že se ptali, proč jsem bodovala zrovna takto.. Nebylo to ve špatném, jen chtěli ještě rozvést můj názor stranou.. Takže od té doby se snažím nad bodováním zamyslet ještě víc :-)

      Vymazat
  4. Hodnocení je subjektivní a pokud narážíš na samé dobré knihy, tak je kladné hodnocení na místě ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Tvoje recenzie sú vážne skvelé a keď sa ti kniha páči, alebo sa ti jednoducho číta, tak nie je dôvod strhávať hodnotenie si myslím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-), teď se červenám :-).. No jo, asi mám vážně teď nějakou šťastnou ruku a daří se mi si vybírat knihy, co se mi líbí :-)

      Vymazat
  6. A co takhle kašlat na pozitivní/negativní a prostě udělat objektivně pitvací? Přiznám se, že hodnocení mě moc nezajímá, od recenzenta chci, aby mi poskytl dostatek vodítek, abych si mohla vytvořit vlastní představu. :D

    Jinak recenze, POKUD má být opravdu objektivní, není "o názoru recenzenta". Recenzent sám o sobě sice funguje jako určitý filtr (protože má načtený nějaký objem knih, nějakým způsobem se orientuje v žánru, jeho mozek používá určité analogie a nachází souvislosti...), ale v případě objektivní recenze jako takové jsou to jediné subjektivní faktory, které jsou ve hře. Podstatou takového textu potom není "je to super kniha"/"je to strašné", ale spíš zprostředkovat čtenáři čtenářský zážitek a jeho podstatu, aby mohl předem odhadnout, do jaké míry by se mu kniha mohla zamlouvat. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nicméně pokud objektivní být nemá (což platí o většině blogových, protože tak nějak se dá předpokládat, že blog budou sledovat především čtenáři s podobným vkusem jako konkrétní bloger), tak jen stačí, když je ten názor nějak podložený a vyargumentovaný. :-) I to bývá označováno jako "objektivní recenze", byť je subjektivní. :-)

      Vymazat
    2. Elinor tak to asi píšu celkem objektivní recenze, nebo se aspoň snažím :)

      Vymazat
    3. Bastero, ty máš moc pěkné recenze :-).. Elinor, děkuji za informace, budu se snažit ještě recenze vylepšit, aby byly co nejkvalitnější :-), u některých knih se mi objektivnější recenze daří, ale někdy mám co dělat, abych se udržela :-D

      Vymazat
  7. Katko nevím, já to mám úplně stejně, také nevím, čím to je. Mám to tak nějak prostě stejně, vždycky mi přijde, že hodnotím hrozně podobně, ale zkrátka to tak nějak vychází, sepíšu všechno i tak celkem objektivně, ale na konec to stejně vyjde podobně, ale občas dám i horší nebo lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-).. Nejhorší je, že pak si třeba i sednu a říkám si, kdybych před tou určitou knihou nečetla tyto knihy, bylo by mé hodnocení jiné?

      Vymazat
  8. Já jsem obecně v hodnocení asi taky hodně mírná, ale je to dané prostě tím, že si rozmýšlím co čtu a beru jen to, co mě hodně zajímá a většinou se trefím a knížka se mi líbí :). Nedovedu si představit, že bych dočetla knížku, které bych ve finále dala jednu hvězdičku. Tak špatná knížka by mi asi nestála za dočtení. Proč se zdržovat něčím, co mě nebaví, když je na světě tolik dobrých knih? :) Takže nějakým vyměknutím bych se rozhodně netrápila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já už četla pár takových knih, které stály maximálně za jednu hvězdičku, naštěstí jsem v té době ještě nepsala recenze, takže se tím nemusím trápit :-D.. Děkuji moc :-)

      Vymazat
  9. Je to hrozny, porad nad svym hodnocenim premyslim... Ja pisu kladne recenze a nakonec hodnotim nizko, takze jsem ma tom jeste hur :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je také dobré :-D.. Je těžké hodnotit knihy podle jedné stupnice, když každá je úplně jiná..

      Vymazat