29. 6. 2014

Knižní výběr.. (2)

Více informací naleznete ZDE

Jeden by ani neřekl, jak rychle uteče měsíc. Nedávno jsme Vám představily nový projekt MaKa vybírá a už jsme tady s další dávkou pěti knih. Doufáme, že Vám aspoň některá z doporučených knih padne do oka. :-) 


Aréna smrti 

Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hladové hry začínají… Dokázali byste přežít v divočině, když se všichni snaží o to, abyste nespatřili další úsvit? V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her – boje na život a na smrt živě přenášeného televizí. Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti – a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce. Uznávaná spisovatelka Suzanne Collinsová, autorka Underworld Chronicles z žebříčku bestsellerů New York Times, představuje napínavé i filozofické, dobrodružné i romantické dílo zasazené do budoucnosti se zneklidňujícími paralelami k naší současnosti. 

Co na to MaKa: Poslední dobou vídám často přirovnání knih k sérii Hunger Games a tak ji z tohoto projektu nemůžu vynechat. Tato kniha na mě udělala velký dojem a abych řekla pravdu, tak zrovna první díl se mi z celé série líbil nejvíce. Pokud jste ještě nečetli, tak určitě doporučuji. 



Dotek anděla 

Tajuplný a napínavý příběh patnáctileté Amy. Nesmělá dívka se sama v sobě příliš nevyzná, má problémy s rodiči a nejraději by se před celým světem někam schovala. To však bohužel nejde. Jejím idolem je slavný zpěvák Matt M. Amy moc touží po jeho podpisu, ale z jejich osobního setkání je velmi zklamaná. Zjistí, že její idol je zhýčkaný sobec. Po řadě nešťastných náhod Matt způsobí těžkou autohavárii a upadne do kómatu. Aby se vrátil zpět do života, musí konat dobro, pomáhat jiným lidem a přestat myslet pouze na sebe. Jediný, kdo ho vidí, je Amy, neboť právě ona se ho dotkla jako poslední. Matt se jí pravidelně zjevuje v podobě anděla s černými křídly. Mohou Matt a Amy pomoci jeden druhému a navzájem se zachránit? 

Co na to MaKa: Je to už delší doba, co jsem knihu četla, ale doteď si na ni pamatuji a mám ji opravdu moc ráda. Je to moc krásný a dojemný příběh. 



Smečka 

Calla Torová není jen tak obyčejná americká středoškolačka, je rozená bojovnice, navíc vůdkyně smečky Nightshadeů. Většinu života tráví v lidském těle, ale stačí jen nepatrný impulz, drobné ohrožení, a promění se ve vlčici. Brzy se však ukáže, že se nemusí ve smrtelném nebezpečí ocitnout zrovna ona nebo její blízcí, aby se její vlčí instinkty probudily. Když při hlídkování v horách narazí na Shaye, lidského mladíka, jehož na životě ohrožuje medvěd grizzly, nezaváhá a zachrání ho. Ve chvíli, kdy se zadívá do jeho očí a ucítí jeho vůni, která jí připomíná jaro, začne pochybovat o věcech, o nichž nikdy nepochybovala. O svém postavení a předem daném osudu, který ji předurčuje stát se družkou přitažlivého vůdce smečky Baneů. Existuje nějaká možnost, že by se všemu mohla vyhnout? Pokud se nechá vést srdcem, riskuje, že přijde o všechno – včetně svého života. Stojí zakázaná láska za takovou oběť? A co když pravidla, na nichž smečky Ochránců a Strážci, jejich vládcové, tak lpí, nemají zajistit všem lidem na světě bezpečí, jak si až dosud myslela, ale jen je kontrolovat? Smečkou započíná třídílná akční a zároveň romantická fantasy série... 

Co na to MaKa: Úžasná, skvělá a nezapomenutelná kniha. Mám spíš blíže k vlkodlakům a celkově k vlkům, než k upírům, takže pro mě byla Smečka jasná volba. A nelitovala jsem, je to opravdu výborná kniha a ti chlapi v ní, hm. 



Pád 

Některým andělům je souzen Pád. Na Danielu Grigorim je něco bolestně povědomého. Ten záhadný, odtažitý chlapec upoutal pozornost Luce Priceové, už když ho viděla poprvé – v první den jejího pobytu v internátní škole pro problémové mladistvé. Ve škole, kde jsou zakázané mobilní telefony, všichni ostatní studenti jsou divní a každý krok sledují bezpečnostní kamery, znamená Daniel pro Luce jediný světlý bod. A přestože on s ní očividně nechce mít nic společného – a dává to jasně najevo –, něco ji k němu přitahuje jako můru plamen svíčky. Luce musí zjistit, co se Daniel tak zoufale snaží utajit... i kdyby ji to mělo zabít. 

Co na to MaKa: Vím, že tuto knihu buď rádi máte nebo ne. Mě se nápad andělů moc líbil, knihu jsem četla hned po jejím vydání a zamilovala si ji. Je tajemná a i vtipná - viz díkůvzdání :-D a samozřejmě tam nesmí chybět dva hrdinové, kdy každý z nich stojí na jiné straně. 



Ritus 

Francie, 1764. Obyvatele Gévaudanu děsí neznámá bestie, která loví a zabíjí muže, ženy i děti. Král veřejně vypíše na hlavu netvora vysokou odměnu. Vatikán naopak vyšle potají agenty, kteří sledují vlastní tajemné cíle. Také lovec Jean Chastel se zúčastní lovu na netvora. Přitom se neustále setkává s tajemnou a energickou abatyší Gregorií. Ani jeden z nich netuší, že jsou jenom figurkami ve strašlivé hře, která neskončí ani po více než 200 letech… Markus Heitz tentokrát opustil reálie tradiční fantasy a „střihnul“ si akční hororový thriller, ale už po pár stranách zjistíte, že změna nebyla vůbec na škodu, protože autor opět stvořil vynikající příběh. 

Co na to MaKa: Knihu jsem měla přečtenou během dvou dnů. Je napsaná velmi čtivě a určitě ji doporučuji těm, co se rádi bojí. Škoda že taková chvála se nedá říct o druhém dílu, který už čtu přes rok a už jsem to s ním vzdala. Ovšem nenechte si zkazit skvělý dojem z prvního dílu, ten je totiž opravdu skvělý a je založený na místních mýtech a legendách.

10 komentářů:

  1. Zajímavé knihy :). Četla jsem jenom HG které mám moc ráda.. a časem bych chtěla zkusit i knihu Pád :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, všechny knihy se mi moc líbily :-).. Pád určitě zkus Daniel a Cam <3 , jsem zvědavá, jak se povede film :-)

      Vymazat
  2. Hunger games mám moc ráda. :)
    Na Pád a Smečku se chystám, nevím, jestli v nejbližší době, ale jo. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Čítala som všetky okrem Ritus a Dotek anděla. Smečka sa mi tiež veľmi páčila :)
    Dotek som si chcela prečítať, avšak knižku nikde neviem zohnať :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se ještě zadaří, Dotek anděla je vážně moc pěkný..

      Vymazat
  4. Hunger games mam moc ráda. Smečku jsem ještě nečetla ale přemýšlím o ty sérii hodně jsem o ni slyšela :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dotek anděla jsem četla a bylo to takové... milé. vím, že kdybych byla ještě mladší, tak si knihu zamiluju, ale takto to nebylo tak dobré jako jiné knihy.

    no a třeba nad Pádem přemýšlím, když už jsem u těch andělských sérií :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, bylo to milé čtení :-), ale mě tedy se příběh líbil moc i přes to, že nebyla kniha určena pro moji věkovou skupinu.. Pád určitě zkus, navíc, když už se chystá film :-)

      Vymazat