25. 6. 2014

Jota: Julianna Baggottová - Čistý (3)

Dnes pro Vás mám další část našeho projektu s nakladatelstvím Jota a jeho knihou Čistý, tentokrát je to recenze na tuto skvělou knihu. Recenze se mi nepsala úplně snadno, protože ve mně kniha zanechala tolik pocitů, že vůbec netuším, jak je sem všechny vypsat. Román Čistý je dystopie s prvky sci-fi a thrilleru a i když tento žánr není zrovna novinkou, stále nám má co nabídnout. V této době, kdy zuří živelné pohromy a stále se vedou války, nás kniha nutí, se nad vším zamyslet. Některé státy disponují velmi nebezpečnými zbraněmi, kterými se ostatní snaží držet v šachu, ale co když to jednou někdo přežene? Anebo už je příroda v takovém stavu, že už jí nelze pomoci a zničí nás sama? 

DEN TŘETÍ 


Julianna Baggottová – Čistý 

Originální název: Pure 
Série: Čistý 
Díl v sérii:
Nakladatelství: Jota 
Počet stran: 528 
Rok vydání v Čr: 2014 


Anotace: Pressia si toho z Explozí ani ze života Předtím moc nepamatuje. Přespává ukrytá ve skříňce v ruinách starého holičství, kde žije se svým dědečkem, a myslí na to všechno, co je pro ni nenávratně ztraceno – jak ze světa zábavních parků, kin, narozeninových oslav, tatínků a maminek zbyl jen popel a prach, jizvy, trvalé popáleniny a zdeformovaná lidská těla. Jenže teď, když dospěla do věku, kdy se musí všichni hlásit k milici, kde z nich buď vycvičí vojáky, nebo je, jsou-li příliš postižení a slabí, využijí jako živé cíle, už Pressia nemůže dál předstírat, že je malé dítě. A rozhodne se pro útěk. 

Existují ovšem i takoví, kteří apokalypsu přečkali bez postižení. Čistí. Přežívají v bezpečném úkrytu za zdmi Dómu, který chrání jejich zdravá, uměle zdokonalovaná těla. Jenže Partridge, jehož otec je jedním z nejvlivnějších lidí v Dómu, si připadá izolovaný a osamělý. Jiný. I jeho trápí pocit ztráty – možná proto, že se jeho rodina rozpadla, otec je emocionálně odtažitý, bratr spáchal sebevraždu a matce se do tohoto útočiště vůbec dostat nepodařilo. Nebo za to snad může jeho klaustrofobie: pocit, že tenhle Dóm se stává kolébkou mimořádně bezohledného režimu. Takže když z jedné nechtěně prohozené poznámky vyvodí, že jeho matka možná stále ještě žije, rozhodne se Partridge dát svůj život v sázku a uprchnout z Dómu, aby ji našel. 

Čistého spálíš a jeho popel vdechneš 
Střeva si kolem krku zavěsíš 
Vyrveš mu vlasy a provaz si z nich spleteš 
Z kostí si polívku navaříš 
Raz dva tři, tohleto mu patří 
Raz dva tři a Čistí jsme teď my!

Kritikou oceňovaná autorka bestsellerů Julianna Baggottová vydala již sedmnáct knih - romány pro dospělé, pro mládež i sbírky poezie. Její romány se dočkaly již více než padesáti zahraničních vydání. Její poslední román, Čistý, je prvním dílem trilogie, na niž zakoupila společnost Fox 2000 filmová práva. 

Umění přežít 
Pressia Belzeová žije se svým dědečkem mezi ostatními nešťastníky, kteří se nedostali včas do Dómu. Při Explozích byla ještě malá a nepamatuje si, co se přesně stalo, ovšem její změna po Explozích jí už na to neštěstí nikdy nedovolí zapomenout. Pressia právě oslavuje šestnáct let, to je věk, kdy se musí začít skrývat, aby ji neodvedlo OSR (Operace Svatá revoluce), které trénuje vojáky, aby mohlo svrhnout Dóm. Právě v této době se začnou šířit zvěsti, že z Dómu utekl Čistý. Nikdo z nešťastníků nedokáže pochopit, proč by to kdo dělal, vždyť v Dómu jim nic nechybí. Nebo je nakonec vše úplně jinak? A jak v této temné době plné bolesti poznat, komu lze důvěřovat a komu ne? 

Kniha Čistý mě opravdu ohromila, již od začátku je vše tak dobře vysvětleno, že odpadá počáteční zmatenost nad vržením do nového prostředí a díky tomu nic nebrání čtenáři se ihned začíst a vžít se do této post-apokalyptické doby. Rozhodně jsem nečekala, že kniha bude až tak děsivá, příběh je originální a skloubením detailních popisů prostředí a lidí spolu s Vaší představivostí, nám vznikne něco opravdu hrůzostrašného. Kniha je vyprávěna z několika pohledů, kdy je každá z hlavních postav propracovaná do detailů. Víme o pocitech postav, také nám každá z nich vypráví o tom, co si pamatuje z minulosti a jak se postupně sžila se světem po Explozích. Hlavní hrdinku Pressii jsem si opravdu oblíbila, je to přeživší každým coulem, ví jak se o sebe postarat, je chytrá a nikdy na nikoho nespoléhá. Dalšího hlavního hrdinu, Partridge, jsem také měla ráda, rychle si zvykl na nové podmínky a po čase za své přátele byl ochotný obětovat i život. 

Tento román není jen děsivým dílem, je tady i něco krásného, kdy pozorujeme vznikající vztahy, ať už ty přátelské nebo milenecké. Čistý nám ukazuje, že i v té nejhorší době, kdy se nedá nikomu věřit a každý je schopný Vás zabít na potkání, se najde místo pro lásku a pro naději. Protože bez toho už by přeci nebylo pro co žít. 

V příběhu se vracíme do naší minulosti, do doby kdy proběhlo svržení atomové bomby na Hirošimu. Julianna Baggottová tímto chtěla upozornit na nebezpečí atomových bomb, protože na takové věci bychom zapomínat neměli. Je to jak Damoklův meč, který nad námi visí a nikdo neví, kdy dopadne a uvrhne celý svět do záhuby. 

Knihu Čistý určitě moc doporučuji, na mě udělala opravdu velký dojem a pocity z ní budu zpracovávat nejspíš ještě několik dní. Jsem velmi zvědavá, jak dopadne film, protože pro maskéry bude určitě představovat opravdovou výzvu. A moc se těším na druhý díl této série s přímo uhrančivými obálkami. 



Hodnocení             obálka 5/5                příběh 5/5 


Katka 


Knihu si můžete zakoupit ZDE

Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství Jota


Četli jste: 
Den první - Seznámení s knihou a autorkou 
Den druhý – Úryvek z knihy 


Zdroj 
Anotace, obálka: jota.cz 
Obrázky: cz.forwallpaper.comtapety-wallpapers.eu

4 komentáře:

  1. Zrovna jsem četla pár zahraničních recenzí a docela mě to opravdu zaujalo, těším se na ní! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Tvůj názor na knihu se moc těším a ty se také máš na co těšit, kniha je skvělá :-)

      Vymazat
  2. Moc se na ní těším, protože teď jsi mě nalákala definitivně :)) Tu knihu musím mít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ji chtěla už jen kvůli té obálce a skvělý příběh beru jako bonus :-D.. Je vážně skvělá :-)

      Vymazat