12. 6. 2014

Jak to vidím já...

Ninni Schulman – Dívka se sněhem ve vlasech 

Originální název: Skapar Flickan med snö i håret 
Série: Magdalena Hansson 
Díl v sérii:
Nakladatelství: Galatea 
Počet stran: 344 
Rok vydání v Čr: 2014 

Anotace: Novinářka Magdalena Hanssonová se po vysilujícím rozvodu přestěhovala se svým šestiletým adoptivním synem Nilsem do rodného Hagforsu, malého města v malebné oblasti Värmlandu. Hledat náměty pro psaní do místních novin jí připadalo jako docela příjemná změna. Pro Magdalenu nebylo snadné vrátit se ke starému životu. Mnozí ji vítají ze zvědavosti, jiní na ni reagují odmítavě či závistivě. Časem řeči utichají a Magdalena si konečně začíná vychutnávat maloměstskou idylu. Ovšem jen do okamžiku, kdy během mimořádně chladné silvestrovské noci zmizí šestnáctiletá Hedda. Celé dny není po dívce ani stopy, policie přešlapuje na místě a Heddiny rodiče propadají zoufalství a ztrácejí veškerou naději. Zatímco dál píše Magdalena články pro městský plátek, cítí účast s rodiči nezvěstné Heddy. A když je později nalezena mladá dívka s průstřelem hlavy, nabízí se otázka: Je to Hedda? Magdalena se rozhodne vyšetřovat na vlastní pěst. Myslela si, že toto odlehlé a klidné místo svého rodného města zná velice dobře, ale ukazuje se, že zde žijí lidé, kteří by udělali cokoliv, aby jejich tajemství zůstalo skryté…


Kosťa vždycky hrozně zuřil, když se dlouho sprchovala. Boule v týle ji stále bolely, ale už nekrvácely. Zbytku těla se nedotýkala. Šampón jí stékal po zádech, když pustila sprchu a proudem vody si opatrně oplachovala břicho a zadek. „Jmenuji se Soňa,“ mumlala si tiše. „Jmenuji se Soňa a neexistuji.“                                                                                           - Dívka se sněhem ve vlasech, str. 134 – 

Ninni Schulman vyrůstala v okrese Värmland, kde se i odehrávají její detektivní příběhy. Pracovala jako novinářka v denících a časopisech. Její první dva díly série Magdalena Hansson slaví úspěch nejen ve Švédsku, ale i v několika dalších zemích. Dívka se sněhem ve vlasech je sice smyšlené dílo, ale román vznikl na základě skutečné události podle případu v roce 2001. Ninni Schulman jako zpravodajská redaktorka s pomocí tlumočníka vedla dva rozhovory s nezletilými dívkami, které byly přinuceny k prostituci. 

Hledá se Hedda 
Magdalena se navrací do rodného Hagforsu. Po práci ve stockholmských novinách se těší, jak si užije klidu a bude mít čas se vzpamatovat z rozvodu. Ovšem nic není tak jako dřív, některá stará přátelství se ale obnovit dají a jaké je pro ni překvapení, když se objeví někdo, komu jen přátelství nestačí? Je už připravená na to, učinit další krok? Z těchto úvah ji vytrhne pohřešování mladé dívky Heddy. Sotva jsou ukončeny pátrací akce, je nalezeno nahé dívčí tělo. Mohla by to být Hedda? A když ne, kdo to tedy je? Magdalena je velice ambiciózní novinářka a do vyšetřování případu se aktivně zapojuje, ale co dělat dál, když tím začne ohrožovat život svůj i svého syna? 

Dívka se sněhem ve vlasech je severské krimi původem ze Švédska. Kniha je psaná ve třetí osobě a mění se tam několik pohledů, které ze začátku působí velmi chaoticky. I rozeznání postav mi ze začátku dělalo trochu problém, ale po pár kapitolách jsem se do příběhu začetla a přechody mezi různými osobami mi už problém nedělaly. Naopak to s postupujícím dějem hodnotím jako velmi pozitivní, protože jsme měli možnost, nahlédnout na celou situaci z různých pohledů, ať už jako policista, vrah, novinář nebo oběť. Navíc s každou další přečtenou kapitolou, nám autorka odkrývá další informace a my zjišťujeme, že vše je dokonale propletené. Zápletka je nepředvídatelná a některá šokující odhalení na nás čekají až na úplném konci. 

Hlavní téma této knihy je násilí páchané na ženách, ať už jsou to partnerky, manželky anebo jde o vedení ilegálních nevěstinců, kde jsou mladistvé dívky všemi možnými prostředky nuceny k prostituci. V dnešní době už toto téma naštěstí není takové tabu a týrání žen je hodně medializované, ale i přesto je pořád spousta žen, které trpí a ve většině případů si myslí, že si takové zacházení zaslouží. 

Kniha je psaná velmi čtivě a už po pár stranách není možné se od ní odtrhnout. Určitě ji doporučuji, Dívka se sněhem ve vlasech má zajímavou zápletku a děj je ozvláštněný právě pohledem oběti, která se vrací i do minulosti a vypráví, jak se do této situace dostala. Je to kniha o násilí a důvěře. 



Hodnocení               obálka 5/5              příběh 4/5 



Katka 


 Knihu si můžete zakoupit ZDE

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Galatea


Zdroj 
Anotace, obálka: knihygalatea.cz
Obrázky: ceskatelevize.cz, novinky.cz

6 komentářů:

  1. Momentálně ji čtu a taky přemýšlím o čtyřech hvězdičkách. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě je to přesně typ na čtyři hvězdy, jsem zvědavá, jaký bude další díl :-)

      Vymazat
  2. Knižku som v poslednej dobe videla na mnohých blogoch a musím povedať, že vyzerá super a zaujímavo :) Možno po nej siahnem, oekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, kniha je momentálně hit a je opravdu dobrá :-) děkuji moc :-)

      Vymazat