12. 6. 2014

Jak to vidím já - Nocí zlomená

Název: Nocí zlomená
Původní název: Night Broken
Autor: Patricia Briggs
Série: Mercedes Thompson
Díl v sérii: 8.díl
Počet stran: 272
Nakladatelství: FantomPrint
Rok vydání v ČR: 2014
Anotace: Nečekaný telefonát přinese Mercy zajímavou výzvu. Bývalá manželka jejího druha Adama má problémy a je na útěku před svým novým přítelem. Adam není z těch, kdo by odmítli žádost o pomoc – a Mercy to ví. Když se ale Christy usadí v Adamově domě, nedokáže se Mercy zbavit pocitu, že na celé situaci není něco v pořádku. Brzy se její podezření potvrdí, když se dozví, že Christy nemá ani zdaleka dobré úmysly. Chce Adama zpátky a je ochotná udělat pro to cokoli, dokonce i obrátit Adamovu smečku proti Mercy. Mercy se nemíní vzdát bez boje, objeví se ale mnohem větší hrozba. Christyin bývalý není jen špatný člověk – vlastně možná není vůbec člověk. A když se začnou hromadit mrtvoly, musí Mercy odsunout stranou osobní problémy a postavit se tvorovi, který může roztrhat na kusy celý její svět.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
Ocitla jsem se na popraskaném asfaltu školního dvora. Přede mnou stála houpačka a na jediném sedátku seděl Kojot a pohyboval se vpřed a vzad tak, že zarýval bosé prsty u nohou do země. Byla to jedna z těch houpaček, jaké se dají najít v parcích a ve školách, řetězy a na nich silný, rovný kus pryže. Cop měl tentokrát stažený kouskem bílé kůže, ne růžovou gumičkou. 
„Sním,“ řekla jsem mdle. „Umíráš,“ opravil mě Kojot a zvedl hlavu.
Str.262
        ------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
       



Děj: Již z anotace víme, že Adamova bývalá manželka potřebuje pomoc. Adam a vlastně celá smečka, dokonce i samotná Mercy, by Christy na holičkách nikdy nenechali.
 I přes nechuť s touto ženou spolupracovat, nakonec Mercy souhlasí s ubytováním u nich v domě. Zprvu se to zdá jako správný tah, když se ovšem začnou objevovat cizí líčidla a šampony u Mercy v koupelně, nebo ještě hůř, začne si ex-manželka nárokovat svou bývalou kuchyň a začne vyvařovat celé smečce, je Mercy jasné, že Christy není ani zdaleka tak vyděšená, jak se zprvu zdálo.
Úkol je jasný, najít stalkera, který zavinil celou tuhle šlamastyku a bezpečně Christy poslat zpět odkud přišla. K Mercyině smůle, to ale není tak jednoduché, jak předpokládala. Záhadný muž není k nalezení, a když se nečekaně objeví, je všem jasné, že to není až takový obyčejný chlápek, jak si všichni mysleli.
Jeden boj Mercy stačil, díky velkému štěstí je stále na živu a teď ona i celá smečka ví, s kým mají tu čest. Nebude to jednoduché, ale smečka Columbijského poříčí se nevzdává.
Mercy ovšem moc nedodá ani návštěva žádající hůl, která má svou hlavu a navíc bude muset prosit velkého KOJOTA, aby ji vrátil zpět. Mercy je tvrdá, ale zvládne snést příliš veliký nátlak své smečky, žárlivost na Christy, i strach ze svého Kojotího otce? A věříte, že to budou její jediné problémy? Já bych na to nesázela…




Celkové shrnutí: Nocí zlomená je již osmým dílem v řadě, úspěšné spisovatelky Patricie Briggs. Jedna z mála Urban fantasy, která je od první chvíle na vrcholu a místo aby padala střemhlav dolů, stále stoupá výš. Skvělá akce, napětí, láska a erotika, to vše je schované pod záštitou jména Mercedes Thompson.
Na skvělý příběh nás jako první naláká prozatímně nejlepší obálka a věřte, že tím nekončíme.
U žádné pasáže se nenudíte, nemáte na to prostě čas. Autorka má dle mého dar a to takový, že dokáže do pár stránek vložit tolik akčnosti i napětí a přesto si zachovává uvěřitelnost živých postav.
Lehce přelouskáte příběh, který je psán velmi čtivou formou a  jak to u knih této autorky bývá, budete netrpělivě očekávat další díl. Ten pravý, pro Mercy typický humor vystřídá očekávání, jak tohle může dopadnout.
Jak předešlé, tak i tento díl je kvalitně propracován do poslední věty a děj je sytě nabitý scénami, které zapříčiní husí kůži na vašem těle. Přiložení dalších postav, které věrný čtenář jistě zná, je příjemné okořenění a nejen, že se z aktérů radujete, ale dostáváte odpovědi, na které jistě všichni čekáme.
Jenže odpověď střídá otázku a kdekoli jinde to čtenáři možná vadí, u Mercedes to znamená, že máme slíbený další akcí nabitý příběh. Miluji fantasii protiřečící si z přesvědčivostí postav a přesně toto mi Mercy dává. Věřím, že si tuto sérii oblíbíte také a Mercy se stane Vaší věrnou kamarádkou, ona to totiž ani jinak neumí…

Obálka 5/5
Doporučení 4,5/5



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství FANTOM Print.
Knihu si můžete objednat zde.



Mája



Zdroj: obálka + anotaceobr 1.obr. 2

2 komentáře:

  1. Četla jsem minulý týden a byla skvělá. jako obvykle..nejhorší je, že nikdy nevydržím a musím si knížku přečíst a pak netrpělivě čekám na další díl.. :D

    OdpovědětVymazat