21. 5. 2014

Jak to vidím já...

Kendare Blake - Anna krví oděná 

Autor: Kendare Blake
Originální název: Anna Dressed in Blood
Série: Anna
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 272
Rok vydání v Čr: 2013

Anotace: Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé. Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla. Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabíjí každého, kdo se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánského domu, kterému kdysi říkala domov. Avšak z nějakého důvodu Casův život ušetří.


 „Přála bych si, abys odešel,“ promluví tiše, a když ke mně vzhlédne, vidím, že skoro pláče a hledí mi přes rameno ke dveřím nebo možná z okna. „Víš přece, že to nedokážu,“ řeknu jejími slovy. „Kvůli tobě chci věci, které nemůžu mít.“ Než pochopím, co tím myslí, ponoří se skrz schody dolů do sklepa, kam ví, že za ní nepůjdu.                        – Anna krví oděná, str. 139 - 


Budu upřímná a přiznám se, že knize o Anně jsem se vydržela dlouho vyhýbat. Jakmile jde o duchy, mám z knih respekt, je to totiž jediná „obluda“, které se bojím. Ale jelikož knihy hodnotím hlavně podle obálek a Anna krví oděná vyhrála na databázi knih obálku roku 2013, již jsem se jí dál vyhýbat nemohla. Kendare Blake vystudovala obor kreativního psaní a to se na příběhu podepsalo, je totiž opravdu skvěle napsaná kniha. 
Lovec duchů 
Lowoodovi nejsou jen tak obyčejnou rodinou, už od dávné historie vlastní zvláštní dýku, se kterou jsou spojeni krví. Ta dýka se jmenuje athame, a je to jediná věc, která dokáže vraždící duchy dostat pryč z tohoto světa. Po smrti svého otce se sedmnáctiletý Cas Lowood rozhodl pokračovat v otcově práci a stal se lovcem duchů. Nyní má Cas na kontě již několik mrtvých vraždících duchů a tajně, aby o tom nevěděla jeho matka, pátrá po duchovi, který zabil jeho otce. Právě je povolán na zabití ducha Anny Korlovové, která nenechá nikoho ve své blízkosti na živu. I když má Cas už od začátku divné tušení, postupuje stejně jako u předchozích případů vraždících duchů. Kdyby jen věděl, že tentokrát to nebude stejné a možná mu to i změní život. Přijde Cas na to, proč je Anna jiná než ostatní duchové? A k čemu je tedy vlastně vůbec předurčen?

Anna krví oděná je opravdu velmi čtivě napsaná kniha. Již od prvních stránek Vás provází napětí, drama, sarkasmus, strach a také i nějaká ta romantika. Duchařské téma je opravdu děsivé už samo o sobě a Kendare Blake se přímo vyžívá ve vraždících scénách, které nikdy nezapomene dostatečně podrobně popsat. Ovšem kniha není jen o vraždění, je také o jednom osamělém klukovi, který si pomalu nachází přátele, i když to rozhodně v plánu neměl. Case jsem měla už od začátku ráda a jeho sarkastickým narážkám jsem se nejednou zasmála. Je to bystrý kluk, kterého provází spousta nečekaných situací. Některým se zasmějete, jindy jste napnutí, že ani nedýcháte. Kniha je psaná z Casova pohledu, a tak vidíme jeho rozporuplnou osobu. Je zvyklý, že vše jde podle plánu a jelikož je jeho plán nyní nabourán hned několika způsoby, vyvádí ho to z rovnováhy. Ostatní postavy jsou také moc povedené, někteří jedinci nás vůbec nepřekvapí a jejich chování je víceméně předvídatelné, ale najdou se i tací, kteří vylezou ze své škatulky a jejich chování nepředvídáte ani v nejmenším. 

Anna krví oděná je velmi povedená kniha pro mládež s duchařskou tématikou. Určitě ji doporučuji čtenářům, kteří mají rádi mužské hlavní hrdiny, duchy, různé druhy čarodějnictví, ale také i těm, kterým by se mohl líbit zajímavý příběh o jedné citlivé dívce. Druhý díl Dívka z nočních můr již vyšel a za sebe mohu říct, že už se na něj moc těším. 


Hodnocení           obálka 5/5              příběh 4/5


Katka


Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Baronet.

Zdroj
Anotace, obálka: baronet.cz
Obrázky: muj-magicky-svet.blog.cz/0812, webcats.wbs.cz

8 komentářů:

  1. Čítala som, že Kendare Blake je super autorka :) Podľa recenzie (ktorá je mimochodom pekná ;)) ide o super knižku a dobrý príbeh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. Je skvělá, nejen že příběh je originální, ale opravdu je i velmi čtivý.. Hned se pouštím do druhého dílu a moc se těším i na její další knihu Antibohyně..

      Vymazat
  2. Podľa anotácie a recenzie mi to pripomína Supernatural, takže si to určite chcem prečítať. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo jistá podoba tam je.. Knihu si určitě přečti, nebudeš litovat.. :-)

      Vymazat
  3. Moc ráda bych si přečetla, jen mě pořád odrazuje myšlenka, že to bude horor. :D Ale ta obálka je gorgeous, to se musí nechat...

    Jinak ještě něco - nominovala jsem vás na Bloger TAG, protože si moc ráda čtu vaše články. :) http://ells.cz/?p=3777

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zkus, je tam sice pár scén hororových, ale jinak je to normální příběh ;-).. čtu už druhý díl a zatím se v noci na wc jít nebojím :-D..

      No teda, to jsi mě překvapila :-).. Moc si toho vážíme a doufáme, že i do budoucna se Ti naše články budu líbit :-)..

      Vymazat
  4. zase trefa - podobně jsem knihu hodnotila i já a moc (opravdu moc) se těším na Antihohyni. jo a jsem taky zvědavá, jak se ti bude po dočtení líbit Dívka z nočních můr :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se Ti postřehy líbí a máš podobný vkus :-).. Zbývá mi cca 80 stran Dívky z nočních můr, to už dnes dočtu a kniha se mi líbí ještě víc, ale rozebírat to tu více nebudu, to si nechám do recenze :-D.. Každopádně Antibohyně se nemůžu dočkat :-)..

      Vymazat