11. 5. 2014

Jak to vidím já - S hlavou v oblacích (pejru)

Název: S hlavou v oblacích (pejru)
Autor: Kateřina Petrusová
Počet stran: 120
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání v ČR: 2013

Anotace: Stačí okamžik a váš život může být vzhůru nohama! Něco o tom ví i Markéta, kreativní ředitelka malé reklamní agentury, které víkend v jižních Čechách změní život. Kam se poděla profesionálka z města, která to má v hlavě srovnané? Pár sebevíc příjemných chvil na vesnici po boku typického "vidláka" přece nemůže změnit celý pohled na svět! Nebo snad ano?...



"Zase jsme mlčeli, rozpačitě, trochu nešťastně. Pak jsme promluvili oba najednou.
„Dávej na sebe pozor,“ řekla jsem já.
„Nedáš mi na sebe telefon?“ řekl on.
Ta jeho věta rozhodla. Myslím, že kdyby mi řekl Tady máš moje číslo a kdybys chtěla, ozvi se, nevydržela bych to a ozvala se. Ale takhle bych jen zoufale čekala, jestli se jeho hlas ozve ve sluchátku, a přitom bych nevěděla, jestli chci, aby mi zavolal, nebo ne. A pokud by nezavolal, jen by mě to zklamalo.
„Necháme to takhle,“ navrhla jsem. Přikývl, najednou byl vážný a tak nějak vzdálený. Udělal krok, co nás dělil, trochu se sklonil a dal mi pusu na čelo."



Markéta Mrázová, měšťanda se smyslem pro humor a láskou k městskému životu, se vydává na cestu ke své přítelkyni, kde si chtějí trochu popít a užít volných dní. Ke Kateřině, jak se kamarádka jmenuje, se nakonec nedostává, protože do cesty jí vstoupí kůň. Ano, říkám kůň. Markéta stočí auto do příkopu a tím začíná příběh z pera Kateřiny Petrusové. Po delších peripetiích se Markéty ujímá bručoun, kterého si pro sebe pojmenuje Marvin. Statkář topící se v záhadných penězích, nejdříve Markétu moc nepřesvědčí, ale stačí jediná věta a Markéta se ztrácí nejen v jeho očích... Pár spolu po počátečních rozpacích stráví krásný víkend a nakonec se rozloučí. Jak tohle může dopadnout? Stala se z letního úletu opravdová láska? Vrátí se Markéta na dědinu, nebo si Marvina bude připomínat v myšlenkách, jen jako krásně prožitý víkend? A jak se popere s nenadálou situací, která Markéta postihne? To vše si můžete přečíst v této skvělé knize, kterou pro nás vydalo nakladatelství Fragment.

Byla jsem si jistá, že mě žádná jeho odpověď nedokáže překvapit, ale spletla jsem se v něm. Ne poprvé a rozhodně ne naposledy. Řekl totiž:
Naučím vás létat.“

Do knihy jsem se pouštěla s velikou chutí a nadšením. Knihy od Katky Petrusové přímo zbožňuji  a jsem si jistá, že překvapit mě sice mohou, ale jedině kladně. Tomu také bylo u tohoto příběhu.
Nelze nezmínit první sérii Kateřiny Petrusové, protože série Bavettových se udává v Amerických končinách. Byla jsem vážně zvědavá, jak se Katka popere se skokem přes oceán a z New Yorku nás přehoupne do Českých vísek. A můžu s čistým svědomím říci, že se toho zhostila bravurně a S láskou v oblacích (pejru) je kniha čtivá, nabitá vtipem a různými emocemi. Děj je svižný a utíká vážně rychle.

Již při první větě se do příběhu vtáhnete a kniha Vás nepustí, dokud nebudete mít dočteno. Což je brzy, protože má málo stran. Na jednu stranu to je kladná zpráva, na tu druhou ... já chci víc!

Hlavní hrdinka Markéta mi byla velmi blízká a to nejen z důvodu, že má přezdívku Mája jako já, ani díky tomu, že její nejlepší kamarádka je Kateřina jako ta má, ale protože je prostě skvělá. Lidská, obyčejná, není rozmazlená přesto, že si to její postavení vyžaduje a i když jsem občas zakoulela očima nad jejím chováním, v konečné fázi jsem uznala, že bych se zachovala stejně. Ženské jsou přeci všechny šíleně zvláštní stvoření. 
Autorka nám vykreslila do detailu i vedlejší postavy, které se v příběhu objevují, že si musíme oblíbit i je. 
Právě proto bych chtěla spisovatelku pochválit, protože má talent na to, že i když je v jejím příběhu ne příliš kladná postava, prostě ji nedokážete nesnášet. Pro všechny účastníky i jejich chování, máte vždy od autorky podložené, proč se tak chovají a vy musíte souhlasit.
Příběh v sobě ukrývá pro tuto autorku již známý důraz na vtipnost, výborné přezdívky, emoční chvilky kdy vám lítají motýlci v podbřišku, nebo si můžete vytrhat vlasy, i úžasně propracovaný a zakončený happy end.
Lehké předvídatelnosti se opět nevyhýbáme, ale vůbec to ději neškodí. Uvěřitelnost děje je až hmatatelná a i když je to vše moc urychlené, na kvalitě příběhu se to nepodepisuje.
Knihu vřele doporučuji a věřím, že se nebudete nudit, protože elán a dobrá nálada dýchá už ze samotné obálky.

Doporučení 5/5
Obálka 4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment
Knihu si můžete zakoupit zde.

Mája

Zdroj: obálka + anotace zde
         obrázky zdezde

9 komentářů:

  1. Vypadá to hodně lákavě, ale těch 120 stránek mě paradoxně odrazuje. Mám ráda tlustý knížky. :) Ale když budu hledat nějakou rychlovku ke čtení o pauzách nebo na chvilku v autobuse (než mi bude špatně :D), tak sáhnu po této. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si to přečti, je to vážně dobré, takové klidné, vtipné a veselé. :-)

      Vymazat
  2. Podlehla jsem recenzentům a koupila ji od Nikki Fin, tak doufám, že se mi bude líbit taky tak. Čekám od toho Lenku Lanczovou pro velký sečtělý holky, tak třeba budu příjemně překvapená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to beru jako super letní zpestření. :-) ¨
      Určitě napiš, jak se ti líbila.

      Vymazat
    2. Ona to je taková Lenka Lanczová pro velký sečtělý holky, ale je to hrozně milý a vtipný :) Jsem zvědavá, jak se Ti bude líbit! :)

      Vymazat
  3. Četla jsem o ní jen to nejlepší, přesto jsem ji ještě nečetla.:) A tahle recenze je skvělá, zatímco já poněkud zoufalá..potřebuju peníze..spoustu peněz na spoustu knih! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si udělej chvilku a do knihy od Katky se pusť.
      Až přijdeš na to, kde vzít spoustu, spoustu peněz, tak se poděl. Půjdeme pak nakupovat spolu. :-D
      Děkuji ta pochvalu!

      Vymazat
    2. Určitě stojí za to hele a není zase tak drahá ;) Jo a já se taky hlásím o peníze holky! :D

      Vymazat