16. 5. 2014

Film podle knižní předlohy - Divergence

Sci-Fi / Akční / Dobrodružný / Romantický USA, 2014, 139 min
Režie: Neil Burger
Předloha: Veronica Roth (kniha)
Scénář: Vanessa Taylor, Evan Daugherty
Kamera: Alwin H. Kuchler
Hudba: Junkie XL
Hrají: Shailene Woodley, Kate Winslet, Miles Teller, Ray Stevenson, Ansel Elgort, Theo James, Jai Courtney, Ashley Judd, Maggie Q, Tony Goldwyn, Zoë Kravitz, Mekhi Phifer, Ben Lloyd-Hughes, Justine Wachsberger, Amy Newbold

Ve světě budoucnosti jsou lidé rozděleni na pět frakcí podle svých dobrých vlastností. Každá vyznává jiné hodnoty, společně ale vytvářejí harmonický celek. Jenže hlavní hrdinka Tris do žádné škatulky nezapadá a test ukáže, že je divergentní - nebo-li má předpoklady a talent pro více frakcí. Systém okamžitě ukáže svou odvrácenou tvář a z Tris se stává lovná zvěř. Kdo se liší, znamená hrozbu. Hrozbu je třeba zlikvidovat.


Ani já se tomu nevyhnula a na film se vydala podívat. Kniha se mi vážně líbila a byla jsem zvědavá, jak to celé dopadne i po filmovém zpracování. Jsou filmy, které prostě nemůžu ani vidět, protože s knihou toho nemají skoro nic společného, snad jen ty krásný herce. :-)
Usedla jsem do křesílka, chroupala popcorn a usrkávala pití. Po nekonečných reklamách film začíná a já zapluji hlouběji do sedačky. Vychutnávám si celý film, hledám podobnosti s knihou a hltám všechny herce a srovnávám, zda se mi k němu či jí, hodí ten či onen. Po více jak dvou hodinách film končí, sál se rozsvěcí a já si protáhnu zkoprnělé tělo. Odvezu kamarádky domů a už cestou začínáme pomalu film rozebírat. Když dojedu domů já sama, začíná mi to v hlavě šrotovat.

A k čemu jsem vlastně došla?

1. Herci byli vybráni výborně.
2. Zvláštní scény nebyli přehnané ani přehrané.
3. Miluji Čtyřku ještě více, než při čtení knížky. :-)
4. Chci další díl.
5. Už jsem psala, že miluji Čtyřku? :-D


Takže to shrneme. Film se mi líbil, herecké obsazení také. Kate Winslet bylo příjemné okořenění v dobrých, ale neznámých hercích. Velmi chválím za dosti podobný scénář, jako je kniha. Jedna změna se tam udála, ale říkala jsem si, že kdyby to dopadlo tak jako v knize, o dalších několik minut by se film protáhl a on už byl dlouhý i tak. Musím přiznat, že více se mi líbila první půlka filmu. Kdy Tris trápilo rozhodování, pak následovalo seznamování a různé cvičení. Druhá půle byla dosti useknutá a vše se událo během pár minut, tomu se bohužel u filmů dle knižní předlohy nevyhneme. Přesto Divergenci hodnotím jako jeden z mála, kdy se film povedl a nemám k němu žádné větší výtky. U filmu jsem se i usmála, hlavně díky Čtyřkovi a jelikož jsem cíťa, tak i slzy se mi draly do očí.


Na CSFD.cz jsem přečetla ne moc kladné hodnocení, ale ten kdo to nečetl, nemůže hodnotit tak moc záporně. Určitě nesmíte film srovnávat s Hunger Games, nemají skoro vůbec nic společného. Člověk který do těchto věci aspoň trochu vidí, se mnou bude souhlasit. A komentáře se srovnáním s Twilight jsou už úplně mimo mísu. K těm se ani vyjadřovat nebudu.

Takže na konec, film byl super a velmi ráda si ho pustím znovu. Těším se na další díl, protože tam to bude teprve hustý. :-D




Mája

Zdroj: zdezde

2 komentáře:

  1. Mě se Divergence- filmová verze líbila ještě víc než knižní :D:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Mě více knižní, ale film jí dost šlape na paty. :-D
      Jsem vážně zvědavá na další díly. :-)

      Vymazat