30. 4. 2014

Jak to vidím já...

Joss Stirling – Najít Sky 

Autor: Joss Stirling
Originální název: Finding Sky
Série: Benedict
Díl série: 1
Nakladatelství: Brána
Počet stran: 240
Rok vydání v Čr: 2013

Anotace: Patnáctiletá Sky je na první pohled typická Angličanka, která se právě s nevlastními rodiči přestěhovala do Colorada. Wrikenridge zase vypadá jako typický americký zapadákov, kde místní zběsile fandí svým sportovním týmům a střední školu ovládají roztleskávačky. Zed Benedict je pro každého problémový floutek, který hřeší na svůj vzhled a talent. Jenže první dojem může klamat. Sky brzy odhalí, že Zed má tajemství, které dělá z Wrikenridge zatraceně nebezpečné místo. A to i tehdy, když v sobě objevíte netušené mimosmyslové schopnosti. A tak se Sky ocitá nejen ve víru první lásky, ale především uprostřed střetu dvou mocných klanů, z nichž jeden se neštítí únosů, vražd ani ovládání cizích myslí… Sky a Zed budou muset sáhnout až na dno svých sil, pokud chtějí přežít, dodělat střední školu a aspoň trochu ošidit ruletu v padouchově hotelu v Las Vegas! 

Auto odjelo a nechalo dívku na krajnici. Třásla se zimou jen v bavlněném triku a kraťasech, ruce obtočené kolem kolen, plavé vlasy jí cuchal vítr. Bledá jako smrt. Buď zticha zrůdičko, nebo se pro tebe vrátíme, říkali. Nechtěla, aby se pro ni vrátili. V tom měla jasno, i když nevěděla ani jak se jmenuje nebo kde bydlí.                                                            – Najít Sky, str. 5 - 

Joss Stirling je jeden z pseudonymů britské spisovatelky Julie Goldingové, která je autorkou několika populárních sérií pro mladé. Kniha Najít Sky jako první otevírá poněkud temnější linii její tvorby. Na knihu jsem se velmi těšila, říkala jsem si, že po všech těch krimi knihách, co jsem teď poslední dobou četla, to bude pěkná romantická oddechová četba. No pravda to byla jen na půl, kniha mě nemohla překvapit více. 

Nová studentka z Anglie 
Sky byla nalezena ve svých šesti letech opuštěná a ve špatném stavu. Měla psychické problémy, pořádně nekomunikovala a z minulosti si skoro nic nepamatovala, jen strach a pocit osamělosti. Naštěstí narazila na Sally se Simonem, umělce, kteří s ní neztratili trpělivost a adoptovali ji. Sky se ze všeho vzpamatovala a teď se má vypořádat se stěhováním z Anglie do Ameriky. Po nástupu na střední školu zjišťuje, že je to všude stejné, také jsou tu skupinky sportovců, intelektuálů a samozřejmě nesmí chybět rebelové. A právě mezi rebeli najde Zeda Benedicta, který ji už od začátku fascinuje. Jen kdyby nebyl tak nepřátelský. Ale po několika zvláštních událostech nakonec zjišťují, že toho mají společného víc, než si myslí. Sky je vržena do světa ovládání myslí, telepatie, telekizene, problémů kolem spřízněných duší a hlavně do bitvy mezi dvěma rodinami. Zvládne si Sky zachovat zdravý rozum a vypořádat se s minulostí? A jak to celé dopadne s její spřízněnou duší, která je kvůli ní schopna obětovat i svůj vlastní život? 

„To se těžko vysvětluje. Omlouvám se, že jsem na tebe byl hrubý.“ „Hrubý? Jen mi přišlo, že máš nějakou zvláštní alergickou reakci na Angličanky ekonomické velikosti.“                  - Najít Sky, str. 68 - 

Začátek knihy mě utvrdil v tom, že to bude takové to klišé, kdy obyčejná průměrná holka okouzlí nejhezčího kluka na škole. Tato část se mi četla moc dobře, protože kniha byla nejen velmi vtipná, ale co si budeme povídat, každý si sem tam rád trochu té romantiky přečte. Ovšem jaké bylo mé překvapení přibližně v polovině knihy, když na řadu přišla akčnější část děje? V tu chvíli u mě kniha stoupla hned o další hvězdičku, protože to nebylo už jen o té romantické lince, ale objevilo se zde i napětí a prožívaly jste u toho emoce jak na houpačce. Navíc obdivuji autorčinu originalitu, její nápad napsat o zvláštních bytostech s jejich dary a spřízněnými dušemi se mi moc líbil. 

Děj je vyprávěn z pohledu Sky, a tak jsme měli možnost ji víc nahlédnout do hlavy, a že je na co se dívat, její bujná fantazie je přímo fascinující. Jako hlavní postavu jsem ji měla rozpolcenou, nejdřív mi přišla dost naivní, ale postupně se její chování i smýšlení měnilo, a tím si mě získala. Ještě tady upozorním na další dvě postavy, bez kterých by to nebylo ono. Během čtení jsem si je opravdu zamilovala. Kamarádi Sky Nelson a Tina, jejich vtipným dialogům jsem se nejednou od srdce zasmála. 

Pokud máte rádi romantiku, kdy se kniha postupně mění i v něco víc a nezůstane jen u obyčejného „slaďáku“, určitě Najít Sky doporučuji. Navíc je příběh opravdu velmi čtivý. Omlouvám se, poprvé si upravuji hodnocení, ale tato kniha se mi hodnotí opravdu velmi obtížně.

Hodnocení           obálka 5/5             příběh 3,5/5 

Katka 


Knihu si můžete zakoupit ZDE

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Brána


Zdroj 
Anotace, obálka: brana-knihy.cz/cs/
Obrázky: naruc-andelu-povidej-si-o-lasce.cz, nasandel.cz

4 komentáře:

  1. zajímavé, ovládání myslí, telepatie, telekineze, super, taky jsem myslela, že je to jen romatika a teď to u mě docela stoupnulo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si před čtením nečtu ani anotaci, takže to pro mě bylo také překvapením, příjemným překvapením..

      Vymazat