25. 4. 2014

Jak to vidím já...

Gregg Olsen - Závist 

Autor: Gregg Olsen
Originální název: Envy
Série: Prázdné rakve
Díl série: 1
Nakladatelství: Fortuna Libri edice Fortuna Teen
Počet stran: 296
Rok vydání v Čr: 2012

Anotace: Román o prázdné rakvi - Vražda je tak sprosté slovo... Noc, kdy Katelyn zemřela, se stalo cosi, co všechno změnilo. Zlo má nejrůznější příchutě. Někdy je hořké a jindy sladké. Toto zjistila Katelyn v den své smrti. V jeden okamžik byla deprimovaným teenagerem a ztrácela život a pak... ležela na stole z nerezové oceli, oči skleněné, tělo studené, a byla opravdu mrtvá. Jak se to stalo? Byla to sebevražda? Vražda? Dvojčata Hayley a Taylor hledají důkaz, který je mnohem víc znepokojující než si vůbec dokázali představit.. a prolitá krev je přivede na stopu tajemství z dávné minulosti, o němž by raději ani nic nevěděli. 

Autor se nechal inspirovat pravdivým příběhem internetové šikany a Závist je prvním dílem odvážné, otevřené a hrůzostrašné série, která vás přivede až na hranu mezi životem a smrtí.

Taylor přemýšlela o Katelyn a jestli její duše přešla. Zda se Katelyna duše dostala na místo, kde není žádná bolest. Ona a její sestra byly v mnoha směrech požehnány, ale nikdy ani jedna z nich plně nepochopila, proč je jejich empatie vůči mrtvým tak hluboká a silná. "Katelyn," zašeptala a její dech zanechal na okenní tabulce sraženou páru, "co se ti stalo?"                                                                                                                                           - Závist, str. 94 - 

Gregg Olsen je nejlépe prodávaný a cenami ověnčený autor New York Times a USA Today. Převážně se věnuje literatuře faktu a románům, ve kterých bývá hlavním tématem zločin. Závist je jeho první román pro mladé. Postavy a děj kolem nich je fikce, ale základ knihy čerpá ze známého případu sebevraždy dospívající dívky Megan Meierové z Missouri ze 17. Října 2006. 


Nehoda, sebevražda nebo vražda? 
Port Gamble je zdánlivě klidné až nudné město, ovšem někteří tvrdí, že je prokleté. Své o tom ví i Katelyn, kterou všichni znali, jako dívku se kterou se dříve bavili, než přešli na střední školu. Poté začala Katelyn být emocionálně nevyrovnaná a působila smutně. Teď ji znají jako dívku, kterou našla na Štědrý večer ve vaně mrtvou její opilá matka. Nikdo netuší, jestli to byla nehoda nebo ne. Ani na pitevním stole se záhadu nepodaří vyřešit. Port Gamble je malé město a každý skrývá nějaké tajemství nebo bolest z minulosti. Dvojčata Taylor a Hayley občas mívají různé pocity a vize a teď tuší, že něco na smrti jejich bývalé kamarádky nesedí. Zjistí co se nakonec Katelyn stalo? A co po nich chce neodbytná novinářka? 

Kniha Závist mě velice mile překvapila, opravdu jsem nečekala, že je to tak skvěle propracované dílo. Kniha je vyprávěna ve třetí osobě a během krátkých kapitol se vystřídá spousta pohledů. Kromě Katelyn jsou tu pohledy dvojčat, rodičů a třeba i patoložky a jejího pomocníka, kteří provádí Katelyninu pitvu. Chvilku mi trvalo, než jsem se v ději a střídání pohledů vyznala, ale pak mě kniha zcela pohltila a já se mohla vžít do postav, nejlépe do dvojčat, která jsem si velmi oblíbila. Děj je nabitý emocemi, a to až natolik, že jednu postavu jsem v příběhu ze začátku neměla ráda, ale na konci jsem ji opravdu nenáviděla. Dále se mi moc líbila tajemnost příběhu, stále se objevovaly nové informace a tím vznikaly další záhady, které toho zdánlivě neměly mnoho společného, ale v konečném důsledku to bylo vše úplně jinak. Také prvky nadpřirozena byly podány takovým způsobem, že čtenáři pomalu ani nedošlo, že to vlastně přirozené není. Samotné téma internetové šikany je výborný nápad, zatím jsem žádnou takovou knihu nečetla, ale určitě bych ji doporučila povinně všem adolescentům, aby věděli, co vše se může stát. Ať už budou na straně oběti nebo útočníka. 
Ještě bych chtěla poukázat na zpracování knihy, protože to je prostě úžasné. Nejde jen o depresivní obrázek na obálce, který knihu plně vystihuje, ale navíc je obálka matná s lesklými okraji, vypadá to jako rámeček, opravdu originální. A nadpisy kapitol jsou také velmi povedené. 

Knihu určitě doporučuji, není to žádná oddechová četba, ale naopak Vás kniha po celou dobu nutí přemýšlet a vyvolává ve Vás silné emoce. A konec tedy stojí za to, je přímo šokující. 


Hodnocení             obálka 5/5                  příběh 5/5 


Katka 


Knihu si můžete zakoupit ZDE

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fortuna Libri

Zdroj 
Anotace, obálka: fortunalibri.cz
Obrázky: jenprokrasu.cz, pinterest.com, jenzeny.cz

6 komentářů:

  1. Wow... Tak tu si musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla z knihy opravdu nadšená a hned jsem se pustila do druhého dílu :-)

      Vymazat
  2. Knižku som zhltla za pár dni a vážne ma bavila :) Nečakané zvraty a príbeh skvelo napísaný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, taky se mi kniha moc líbila.. A navíc jsem to před začátkem čtení vůbec nečekala, že bude až tak dobrá, o to víc mě překvapila..

      Vymazat
  3. moc zajimava recenze, knizka vypada fakt lakave!

    OdpovědětVymazat