4. 4. 2014

Film podle knižní předlohy...



Eragon 


Režie: Stefen Fangmeier
Předloha: Christopher Paolini (kniha)
Scénář: Peter Buchman
Kamera: Hugh Johnson
Hudba: Patrick Doyle
Hrají: Ed Speleers, Jeremy Irons, Sienna Guillory, Robert Carlyle, John Malkovich, Garrett Hedlund, Alun Armstrong, Christopher Egan, Gary Lewis, Djimon Hounsou, Rachel Weisz, Joss Stone, Máté Haumann, Julian Stone, Martin Jarvis, Caroline Chikezie

Shrnutí děje: Chudý farmářský chlapec Eragon najde v Dračích horách podivný modrý kámen. Zprvu ho chce pouze zpeněžit a zabezpečit jím rodinu na nadcházející krutou zimu, jenže když se z kamene "vyklube" dračí vejce a z něj později dračí mládě - Safira, uvědomí si, že stojí tváří v tvář dobrodružství, které sahá vysoko nad jeho možnosti. Jeho prostý život přes noc zanikne a on se ocitne v novém, nebezpečném světě intrik, kouzel a válek. Pouze se starodávným mečem a moudrým průvodcem musí Eragon se Safirou zdolávat nebezpečné situace a odolávat temným silám v království, kterému vládne král, jehož zlo nezná hranic. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou... 

Román Eragon se stal na knižním trhu senzací a v roce 2003 se jej během pouhých 6 měsíců prodalo přes milion výtisků. V žebříčku bestsellerů The New York Times se udržel 87 týdnů v kuse a v žebříčku bestsellerů fikce pro mladé dospělé Publisher's Weekly strávil 21 měsíců, z nichž se 9 držel na první příčce. Román vyšel ve 37 zemích a celkem bylo vytištěno přes 2 miliony kopií. Také v České republice se kniha stala ihned po svém vydání bestsellerem. V září 2004 ji na knižní pulty uvedlo nakladatelství Fragment, a okamžitě se vyhoupla na přední příčky hitparád nejprodávanějších knih. Eragona mají do dnešního dne ve své knihovně už desítky tisíc českých čtenářů. Na jaře roku 2006 byl vydán druhý díl plánované trilogie Eldest. 

Co na to MaKa: Knižní série Odkaz dračích jezdců je pro mě druhá nejoblíbenější, zaujala své čestné místo hned po Pánovi prstenů. Na film jsem naštěstí koukala s nadhledem, a to se mi vyplatilo. Film jako takový je skvělý, jsem schopná na něj koukat pořád dokola a již po prvním shlédnutí jsem z něj byla opravdu nadšená. Ovšem je tu jedno obrovské „ale“, pokud očekáváte, že film bude aspoň na 50 % podobný knize, musím Vás zklamat, protože jediné co má film společného s knihou, jsou jména hlavních postav a drak. A i přesto, že se mi film líbil, mě ovšem mrzí, že se až natolik odchýlil od děje v knize, protože už není možné navázat dalším dílem, a to i když konec zůstal otevřený. 

Pokud jste knihu nečetli, film doporučuji, pokud jste knihu četli a nejste takový pedant na děj, film doporučuji. Pokud chcete vidět pěkně zpracovaný fantasy film, doporučuji. Ovšem pokud Vám při sledování filmu vadí každá nesrovnalost, kdy děj ve filmu od knihy odběhne, tak bohužel nedoporučuji. 


Trailer: 


Katka 

Zdroj
Informace: csfd.cz 
Obrázky: 1zoom.ru, eragon-eldest-brisingr-inheritance.websnadno.cz, scifi-universe.com

12 komentářů:

  1. Jediné, co se mi na filmu Eragon líbilo byl Soundtrack. A film je založen na knize a to prostě posrali největším způsobem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel se odklonili od knihy jak jen to šlo.. Je to škoda, mohla být zfilmovaná celá série..

      Vymazat
  2. Já se přiznám, že ačkoliv se mi kniha celkem líbila (ale nebylo to nic extra), tak film mě totálně zklamal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ne každému sedne všechno a film se nepovedl, ale zas když ho hodnotím s jinými dračími filmy, tak z toho vždy vyjde dobře.. Většina ostatních filmů se mi nelíbí, vyjma dračího srdce, to je pěkný film :-)

      Vymazat
  3. Knihu jsem nečetla, takže nemám co porovnávat. Časem bych se ale ráda vrhla jak na knihu, tak na film - a pak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus a pak dej vědět, jak se líbilo :-)

      Vymazat
  4. musím souhlasit. zase jsem viděla nejprve film a pak četla knihu, takže jsem byla z filmu nadšená a pak po přečtení nechápala, jak je možné, že tak dobrou předlohu filmaři tak zmrskli na minimum, jen aby příběh "nějak" držel... achichouvej :-( nezbývá než doufat, že tuto skvostnou sérii jednou někdo natočí pořádně a stane se z ní taková trhák jako z LOTRa.

    soundtrack je úžasný, už jsem ho poslouchala nevím kolikrát. no a hlavní představitel Eragona - Ed Speleers je skvělý. tohle bude jediná postava, která mi bude v případném příštím zpracování chybět a ještě Jeremy Irons...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem nad tím přemýšlela a jediná záchrana je natočit to znova.. Mě herci sedli skoro všichni, akorát ten děj... Taky si myslím, že by se film klidně dokázal vyšoupnout na příčku k Pánovi prstenů, jen to udělat pořádně..

      Vymazat
  5. Já nejdřív viděla film a líbil se mi hodně, divila jsem se, proč všichni nadávají, pak jsem četla knihu a zjistila, že kniha je úplně jiná a že už chápu, proč všichni nadávají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, mě se film sám o sobě líbí, ale uvádět, že je podle knižní předlohy, je nesmysl..

      Vymazat
  6. Eragona jsem před nedavnem dočetla. Musím říct, že samotná většina knihy byla opravdu nudná (těch 400 nudných stran, ale těch 87 zbylých...). Měla jsem to jako povinnou četbu a myslela jsem, že je to za trest. Naštěstí jsem se sekla. Knížka je super - jak se dostanou k Vardenům, je to zajímavé - a musela jsem okamžitě začít číst Eldesta. Film jsem viděla už dávno před tím a myslela jsem si, že je to stejné jako kniha. Opravdu ne. Jediné, co se mi na tom líbí je zpracování a jelikož miluju fantasy, film se mi líbí. Ale když jsem dočetla Eragona, dost mi štve, že je to vlastně úplně jiné. Nejsou tam celkem podstatné věci, například Teirm a jeho návštěva, nebo Dvojčata, ta mi tam také scházejí. Prostě je to jiné a to mi štve. Když nebudu srovnávat knihu a film, je obojí absolutně boží, ale když to srovnám, musím se přiklonit spíše ke knize, než k filmu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme úplně stejný názor, dokonale jsi to vystihla :-)

      Vymazat