2. 3. 2014

Rozhovor - Michaela Burdová

Michaela Burdová pochází ze Sestrouně u Sedlčan a psaní se věnuje od 16 let. Zatím napsala devět knih pro děti i mládež. Jejím literárním debutem se stala v roce 2008 fantasy trilogie Poselství jednorožců. Třetí díl Záchrana Lilandgarie se umístil na 3. místě v ceně dětí ankety SUK za rok 2009. S celou trilogií se potom umístila mezi dvaceti nominovanými knihami na Zlatou knihu 2010 a také mezi dvaceti nominovanými autory. Trilogie Poselství jednorožců prorazila i do zahraničí a koncem roku 2010 vyšla v srbském nakladatelství Evro Giunti.






V první řadě, co říká mladá žena, jako ty na to, že jí bylo vydáno několik knih?

Jsem za to samozřejmě šťastná a vděčná. Před pár lety by mě ani ve snu nenapadlo, že bych mohla být spisovatelkou Ale neuvěřitelně mě to baví a těším se na každou novou knihu!

Čekala si něco podobného?

Ne, nikdy. Ale když jsem začala psát Poselství jednorožců, začala jsem doufat, že by se to mohlo povést. 

Která série se ti psala lépe?

Asi Poselství jednorožců nebo Křišťály moci, u Křišťálů mě opravdu hodně bavil 3. a 4. díl. 

Jaká byla reakce na to, že ti knihu vydají?

Nejdřív jsem tomu nemohla uvěřit. Vlastně mi trvalo docela dlouho, než jsem to vstřebala Byla jsem nadšená, šťastná, prostě jsem skákala až do stropu 

Změnil se ti nějak život?

Ano, hodně. Myslím, že jsem díky psaní našla sama sebe a možná jsem dospěla trochu dřív, než moji vrstevníci, protože jsem musela řešit věci, o kterých oni ve svém věku neměli ani ponětí. Ale jsem za to šťastná, protože vím, že psaní knih je mé životní poslání a naplňuje mě to. Je krása, když člověk může dělat v životě to, co nejvíc miluje. 

Na jakou knihu se můžeme v nejbližší době těšit?

Na podzim, nejspíš v září, vychází nadpřirozená romance Siréna - Otrokyně moře. Je to vůbec první romance, kterou vydávám, tak jsem z toho trošku nervózní A Slovenští fanoušci se v říjnu můžou těšit na slovenské vydání Poselství jednorožců! 

Můžeme tě někde zastihnout? Chystáš se na každoroční svět knih?

Hodně jezdím po besedách po celé ČR a účastním se různých akcí. Veletrhu knihy jsem se účastnila minulý rok a byla to prostě bomba, takže bych letos chtěla určitě znovu! Navíc předpokládám, že se na podzim bude konat i křest Sirény v Luxoru v Praze - snad Takže se můžeme vidět i tam



Děkuji Míše za rozhovor a budu se těšit, že se někdy uvidíme. :-)

Mája


Zdroj: Foto + životopis http://www.michaelaburdova.com/autorka-/
 

2 komentáře: