8. 3. 2014

Jak to vidím já...

M.R. Hall – Koroner 


Autor: M.R.Hall
Originální název: The Coroner
Série: Jenny Cooperová: Úřad koronera
Díl série: 1
Nakladatelství: Galatea
Počet stran: 408
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Když je právnička Jenny Cooperová jmenována koronerkou v okrese Severn Vale, doufá v poklidný život, aby se mohla vzpamatovat z traumatického rozvodu. Ale v Úřadě koronera Jejího Veličenstva, který převzala po nedávno zesnulém Harrym Marshallovi, nachází nevyřešené případy skrývající temná tajemství a stopy důkazů, které jsou již dávno pohřbené. Mohla by být tragická smrt mladého chlapce v nápravném zařízení spojena s podezřelou smrtí dospívající dívky a osudem samotného Harryho Marshalla? V Jenny se probudila zvědavost. Proč se Marshall choval tak podivně, než zemřel? Čemu byl na stopě? A co způsobilo jeho náhlou zástavu srdce? Jenny se vydává na osamělou a nebezpečnou cestu v hledání pravdy aniž by tušila, kdo je její protivník. Ohrožuje tak nejen svou kariéru, ale i svůj život… 

„Víte, úkolem koronera je určit příčinu smrti, a jakmile je vyhlášen verdikt, je třeba velmi pádný důvod, například nový důkaz, aby mohl být případ znovu otevřen. Pokud udělal pan Marshall v šetření nějakou závažnou chybu nebo se objevila nová fakta, udělám samozřejmě všechno, co budu moci.“ „Takže jinak neuděláte nic?“ „Řekla jste mi, že se podle vás Danny zabil. Co ještě chcete vědět?“ „Proč ho nechali o samotě. Proč mu nedovolili mluvit s matkou. Proč ho drželi tři dny v cele a bez šatů. Proč mě neposlouchali, když jsem jim říkala, co se stane…“

Na tuto knihu jsem byla velmi zvědavá, i když to není můj obvyklý žánr. Velmi mě zaujala jak obálka, tak anotace. Řekla jsem si, proč to nezkusit a rozhodně toho nelituji. Je to sice má první kniha tohoto žánru, takže bohužel nemám s čím srovnávat, ale i když byla má první, moc jsem si to užila a příběh se mi líbil. 

Koroner Jejího Veličenstva, ale i matka a žena 
Jenny Cooperová to opravdu nemá jednoduché, nejen že jako koronerka musí řešit záhadné sebevraždy, které se někdo snaží ututlat, ale do toho ji trápí ještě problémy v osobním životě. Její adolescentní syn Ross se nemůže vypořádat s odloučením rodičů, její bývalý manžel je manipulativní a nikdy mu nebyla dost dobrá. Není divu, že se z toho Jenny psychicky hroutí. Ale i přes psychickou nevyrovnanost a ataky úzkosti, je rozhodnutá bojovat. Rozluští nakonec záhadu kolem nápravného výchovného zařízení? Jakou roli v případu hraje neodbytná reportérka? A na čí straně vlastně stojí její nová podřízená? 


Příběh Jenny mě do sebe okamžitě vtáhl. Jako hlavní postavu jsem si ji moc oblíbila, nenechá se nikým jen tak zastrašit a když si něco umane, jde za tím. Děj i postavy jsou skvěle propracované a je vidět, že si M. R. Hall jako bývalý právník, dal opravdu záležet. Překvapilo mě, že kniha není jen o Jennyině práci na pozici koronera, ale děj se úzce proplétá i s jejím osobním životem. Právě rozmanitost děje se mi na knize moc líbila, chvíli přemýšlíte nad případem a zachvíli řešíte záhadného souseda. Čím se kniha hodně zaobírá, tak to jsou adolescenti - braní drog a psychická nevyrovnanost. Takže problémy moderní společnosti. Děj není moc akční, ale o to více je kniha napínavá. Prostě musíte číst dál, dokud se vše nevyřeší a vy nedočtete. A že ten konec za to stojí.

Kniha mě opravdu ohromila, nečekala jsem, že mě příběh Jenny Cooperové do sebe tak vtáhne. Určitě doporučuji přečíst. 


Hodnocení             obálka: 5/5                  příběh 5/5 



Katka 



Knihu si můžete zakoupit ZDE

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Galatea



Zdroj 
Anotace, obálka: knihygalatea.cz
Obrázky: magazin.atlas.sk , zdravi.e15.cz

4 komentáře:

  1. Také to není žánr, který normálně čtu, ale Koroner vypadá vážně zajímavě. Někdy bych si ji určitě chtěla přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to riskni a knihu si přečti, mě tedy opravdu překvapila, nečekala jsem, že mě bude tak bavit..

      Vymazat
  2. Tahle knížka vypadá fakt lákavě, určitě si jí někdy půjčím/koupím. (^-^)

    OdpovědětVymazat