19. 3. 2014

Jak to vidím já...

Strandberg Mats, Elfgrenová Sara B. - Kruh 


Autor: Strandberg Mats - Elfgrenová, Sara B.
Originální název: Cirkeln
Série: Kruh
Díl série: 1
Nakladatelství: Fortuna Libri edice Fortuna Teen
Počet stran: 520
Vydání v Čr: 2012

Anotace: Apokalypsa začíná v Bergslagenu. Engelsfors, město, které buď milujete, nebo nenávidíte. Většina tamních obyvatel ho spíš nenávidí. Právě tam se díky krvavému měsíci sejde v zábavním parku šest dívek, které nemají vůbec nic společného. Netuší, jak se tam dostaly ani co je tam táhlo. Jejich osudy jsou však náhle propojeny. Odpovědí na otázky se jim nedostává, vědí jen, že ať se stane cokoliv, musí stát při sobě a postavit se zlu, které v Engelsforsu přebývá. 

„Ale je to správný úsudek. Síla nevychází jen z vás samotných. Musíte být tak říkajíc napojeny na zřídlo síly. A to je tady. Potřebujete Engelsfors, stejně jako potřebujete jedna druhou a Engelsfors potřebuje vás. Stále ještě nevíme, proč je vás… tedy bylo… sedm. Společně ale tvoříte kruh. Čarodějnice ve všech dobách pracovaly v kruzích. Nebudete moci vykonat něco důležitého, pokud se nenaučíte spolupracovat.“ 

Knihu jsem si chtěla přečíst už delší dobu. Jako první mě zaujala zajímavá obálka, ale pořád mě od čtení odrazoval počet stran, přeci jen to není zrovna čtení na jednu noc. Ovšem bála jsem se zbytečně, děj sice není přímo strhující, ale příběh vás do sebe vtáhne a stránky ubíhají. 

Severské čarodějnice 
Už od začátku tu máme několik hlavních hrdinů, od kterých se celý příběh odvíjí. Každý z nich si nese své vlastní břemeno, které je plné problémů. Anna-Karin je šikanována a přitom by tak ráda byla populární, Minoo má nízké sebevědomí a je za třídního šprta, Vanessa řeší rodinné problémy a její přítel je kapitola sama o sobě, Linnéa se o sebe musí postarat sama, už jí nikdo nezbyl, Rebeka má poruchu příjmu potravy a Ida sama šikanuje, je to taková včelí královna. Ale i přesto je tu něco, co je všechny spojuje a není to jen to, že chodí na stejné gymnázium. Co mají znamenat zvláštní sny, po kterých mají dívky vlasy načichlé kouřem? A kdo je tajemná postava, kterou občas některá zahlédne? Co se tedy vlastně odehrálo za krvavého měsíce a co s tím má společného školník Nicolaus? Přijdou dívky včas na to, co skrývá ředitelka gymnázia, anebo zemře někdo další? 

Kruh je pro mě druhou knihou od severských autorů, ta první mě bohužel zklamala. Ale tato kniha mě opravdu příjemně překvapila a já teď dávám severským autorům další šanci. Zanechala ve mě opravdu silné pocity. Na jednu stranu mi děj přišel jako klišé, uvažte sami - vyvolená, záchrana světa, prastaré zlo a proroctví, takže vlastně žádná novinka. Ale na druhou stranu je to výborně propracovaný děj i postavy. Hlavní postavy si ihned oblíbíte a vžijete se do nich. Ze začátku jsem měla s tolika postavami problém a v ději se ztrácela, ale brzy jsem si na ně zvykla a ve všem se zorientovala. Také byl začátek knihy víc utahaný, bylo tam dost popisků a vysvětlování, ale to k této knize patří, postupem času se děj pěkně rozběhne a vysvětlování ubude. Líbilo se mi střídání pohledů dívek, skoro každá měla v příběhu svůj prostor a tady vynikla jejich rozmanitost, každá byla úplně jiná. Konečný boj byl na můj vkus trochu moc urychlený, to mě trochu zklamalo, ale hned poté je vše krásně vysvětleno a tím si kniha opět získala mé sympatie. 

Kruh je první díl série, která určitě stojí za přečtení. Je sice v edici Teen, ale je psaná takovým stylem, že i starší čtenáři příběhu přijdou na chuť. Knihu určitě doporučuji. 


Hodnocení            obálka 5/5                příběh 3/5 



Katka 



Knihu si můžete zakoupit ZDE. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fortuna Libri. 



Zdroj 
Anotace, obálka: fortunalibri.cz 
Obrázky: arachnne.blog.cz, gamepark.cz

8 komentářů:

  1. O knize jsem už slyšela, ale nečetla jsem ji. Myslím si, že by mě to nechytlo. Každopádně pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc.. :-) Je pravda, že když jsem před přečtením knihy viděla jaké má hodnocení, docela jsem se lekla, ale mě kniha sedla.. Tak uvidíš, třeba někdy časem změníš názor :-)

      Vymazat
  2. Slyšela a zatím nečetla, ale určitě si jí alespoň půjčím! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si jí přečti, já už se teď pomalu chystám na druhý díl a jsem moc zvědavá, jak vše bude pokračovat :-)

      Vymazat
  3. Slyšela jsem o ní už, ale vždycky když bych si ji chtěla přečíst, tak mě překvapivě u téhle odradí tolik stránek, nevím ani proč :D, ale určitě to musím někdy zkusit přečíst, anotace mi nepřijde až tak špatná :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mě to doteď vždycky odradilo, ale opravdu to zkus, kniha má i trochu větší písmo, tak se to čte vážně dobře :-)

      Vymazat