8. 3. 2014

Čtení a jeho rituály

Včera jsem držela v ruce knihu a přistihla jsem se, že při každém čtení, dělám ty stejné věci. Pokud se vám to taky stává, pak rozhodně čtěte dál. Jsem zvědavá, zda máme knižní rituálky podobné.









1. Slunečné počasí: Vyleze sluníčko a já okamžitě beru deku, rozprostírám na trávu a pohodlně ulehám. Je mi jedno jestli je deset stupňů, nebo třicet. Buď se choulím v mikině, nebo naopak v plavkách. Nasadím si brýle, donesu si pití a můžu začít. Občas odeženu nějakého brouka nebo mravence, ale jinak jsem spokojená.



2. Čtení na WC: Překvapivě toho nejvíc přečtu na WC. Proč je tomu tak? Netuším. Možná za to může právě to místo. Nikdo mě tam neruší a já si můžu v poklidu číst. Odcházím po několika kapitolách, dřevěných nohou a otlačeninách, na určitých místech...









3. Čtení ve vaně: Další místo, druhé nejlepší v pořadí, je vana. Tam zvládám být i tři hodiny. Bojler jede na plný obrátky a já stále připouštím horkou vodu. Nejdříve jsem měla ze čtení ve vaně strach, ale už mám své grify a knihu nenamočím, nezacákám a i Kindle už tu čest měl. :-) V tomto případě heslo - vylézat když už mám varhánky - neplatí.





4. Káva: Určitě nejsem jediná, kdo si ke čtení připravuje kávu, nebo čaj. Já ve větší míře právě tu kávu. Udělám si latté do velké sklenice a pohodlně usrkávám mezi slovy. Když se ohlédnu zpět, nikdy jsem nečetla žádnou knihu, u které bych aspoň jednou kávu nepila.





5. Kouření:  A hned po kávě navazuje má ošklivá neřest a to je kouření. Nikomu to nedoporučuji, ale když musíš, tak musíš. Původně jsem to sem psát nechtěla, ale byla bych sama proti sobě, jelikož u čtení toho vykouřím v podstatě více, než normálně. U čtení a v hospůdce s přáteli, ale to je zase jiné téma. :-) Vlastně jako první co dělám, než otevřu knihu je, že si zapálím cigaretu. Lehce "uklidněná" pak otevírám knihu a pouštím se do čtení.






6. Polohování: A jako poslední, to známe jistě všichni a není to ani až takový rituál, jako veliká potřeba a to je polohování. Pokud čtu v posteli, je to jasné. Na zádech, na břiše, v sedě, na boku a tak stále pořád dokola. Děkuji tomu, kdo vymyslel Kindla, protože při čtení právě ze čtečky, to polohování je už méně časté. Ruka mě tolik nebolí a já můžu pohodlně ležet ve stejné pozici o několik desítek minut déle. A co se týče čtení v sedě na židli. Kdyby jste mě viděli, museli byste se smát. Můj muž říká, že pokud jde o čtení, dokáže mé tělo být z gumy. Sedím rovně, pak se nahrbím, sjedu zadkem až na samotný kraj židle, nohy ve vzduchu, nebo si přitlačím další kus nábytku, abych je mohla složit tam. Jednu nohu pod zadek, nebo i obě, nohu přes nohu, nebo dokonce i na stůl. Jednou jsem četla a nohu si držela rukama skoro až u hlavy. Můj problém u čtení v sedě je ten, že já prostě nedokážu mít nohy dlouho na zemi. Vadí mi to a pak přemýšlím a vymýšlím různé bláznivé polohy, kam nohy složit.



A jak to máte vy? Máte taky nějaké rituály, ba dokonce stejné, či podobné? Určitě se o ně podělte, třeba právě u vás narazím na ten, který sama dělám a nejsem si toho vědoma.

Mája


Zdroj obrázky: zdezdezdezdezdezde

9 komentářů:

  1. Skvělý článek. Až na to kouření to mám dost stejně :) A ano na wc se prostě skvěle čte, protože je to jedno z mála míst, kde mám klid :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že nejsem sama. :-D
      Je fakt, že jsem toho četla už hodně, že lidé na záchodě čtou, ale asi veřejně se k tomu moc přiznávat nechtějí. :-D

      Vymazat
  2. Já moc rituálů nemám, vlastně jen dva. Musím mít u sebe obrovský hrnek černého čaje (bez cukru/mléka/whatever, čím silnější, tím lepší -> sáček už ani nevyndávám :D). A pak musím mít nějaký zvuk na pozadí, ale ne hudbu, takže ideálně audioknihu. Neposlouchám to, ale jsem nervózní, když je ticho. :) Čtu většinou u stolu nebo v posteli, občas v křesle, ale ve vaně ne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aáá tady máme první rituál, na který jsem zapomněla. Já mám vždy puštěné rádio, když čtu v posteli tak zase na tv MTV nebo VH1. :-) Audio kniha by mě možná rušila, to si dobrá, že to zvládneš. :-D
      To samé když píšu, tak jedině při rádiu, dokonce mám pár písniček, které vždy když slyším, tak si vzpomenu na tu pasáž, kterou jsem při tom právě psala. :-D

      Vymazat
  3. hezký článek :-) kromě toho kouření a čtení ve vaně na mě sedí všechno :D pravé knihomolství nezná hranic :D

    OdpovědětVymazat
  4. V létě jsem také chodila číst ven, ale ne na deku, párkrát jsem to zkusila v parku na lavičce, ale po hodině má člověk pěkné otlaky. Takže letos prubnu deku :-D Abych mohla použít vanu, potřebovala bych špunt...a ten už nějaký ten pátek nemám a ani mi to vlastně nevadí :-D Ale také jsem si všimla, že nějaké rituály mám - vždy musím navařit hodně čaje (zeleného/roiboos) a připravit si ovoce k uzobávání -jablka, banány, sušené fíky a samozřejmě čtu nejraději v posteli, a když venku svítí slunce, tak v kuchyni u okna, kde mám výhled do zahrádek a je tam krásné světlo:)

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní článek! :) jsem na tom stejně, krom kouření a vany. Doma máme totiž sprhu :( ale wc, polohování, kávička nebo čaj..ráj :)

    OdpovědětVymazat