27. 2. 2014

Jak to vidím já...

Francis Cottam - Obyvatel 



Autor: Francis Cottam
Originální název: Resident
Série: ---
Nakladatelství: Galatea
Počet stran: 256
Rok vydání v Čr: 2013

Anotace: Každý rok se miliony svobodných žen na celém světě nastěhují do nového bytu, ale jen málokterou napadne, že ani vlastní domov nemusí být ostrovem bezpečí. Mladá lékařka Juliet Devereauová, jejíž manželství se nečekaně ocitá v troskách, zoufale hledá přijatelné místo k bydlení v Brooklynu. Potřebuje získat zpět ztracenou životní rovnováhu a začít nový život. Nemůže uvěřit svému štěstí, když konečně najde krásný a prostorný byt s výhledem na Brooklynský most. Vše se zdá být naprosto ideální… až příliš ideální… V průběhu několika týdnů ji záhadné události vedou k podezření, že v bytě není sama, a nemůže se zbavit pocitu, že ji někdo sleduje. Podivné zvuky, které ji v noci probouzí, silueta muže, stojící v jejím pokoji… Její obavy však nejsou dílem zjitřené fantazie, ohrožení je až příliš reálné a o to hrozivější. Juliet je proti své vůli zavlečena do děsivé hry na kočku a myš a neexistuje žádná jistota, zda z ní vyjde živá. 


"Ne. Viděl jsem, jak mi zabili rodiče. Zemřeli před mýma očima, když mi bylo šest. Pokud by se mohli vrátit, udělali by to, aby mě chránili. Přinejmenším maminka. V životě není moc věcí, kterými jsem si jistý. Ale tohle vím určitě." 


Do knihy jsem šla s čistým štítem a bez jakýchkoliv předsudků. Thriller jsem nečetla už dlouho a podle anotace jsem se bála, abych po přečtení knihy, sama nezačala trpět paranoiou. Mohu jedině říct, že mě příběh Juliet už od začátku zaujal. 



Nejdříve nás autor seznámí s dosavadním Julietiným životem, děj pomalu plyne a nic moc nás tady nepřekvapí. Kromě pár zvláštních situací, byste jinak řekli, že je to úplně normální příběh, jako každý jiný. Až na to, že Francis Cotton udržuje v ději určité napětí, které vám nedovolí knihu odložit, a prostě musíte číst dál. Pak najednou přijde zvrat a s ním i spousta nečekaných situací. 

Líbilo se mi střídání pohledů, to co nejdříve Julietinýma očima vypadalo úplně neškodně, to později z druhého pohledu působilo děsivě. Ano, nakoukneme i do způsobu myšlení "obyvatele". Určitě musím ještě pochválit obálku, která příběh vystihla dokonale. Co se mi líbilo méně, tak začátek knihy mohl být napsaný trochu svižněji. Bylo tam dost popisků a chvíli mi trvalo, než jsem se úplně začetla.

Zpočátku jsem nevěděla, co od Obyvatele očekávat, ale nezklamal mě a určitě ho mohu doporučit dál. Ovšem přidávám varování, že přečtení má následky, myslím, že začínám mít hrůzu ze zrcadel. Příběh působí velmi reálně. 




Hodnocení:               obálka 5/5                        příběh 5/5 



Katka 


Knihu si můžete zakoupit ZDE 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Galatea



Zdroj 
Anotace: www.knihygalatea.cz 
Obrázky: www.knihygalatea.cz, domaci.eurozpravy.cz, www.podnikatel.cz

4 komentáře:

  1. Díky za zajímavý tip. občas si potřebuji proměnit žánr v knihách a tohle vypadá moc dobře;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, taky potřebuji střídat žánry a Obyvatel na mě opravdu udělal dojem. :-)

      Vymazat
  2. Já se na knížku brzo chystám a začínám se ji trochu bát :D :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě do ní jdi a neboj se.. Největší hrůzu kniha nahání svou reálností.. V dnešní době, kdy se člověk nejvíc bojí, aby ho někdo neokradl, ho ani nenapadne, že by se na něj mohl pověsit nějaký psychopat..

      Vymazat